Barsi curi vrijeme, Levandovski, Rafinja i ostali još nisu članovi kluba

Predsjednik Barse Đoan Laporta ispunio je obećanje da će podržati trenera Ćavija tako što je izgradio tim sposoban da se takmiči na svim frontovima, ali da li će biti baš tako

8314 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Barselona je skoro svake sedmice ovog ljeta predstavljala pojačanja. Jul je počeo promocijom Franka Kesija i Andreasa Kristensena, dvojice igrača koji su došli bez odštete, iz Milana i Čelsija.

Zatim su stigli Rafinja iz Lidsa, Robert Levandovski iz Bajerna i Žil Kounde iz Sevilje za preko 150 miliona eura kombinovanog transfera.

Očekuje se da će biti još potpisa - da će lijevi bek Čelsija Markos Alonso preći na Nou kamp, a želja je i Bernardo Silva iz Mančester sitija.

Predsjednik Barse Đoan Laporta ispunio je obećanje da će podržati trenera Ćavija tako što je izgradio tim sposoban da se takmiči na svim frontovima, ali da li će biti baš tako.

Sam Laporta je prošle godine opisao Barsu kao "klinički mrtvu", sa ukupnim bruto dugom od 1,3 milijarde eura. U junu je rekao da je klub sada na intenzivnoj njezi.

Manje od mjesec kasnije, potpisao je ugovor sa Levandovskim za 45 miliona eura i proglasio da je klub “izašao iz bolnice”, što je navelo trenera Bajerna Julijana Nagelsmana da se glasno zapita:

“Jedini klub koji nema novca, ali kupuje svakog igrača kojeg želi Ne znam kako. To je nekako ludo”.

Izvor novca do kojeg je došla Barselona nije teško razumjeti. Prodavši 25% svojih domaćih televizijskih prava i 24,5% Barsa studios, njihove sopstvene produkcijske kuće, prikupili su preko 600 miliona eura. Nedavno su potpisali i novi sponzorski ugovor sa kompanijom “Spotify”, a prošle godine je klub uzeo 500 miliona eura pozajmice od banke “Goldman Sachs” kako bi rasporedio otplatu dugova.

Novac, dakle, ima, i nije najveći problem Barse. Kao što je bio slučaj kada je Leo Mesi otišao prošle godine, problem je registracija novih igrača u okviru finansijskih fer-plej pravila La Lige.

Finansijski propisi La Lige su najstroži u pet najjačih evropskih liga. Svaka španska ekipa dobija ograničenje potrošnje na igrače i trenersko osoblje, koja uključuje plate i naknade za transfer.

Kalkulacija je prilično komplikovana, a najjednostavnije rečeno, ograničenje je u suštini odnos onoga što klub može da priušti da potroši na osnovu procijenjenih prihoda, rashoda i dugova. Ako klub ne ispunjava kriterijume, ne može da registruje nove igrače.

Barselona, recimo, može da bude u minusu od 144 miliona eura (da ima za toliko više troškova od prihoda), a trenutno je u većem minusu.

Barsa se nadala da će prodaja televizijskih prava i udjela u Barsa studiju povećati njihov dozvoljeni minus, ali je La Liga to odbila, i kao rezultat toga, još ne može da registruje nove igrače.

Klub sada pokušava da nađe rješenje, pokušaće da proda još udjela u TV pravima, ali prije svega da se “otarasi” igrača, na koje Ćavi ne računa.

To su Samuel Umtiri, Martin Brajtvajt i Memfis Depaj, dok su u toku razgovori sa Đerarom Pikeom i Serhiom Busketsom o smanjenju plata.

Klub je takođe javno saopštio da vezista Frenki de Jong, za koga se interesuju Mančester junajted i Čelsija, mora da smanji platu ili da ne napusti klub. Za njega bi klub mogao da dobije 85 miliona eura na i riješi mnoge probleme, ali on ne želi ni da ide ni da smanji platu.

U svakom slučaju, bliži se početak sezone, za Barsu vrijeme curi...

Bonus video: