Nakon VAR-a stiže SOAT: UEFA predstavlja novu tehnologiju

SAOT sistem će imati premijeru u finalu Superkupa 10. avgusta između Real Madrida i Ajntraht Frankfurta u Helsinkiju

11227 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska fudbalska federacija (UEFA) najavila je uvođenje poluautomatske tehnologije za određivanja ofsajda (SAOT) koja će biti predstavljena u Superkupu i koristiti se u Ligi šampiona tokom sezone 2022/23.

"UEFA je u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima kako bi se unaprijedila igra i pomoglo radu sudija. Ovaj inovativni sistem omogućiće VAR timovima da brže donose odluke vezane uz ofsajd čime će se sačuvati tok igre", kazao je šef sudija pri UEFA Roberto Rozeti.

Tehnologija će moći da riješi sporne situacije ofsajda brzinom i tačnošću nezamislivom prije manje od deset godina.

Korištenjem kamera postavljenih oko terena, koje mogu pratiti 29 različitih tačaka na tijelu igrača i čipa u lopti za utakmicu tehnologija će pomoći u donošenju odluka, te smanjiti vrijeme potrebno za provjeru.

Senzor unutar lopte šalje podatke 500 puta u sekundi, omogućavajući precizno otkrivanje tačke udarca za odluke o ofsajdu.

Novi sistem bi trebalo da skrati prosječno vrijeme potrebno za donošenje odluke o ofsajdu sa 70 na 25 sekundi. Stari VAR sistem zahtijevao je ručno crtanje ofsajd linija i izračunavanje udarne tačke.

UEFA je otkrila kako je SAOT tehnologija testirana 188 puta.

"Sistem je spreman za korištenje u službenim utakmicama i implementiran na svakom mjestu Lige šampiona," dodao je Rozeti.

SAOT sistem će imati premijeru u finalu Superkupa 10. avgusta između Real Madrida i Ajntraht Frankfurta u Helsinkiju.

Utakmicu će suditi engleski sudija Majkl Oliver, kojem će pomagati Stjuart Bart i Sajmon Benet. Litvanac Rumsas Donatas bit će četvrti sudija, dok je uloga VAR-a dodijeljena Poljaku Tomašu Kvjatkovskom, a pomagaće mu njegov zemljak Bartoš Frankovski, kao i Portugalac Tiago Bruno Lopeš Martins.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) početkom jula je najavila kako će se SAOT koristiti i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

"Svjesni smo da je ponekad vrijeme provjera ili pregleda predugo, posebno u pogledu ofsajda," kazao je tada Pjerluiđi Kolina, predsjednik FIFA-inog sudijskog odbora.

Bonus video: