Englezi kažu - Siti

Fudbalski stručnjaci na Ostrvu očekuju novu veliku borbu za titulu između Mančester sitija i Liverpula, legendarni Alan Širer vjeruje da je Totenhem treća snaga engleskog fudbala

5973 pregleda 0 komentar(a)
Novo poglavlje velikog rivalstva: Klop i Gvardiola, Foto: Reuters
Novo poglavlje velikog rivalstva: Klop i Gvardiola, Foto: Reuters

Pep Gvardiola treći put u karijeri ima šansu da kompletira het-trik i osvoji tri titule nacionalnog šampiona u nizu. Uradio je to sa Barselonom na početku karijere (2008 - 2011), ponovio je sa Bajernom u periodu od 2013. do 2016. sada slijedi još jedna sezona prepuna izazova na klupi Mančester sitija.

”Građani” i Liverpul su posljednjih godina podigli standarde i postali ljuti rivali, a legendarni napadač Alan Širer vjeruje da se šampion i ove sezone (koja je zvanično počela sinoć duelom Kristal Palasa i Arsenala) traži između te dvije ekipe.

- Mundijal u zimskom periodu znači da će ova sezona biti mnogo drugačija nego sve ostale, ali jedna stvar ostaje ista - borba za titulu će se opet voditi između Sitija i Liverpula - tvrdi Širer.

Ko može da parira gotovo savršenim timovima koje su “spakovali” Gvardiola i Jirgen Klop?

- Od ostalih premijerligaša, mislim da samo Totenhem ima tu neophodnu snagu da drži korak za Liverpulom i Sitijem. Sparsi su podržali Antonija Kontea, imali su odličan prelazni rok i u januaru i ovog ljeta, doveli neka fantastična pojačanja. Konte je fantastičan trener, ima iskustvo i odlučnost da ekipu napravi boljom i očekujem mnogo od Totenhema. U najmanju ruku, da opet dođe do Lige šampiona - naveo je Širer.

Premijer liga
foto: Graphic News

Prelazni rok i dalje traje, čeka se pravi potez Čelsija.

- Pogledajte napad Sitija, Liverpula, Totenhema, pa i Arsenala dovođenjem Gabrijela Žezusa, što je veoma pametan potez Mikela Artete. Čelsi nema tu snagu pred golom rivala, makar ne u ovom trenutku. Bio je razočaranje prošle sezone, zajedno sa Romeluom Lukakuom, koji je plaćem 115 miliona eura - ističe Širer.

SITI I HALAND SU PAKLENA KOMBINACIJA

Erling Haland je imao loš start u dresu Mančester sitija, nije se proslavio u Komjuniti šildu protiv Liverpula, ali takav napadač mora da proradi.

- Kada bih u ovom momentu morao da kažem ko će osvojiti titulu - rekao bih Siti. I to zbog Halanda. Promašio je veliku šansu protiv Liverpula, pa šta? Nema napadača koji nekada nije promašio nešto slično. Siti je moćan, Haland će dobiti mnogo šansi, na njemu je da ih koristi. Možda će Siti nešto morati da mijenja u igri zbog njega, možda će i on morati da se prilagodi nekim stvarima, ali ne vidim problem - kaže Širer.

Sadio Mane je napustio Liverpul i pošao u Bajern, stigao je Darvin Nunjes iz Benfike.

- Mislim da će napad Liverpula biti jednako moćan kao do sada. Možda Mo Salah bude još bolji nakon što je produžio ugovor, to ne želi nijedna odbrana u Premijer ligi. Sve to govori kolike su mogućnosti “redsa”, ali mislim da Siti ima snagu više - poručio je Širer.

GDJE JE JUNAJTED?

Siti je favorit i po mišljenju ostalih analitičara koji rade za BBC. Njih 13 od 23 misli da će “građani” odbraniti titulu, dok ostalih 10 prednost daju Liverpulu. Struka kaže da je Totenhem treća snaga engleskog fudbala (Sparsi su dobili čak 18 glasova), kao i da će se za četvrto mjesto boriti Arsenal i Čelsi.

9 godina je prošlo od posljednje titule Manlester junajteda - najtrofejnijeg kluba u Premijer ligi sa 20 šampionskih pehara. “Crveni đavoli” su se posljednji put radovali 201 u oproštajnoj sezoni legendarnog ser Aleksa Fergusona

BBC stručnjaci ne vjeruju Mančester junajtedu, koji je dobio samo tri glasa u borbi za Top 4. Bivši golman Rob Grin vjeruje da će “crveni đavoli” na kraju sezone biti trećeplasirani, dok je prognoza nekadašnjeg napadača Diona Dablina odnosno veziste Liona Osmana da će biti četvrti.

Liverpul danas od 13.30h gostuje Fulamu, povratniku u elitu, Čelsi od 18.30 ide na megdan Evertonu. Siti sjutra igra sa Vest Hemom u Londonu, dok Junajted dočekuje Brajton.

Bonus video: