Lideri CFL: Petrovačka ljetnja bajka potrajaće malo duže

Tim Mladena Lambulića oduševio u prva dva kola Meridianbet 1. CFL, ne samo pobjedama protiv Budućnosti i Arsenala, već i efkasnošću, otvorenom igrom

4834 pregleda 2 komentar(a)
Napadački tandem Faust - Mendi predvodi Petrovčane, Foto: Meridianbet 1.CFL
Napadački tandem Faust - Mendi predvodi Petrovčane, Foto: Meridianbet 1.CFL

Petrovac je lider Meridianbet 1. CFL, s maksimalnim učinkom nakon dva kola, uz efikasnu i atraktivnu igru - šest postignutih, dva primljena gola. Pred timom Mladena Lambulića glatko su pali novajlija Arsenal (2:0) i jedan od favorita za titulu, Budućnost (4:2).

Ne dešava se prvi put da neka ekipa iz drugog plana, koja nije u najužem krugu favorita za titulu, bljesne na startu sezone. Ne dešava se prvi put da to bude upravo Petrovac - jedan od samo četiri crnogorska tima koji je standardan član elite od 2006. godine i koji nikada nije ispadao iz lige (uz Budućnost, Sutjesku i Rudar).

Ipak, sudeći po imenima koja su ovog ljeta stigla na stadion “Mitar Mićo Goliš”, po ofanzivnom stavu i samopouzdanju koje je ekipa pokazala u uvodnim mečevima sezone, petrovačka ljetnja fudbalska bajka mogla bi da potraje mnogo, mnogo duže nego ranije.

”Lijepo je kada imate šest bodova nakon prva dva kola i moram da priznam da to nisam očekivao - stiglo je čak 10 novih fudbalera, uključujući i mene kao trenera, i teško je za tako kratko vrijeme dostići nivo igre koji smo pokazali u dva prethodna meča. Očekivao sam da se to desi malo kasnije”, kaže Lambulić.

Deset pojačanja, ali, kako ističe - deset pravih pojačanja, pravih momaka.

Lambulić je doveo najbolje što je prošle sezone postigao vodeći Jezero, napadače Rodriga Fausta i Mamadua Mendija, koji su dali pet od šest golova u prva dva kola, te defanzivca Vaslija Radenovića.

Augusto Korea Čagas je došao iz Sutjeske i predvodi vezni red, zajedno sa Balšom Dubljevićem koji je takođe igrao za Nikšićane, dok je golman Milan Jelovac iz subotičkog Spartaka već standardan na golu.

To su šest novajlija koji su počeli meč protiv Budućnosti, a šansu s klupe od pojačanja čekaju još Dejan Boljević, koji je prošle sezone sa jermenskim Alaškertom igrao Ligu konferencija, te Slobodan Babić, Igor Zonjić, Nemanja Carević...

Neki čak vide Petrovčane i kao kandidate za titulu, no Lambulić, očekivano, “spušta loptu na zemlju”.

”Izlišno je očekivati da pored Budućnosti i Sutjeske, pa i Dečića, ekipa koje imaju odličan igrački kadar, te iskustvo borbe za trofeje, mi budemo neki favoriti. Na nama je da radimo, da treniramo, a prve utakmice su pokazale da smo na dobrom putu. Neminovno je da dođe i do pada, neće moći svaka utakmica da se dobije, ali želimo da taj pad traje utakmicu ili dvije, a ne pet ili šest. Želimo da se plasiramo u Evropu i idemo korak po korak”, dodaje Lambulić.

Težak je život pretendenata za internacionalnu scenu iz Crne Gore, koja će narednog ljeta imati samo tri predstavnika u evropskim kupovoma - jedan manje nego do sada.

To naročito pogađa ekipe poput Petrovca, koja je prije 13 godina napravila bum u kvalifikacijama za Ligu Evrope, stigla čak do 3. kola kvalifikacija.

Pod Malim brdom, ipak, znaju svoj put - a jedan od aduta, ne krije Lambulić, je ofanzivna igra, ofanzivna težnja...

”Ne želim da se branimo 80 minuta, a onda primimo gol, i šta nam preostaje - samo 10 minuta da uradimo nešto. To nije moja filozofija. Želim da izađemo visoko od prvog minuta, da napadamo, s dosta igrača u protivničkom šesnaestercu.”

FK Petrovac
foto: Meridianbet 1.CFL

Protiv Budućnosti, koju je Lambulić prošle sezone tri puta pobijedio s Jezerom, a niz je nastavio i na klupi Petrovca - njegov tim je već u 2. minutu gubio 1:0.

”Mnogi bi psihološki pali nakon takvog početka, ali mi smo u prelaznom roku birali igrače koji mogu da odgovore svim zahtjevima na terenu - i kada gubimo i kada vodimo. Nastavili smo kao da se ništa nije dogodilo. Dali smo četiri gola, stvoril puno šansi. Već je jasno da ćemo biti svima konkurentni.”

Argentinac Faust i Senegalac Mendi su se izdvojili na početku sezone - golovima, iako Lambulić ne želi nikog da izdvaja.

”Fudbal je kolektivna igra i to želim da potenciram - da nemamo dobar kolektiv, ne bismo se baš tako vratili nakon rano primljenog gola protiv Budućnosti. Iz kolektiva uvijek izađu pojedinci, sada su to bili Faust i Mendi, koje sam trenirao u Jezeru i koji znaju moj način rada - i to je sigurno pomoglo da se odmah prilagode.”

Treći meč, treća vrsta utakmice - Petrovac sjutra gostuje Jedinstvu u Bijelom Polju.

”Volio bih da svi igraju kao mi, otvoreno, na gol više. Ne znam kako će biti s Jedinstvom, očekujem da će naš rival ipak igrati zatvorenije i pokušati na kontre i polukontre da nas ugrozi, ali spremni smo na obje varijante”, zaključuje Lambulić, koji je prije dvije sezone sjedio na klupi Jedinstva.

Bonus video: