Svi protiv Bajerna, Bajern protiv svih

Večeras počinje 60. izdanje Bundeslige, utakmicom Ajntraht - Bajern na “Dojče bank” areni u Frankfurtu. Bavarci su veliki favoriti da osvoje 11. uzastopnu titulu jer ponovo imaju moćan tim, bez obzira na odlazak Roberta Levandovskog u Barselonu

3766 pregleda 0 komentar(a)
Bajern juri 11. uzastopnu “salataru”, Foto: Reuters
Bajern juri 11. uzastopnu “salataru”, Foto: Reuters

Bajern već deceniju suvereno vlada Bundesligom i malo je onih koji bi smjeli da se klade da minhenski gigant neće osvojiti 11. uzastopnu “salataru” i povećati rekord.

Bavarci su u maju postali prvi tim u pet najjačih evropskih liga koji je vezao dvocifreni broj titula - prevazišli su učinak Juventusa, koji je harao Serijom A od 2011. do 2020. godine (devet uzastopnih titula). Za razliku od “stare dame”, koja je popustila pod naletom Intera, najmoćniji njemački klub nema namjeru da se zaustavi...

Ni odlazak Roberta Levandovskog, kralja golgetera, jednog od najvećih igrača u istoriji bavarskog kluba, dvostrukog uzastopnog doditnika Fifine nagrade The Best za najboljeg fudbalera na svijetu, ne bi trebalo da poremeti ravnotežu, zapravo “neravnotežu” koja odavno vlada u njemačkom fudbalu i koja je nastala taman negdje onih dana kada je Poljak napustio Borusiju Dortmund i prešao u redove ljutog rivala.

Njegova 344 gola u 374 mečeva za Bajern, tokom osam sezona u svim takmičenjima, ili, preciznije, ali i svedeno u realne okvire - 36,6 golova koliko je prosječno davao u prethodne tri bundesligaške sezone, sada su spremni da ravnomjerno podijele njegova dobra zamjena,

Sadio Mane koji je za 40 miliona stigao iz Liverpula, ali i ostali napadači koje u svom rosteru ima trener Julijan Nagelsman - Koman, Gnabri, Miler, Sane, Musiala, Čupo-Moting, ali i i 17-godišnji talentovani Francuz Matijs Tel, koji je stigao iz Rena.

Koliko je Bajern, i bez Levandovskog, zastrašujuće jak u njemačkim okvorima, barem napadački, pokazalo je gostovanje Lajpcigu prošlog vikenda u Superkupu Njemačke, tradicionalnoj uvertiri sezone - Bavarci su bez problema uvalili rivalu “pet komada” (pobjeda 5:3).

”Bio sam u Lajpcigu i vidio Bajernovo izdanje. Žao mi je što to moram da kažem, ali njihov napad je djelovao impresivno”, kazao je za njemaču televiziju ARD izvršni direktor Borusije Dortmund Hans-Joakim Vacke.

Nije se Bajern pojačao samo u napadu - defanzivac Matijs de Liht je stigao iz Juventusa za 80 miliona eura, što je najveći transfer u istoriji kluba, a došla su još dvojica Holanđana, doskorašnjih igrača Ajaksa - Nosar Mazraui (odbrana) i Rajan Gravenberh (vezni red).

Može li, zaista, neko da se suprotstavi takvom Bajernu?

”Imaju neuobičajeno jak tim, uložili su ogromne količine novca i glavni su favoriti. Svi osim navijača Bajerna žele da neko drugi bude prvak”, dodao je Vacke.

Borusija Dortmund je, kao i obično, glavni protivkandidat, ali u predvečerje početka nove sezone vjerovatno nije pretjerano reći da “milioneri” nemaju mnogo šansi.

Osim što ih je napustio najbolji igrač, golgeter Erling Haland koji je otišao u Mančester siti, njegov nasljednik koji je doveden iz Ajaksa, Sebastijan Aler, odsustvovaće nekoliko mjeseci zbog operacije raka testisa. No, najvažnije je da se oporavi i nastavi da se bavi fudbalom, kad god to bilo... Sve do tada, sav napadački teret pokušaće na svojim leđima da iznese 20-godišnji, talentovani Karim Adejemi, koji je došao iz Salcburga.

Ostali? Lajpcig je, po običaju, u krugu kandidata za plasman u Ligu šampiona, baš kao i Bajer Leverkuzen. Union Berlin i Frajburg su bili najveća iznenađenja prošle sezone i plasirali su se u Ligu Evrope, baš kao i osvojač tog takmičenja, Ajntraht.

Italijan Domeniko Tedesko, koji sjedi na klupi Lajpciga, vjeruje da će njegov tim od početka sezone biti ubojit kao što je bio u drugom dijelu prošle, okončane osvajanjem Kupa. Garancija za to je ostanak zvanično najboljeg igrača Bundeslige prošle sezone, Kristofera Nkunkua, za koga je bilo zainteresovano nekoliko velikih evropskih klubova.

”I Lajpcig je veliki klub. Igra Ligu šampiona, bori se za titulu... Ništa mi ne nedostaje ovdje”, istakao je Nkunku.

Stevan Jovetić je jedini crnogorski fudbaler u Bundesligi i, za razliku od prošle sezone, priželjkuje dvije stvari - da odigra što više utakmica (jasno, da ga zaobiđu povrede) i da se njegova Herta ne bori za opstanak. Prije tri mjeseca se spasila tek u baražu, protiv velikana Hamburgera, koji je ostao u Cvajti.

Za razliku od HSV-a, Šalke i Verder su uspjeli da se vrate - uprkos neizbježnoj dominaciji Bajerna, na njemačkim terenima, u 60. izdanju Bundeslige koje počinje večeras duelom Ajntrahta i Bajerna na “Dojče bank” areni (20.30 h), igraće se dobar i interesantan fudbal.

Minhenski gigant u potjeri za Taleom, Skontom i Linkolnom

Bajern je prvi tim u pet najjačih evropskih liga koji je vezao 10 titula. Najbliži tom rezultatu bio je Juventus, koji se 2020. zaustavio na devet uzastopnih titula prvaka Italije.

Bavarci su, dakle, najbolji u tom segmentu u najboljim evropskim ligama, a sada napadaju “ostatak svijeta”.

Ko je svjetski rekorder?

Ekipa koja se zove Talea, sa malog južno-pacifičkog ostrva Vanuatu, je 15 puta zaredom bila prvak svoje zemlje, počevši od 1994, sve dok 2009. ekipa Amikale rose nije zaustavila dominaciju. Bajernu trebaju još pet vezanih titula da bi dostigli učinak Talee, a još četiri da bi izjednačili evropski rekord - Skonto Riga je 14 puta zaredom bio prvak Letonije (od 1991. do 2004), baš kao i Linkoln Red Imps Gibraltara (od 2003. do 2016)

Bonus video: