Duhovi prošlosti u Helsinkiju: Real i Ajntraht za trofej Superkupa

Real Madrid i Ajntraht iz Frankfruta večeras (21) u Helsinkiju igraju meč Superkupa Evrope, ali i vraćaju vrijeme - legendarno finale Kupa šampiona 1960. završeno je pobjedom Španaca od 7:3. Nikada kasnije, a ni prije, nije viđeno toliko golova u nekom evropskom finalu

5571 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Reala sinoć na treningu na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, Foto: KAI PFAFFENBACH
Fudbaleri Reala sinoć na treningu na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, Foto: KAI PFAFFENBACH

Najviše golova na jednom finalnom meču u istoriji Kupa/Lige šampiona viđeno je 1960. godine, kada je Real Madrid u meču za trofej na “Hempden parku” savladao Ajntraht iz Frankfurta rezultatom 7:3.

Njemci su te noći u Glazgovu poveli, a onda je “kraljevski klub” na krilima Ferenca Puškaša (četiri pogotka) i Alfreda di Stefana (het-trik) stigao do 7:1. Do kraja je Ajntraht samo ublažio poraz...

Tih godina je španska ekipa dominirala Evropom, osvojila pet vezanih kontinentalnih titula i udarila temelje onoga što je Real danas - najveći klub na svijetu.

Poslije tih pet, “merengesi” su osvojili još devet trofeja, posljednji prije nešto manje od tri mjeseca u Parizu kada su savladali Liverpul (1:0). Zahvaljujući tom trijumfu dobili su šansu i da igraju meč za trofej Superkupa Evrope, a protivnik će im večeras (21) na “Olimpijskom stadionu” u Helsinkiju biti upravo Ajntraht, aktuelni osvajač Lige Evrope.

Večerašnji meč u glavnom gradu Finske biće prvi između španskog i njemačkog kluba nakon pomenutog finala 1960. godine. Ajntraht je prethodne sezone u finalu Lige Evrope savladao Rendžers nakon izvođenja penala i drugi put u istoriji osvojio to takmičenje, nakon što se radovao i 1980. kada se to takmičenje zvalo Kup Uefa.

Za razliku od Španije, gdje sezona tek treba da počne, Ajntraht je u Njemačkoj odigrao dva takmičarska meča - u Kupu je eliminisao Megdeburg (4:0), dok je na startu Bundeslige ubjedljivo izgubio od Bajerna (6:1).

- Radujemo se okršaju s Realom. Riječ je o najvećem i najslavnijem klubu u istoriji fudbala. Pokušaćemo da se spremimo što bolje kako bismo iskoristili svaku šansu koja nam se ukaže - rekao je trener njemačkog tima Oliver Glasner, koji na raspolaganju više neće imati Filipa Kostića. Srpski reprezentativac je novo pojačanje Juventusa.

Ajntraht će se prvi put u klupskoj istoriji boriti za pehar Superkupa Evrope, dok je Realu ovo osmi nastup. Madriđani imaju učinak od četiri pobjede i tri poraza. Posljednji put je u Superkupu igrao 2019. kada je u Talinu poražen od Atletika - 4:2.

Real je posljednji takmičarski meč odigrao u finalu Lige šampiona protiv Liverpula. Pripreme je proveo u Americi i odigrao tri prijateljske utakmice - izgubio je od Barselone (1:0), remizirao sa Klub Amerikom (2:2) i savladao Juventus (2:0).

- Ajntraht je prošle godine ostvario veliki uspjeh. Nije bio favorit, a osvojio je Ligu Evrope. Odigrao je odlične utakmice, pobijedio Barsu, igrao veoma dobar fudbal. Stvoriće nam probleme, očekujem dobru utakmicu - poručio je trener Reala Karlo Anćeloti.

Vjerovatni sastavi - Real Madrid (4-3-3): Kurtoa - Karvahal, Militao, Alaba, Mendi - Kros, Kazemiro, Modrić - Valverde, Benzema, Vinisijus Žunior.

Frankfurt (3-4-3): Trap - Ture, Tuta, N’Dika - Knauf, Sou, Rode, Lenc - Kamada, Gece; Bore

Premijera SOAT tehnologije

U Helsinkiju će večeras premijeru imati sistem SOAT - riječ je o poluautomatskoj tehnologiji za određivanje ofsajda.

Tehnologija će moći da riješi sporne situacije ofsajda brzinom i tačnošću nezamislivom prije manje od deset godina.

Kamere postavljene oko terena, koje mogu da prate 29 različitih tačaka na tijelu igrača i čip u lopti za utakmicu će pomoći u donošenju odluka, te smanjiti vrijeme potrebno za provjeru.

Senzor unutar lopte šalje podatke 500 puta u sekundi, omogućavajući precizno otkrivanje tačke udarca za odluke o ofsajdu.

Novi sistem bi trebalo da skrati prosječno vrijeme potrebno za donošenje odluke o ofsajdu sa 70 na 25 sekundi. Stari VAR sistem zahtijevao je ručno crtanje ofsajd linija i izračunavanje udarne tačke.

- UEFA je u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima kako bi se unaprijedila igra i pomoglo radu sudija. Ovaj inovativni sistem omogućiće VAR timovima da brže donose odluke u vezi s ofsajdom čime će se sačuvati tok igre - rekao je šef sudija pri UEFA Roberto Rozeti.

Bonus video: