Mundijal i balkanske niske strasti

Političke poruke na besprekorno organizovanom 21. Svjetskom prvenstvu u fudbalu stizale su sa isključivo sa Balkana - Albanije, Srbije, Hrvatske, Kosova
59 pregleda 25 komentar(a)
šaćiri, Foto: Reuters
šaćiri, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2018. 09:00h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Mundijal u Rusiji ulazi u samu završnicu i već mogu da se povuku paralele, pet dana prije kraja - vrhunski fudbal, sjajna organizacija, najveći mogući spetakl u karnevalskoj atmosferi, na prekrasnim stadionima i na ulicama ruskih gradova.

Moguće i da se ne pamti ovakvo Svjetsko prvenstvo - ne samo da nije bilo brutalnih navijačkih tuča (Rusi protiv Engleza u luci Marsej, svježi primjer sa Eura prije dvije godine), već najsitnijih čarki, često i normalnih, s obzirom na sve emocije koje "najvažnija sporedna stvar" širi, posebno na ovakvom takmičenju, najvećem mogućem.

Biće ovo, sve su prilike, pobjeda fudbala - i na terenu, ali i van njega...

DVOGLAVI ORAO I VAR KAO HAG

Nije, međutim, baš sve prošlo tako čisto i besprekorno, bilo je dana kada je fudbal bio u drugom planu. Zapravo, igra na zelenom pravougaoniku bila je idealno pokriće za širenje političkih i nacionalnih "niskih stasti", koje su - sve do jednog - stizale sa Balkana.

I nisu, naravno, za to krivi organizatori, već pojedini akteri glamuroznog spektakla.

Prvo iz Albanije, Srbije i sa Kosova, potom iz Hrvatske, čiji su se fudbaleri i članovi stručnog rukovodstva "miješali" u rusko-ukrajinske probleme - stizale su parole od kojih se Fifa posebno ježi i koje najstrožije kažnjava, iako ovoga puta i nije bilo baš tako drakonskih kazni, a moglo je (i trebalo) da ih bude.

Krenulo je sa utakmicom Srbija - Švajcarska. Duel dvije evropske selecije počeo je, zapravo, mnogo prije tog 22. juna, kada su se "orlovi" i "sajdžije" sudarile u Kalinjingradu.

Džerdan Šaćiri, švajcarski vezista koji je prije 26 godina rođena u Gnjilanu, na Kosovu, u tadašnjoj Jugoslaviji, najavio je da će na meču protiv Srbije nositi kopačke sa različitim zasastavama - švajcarskom i kosovskom.

- Zašto ne igra za Kosovo, kada se tako ponosi, a ne za Švajcarsku - stizali su odgovori od fudbalera Srbije, koji su obećali da neće nasjesti na provokacije, da ih u Kalinjingradu interesuje samo fudbal.

Nije, međutim, bilo lako ni srpskim fudbalerima, od kojih je njihov predsjednik Aleksandar Vučić na svečanom prijemu pred Mundijal zatražio da mu ispune posebnu želju - da pobijede Švajcarsku.

Jer, osim Šaćirija, za Švajcarce igra još fudbalera koji su rodom, ili poriijeklom, sa Kosova i Albanije.

Šaćiri i Granit Džaka postigli su golove i donijeli "sajdžijama" pobjedu, a onda sve to proslavili tako što su rukama imitirali dvoglavog orla - simbola koji se nalazi na albanskoj zastavi. Njima se, čudno, da čudnije ne može biti, u takvom slavlju pridružio Štefan Lihštajner, bek iz Lucerna, momak koji nema nikakve veze ni sa Kosovom, ni sa Albanijom, ni sa Srbijom.

Iz nacionalne selekcije Srbije tražili su od Fife rigorozne kazne za švajcarske reprezentativce, ali su Šaćiri, Džaka i Lihštajner "odrapljeni" samo novčano, isto onoliko koliko je kažnjen i selektor Srbije Mladen Krstajić.

On je, nakon što je njemački sudija Feliks Brihpropustio da svira očigledan penal za Srbiju, a pri tome nije želio da konsultuje VAR, na društvenim mrežema napisao:

- Nekada Hag danas VAR.

Krstajić je potom dopunio izjavu rečenicom da bi Briha poslao u Haški tribunal, da mu se sudi kao što se sudilo srpskim vođama i generalima.

Kapiten Srbije Aleksandar Kolarov čudio se kako Švajcarcima sudi Njemac ("to je kao da nama sudi Crnogorac), a dok je albanski premijer Edi Rama otvarao račun zainteresovane kako bi se otplatila kazna Šaćirija i Džake, bez novčane kazne nije prošao ni predsjednik FSS Slaviša Kokeza, koji je Fifu optužio za organizovanu pljačku.

- Infantino je dobar momak, ali mora da se otarasi Koline i Busake (šefovi sudijske komisije) - izjavio je.

"SLAVA UKRAJINI" - IZ HRVATSKE

Srbija je ispala u grupi, Švajcarska je odigrala još samo jednu utakmicu, pa se i ona vratila kući, a kada se činilo da su fudbal i politika definitivno raskrstili na ovom Mundialu, stigao je demant-snimak iz hrvatske svlačionice.

Veliku pobjedu nad Rusijom, štoper reprezentacije "vatrenih" Domagoj Vida i pomoćnik selektora Ognjen Vukojevićproslavili su usklikom "slava Ukrajini", što je bio poklič ukrajinske vojske prilikom nedavnih sukoba sa Rusijom.

Vida i Vukojević su nekadašnji igrači Dinama iz Kijeva, fudbalskog simbola Ukrajine, zemlje koja je od 2014. u izuzetno lošim odnosima sa Rusijom, nakon ruske okupacije poluostrva Krim.

Ovakvo slavlje naišlo je na veliku osudu moskovskih medija, a Vida, koji je na novom snimku, uz flašu piva, uzvikivao "gori Beograd", prošao je kao Šaćiri, Džaka i Krstajić - sa novčanom kaznom. FS Hrvatske je pomoćnom treneru Vukojeviću oduzeo akreditaciju i odrstanio ga iz stručnog štaba, ali to nije mogao da uradi sa Vidom - Hrvatska je, naime, u polufinalu, a on je prevše važan igrač.

U finišu Mundijala, dok Hrvati grabe ka fudbalskoj slavi, balkansku javnost uveseljava i ljutnja, čak i revolt, jednog dijela Srbije, koja osuđuje podršku koju je najbolji srpski sportista svih vremena, Novak Đoković, pružio Hrvatima.

- Kako te, bre, Novače, nije sramota - izjavio je srpski narodni poslanik, izvjesni Aleksandar Đukanović.

Bonus video: