Gurban Gurbanov, kraljevi azerbejdžanskog fudbala i dvojica Crnogoraca sanjaju LŠ

Šampion Azerbejdžana, predvođen Markom Vešovićem i Markom Jankovićem, na korak od grupne faze Lige šampiona

20422 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Karabaga, Foto: qarabagh.com
Fudbaleri Karabaga, Foto: qarabagh.com

Prošle su skoro dvije decenije, a i dalje je prva asocijacija kad se spomenu fudbal i Azerbejdžan meč koji je ta selekcija odigrala 2003. godine u Podgorici protiv Srbije i Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Dobro je poznat slijed događaja tog hladnog, vjetrovitog februarskog dana pod Goricom - Peđa Mijatović i Nikola Lazetić su postigli golove, ekipa koju je tada s klupe vodio Dejan Savićević imala je dva gola viška, a onda je na scenu stupio Gurban Gurbanov, do tada anonimus, a nakon toga čovjek kojeg je ovdašnja javnost dobro upamtila. Postigao je dva pogotka, a Azerbejdžan osvojio prvi bod u kvalifikacijama.

Gurbanov je opet s osmjehom napustio Crnu Goru

Napredovao je od tada azerbejdžanski fudbal, uložilo se i u infrastrukturu (Baku je bio domaćin Eura 2020), a Gurbanov je i dalje prisutan. Od 2008. godine je trener Karabaga, svjedok i kreator najvećih uspjeha azerbejdžanskog klupskog fudbala. U Crnu Goru (Petrovac) je došao 12 godina kasnije, ovog puta kao trener Karabaga, šampiona Azerbejdžana. Ekipa je igrala protiv Rudara u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona - nakon remija bez golova u prvom meču, Karabag je u revanšu pod Malim brdom slavio 1:0, a Gurbanov još jednom s osmijehom napustio Crnu Goru.

Karbag je “dežurni” šampion Azerbejdžana. S izuzetkom 2021. godine kada je titulu osvojio Nefči, Karabag je prvak od 2014. Ukupno je osvojio devet titula, a prvu 1993. godine.

Kraljevi azerbejdžanskog fudbala nisu nepoznati evropskoj javnosti. Prvu evropsku pobjedu upisali su 1999. godine protiv Makabi Haife u Intertoto kupu. Do druge su stigli deset godina kasnije protiv Rozenborga u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a prvu pobjedu u kvalifikacijama za Ligu šampiona zabilježili su 2014. protiv Valete s Malte. Iz godine u godinu su napredovali, prije pet godina igrali grupnu fazu Lige šampiona, ali nisu uspjeli da ostvare trijumf. Čelsi, Roma i Atletiko Madrid su bili prejaki.

Karabag postao redovan učesnik grupne faze Lige Evrope. Prvi put u grupnoj fazi Lige Evrope igrao je 2014. godine, a takmičenje je završio na trećem mjestu iza Intera i Dnjepra, a ispred Sent Etjena.

U međuvremenu Uefa je osnovala Ligu konferencija, a Karabag je prošle sezone završio u tom takmičenju. I stigao do nokaut faze. U grupi je osvojio drugo mjesto iza Bazela, a ispred Omonije i Kairata, da bi u šesnaestini finala izgubio od Marseja.

Ove sezone ekipa je na korak od Lige šampiona, što znači da je obezbijedila makar grupnu fazu Lige Evrope. Karabag je u kvalifikacijama eliminisao poljski Leh, švajcarski Cirih i mađarski Ferencvaroš. Posljednja prepreka ka grupnoj fazi je Viktorija Plzenj.

Dvije decenije van svog stadiona

Karabag zbog rata u Nagorno-Karabahu od 1993. godine igra mečeve u Bakuu, a ne u Agdamu.

Godinu ranije, jedan od bivših igrača i trenera kluba Alhaverdi Bagirov stradao je od mine. Tokom rata među jermenskim zarobljenicima prepoznao je bivšeg saigrača. Zagrlio ga je, a onda u kameru rekao da mu je to bivši saigrač. Kada je došlo do razmjene zatvorenika taj jermenski vojnik, a nekada fudbaler, rekao je Bagirovu da se nada da nikada više neće biti na suprotnim stranama.

Vešović i Janković traže debi u LŠ

Crnu Goru će naredne sezone u Ligi šampiona sigurno predstavljati štoper madridskog Atletika Stefan Savić. Ali, broj crnogorskih fudbalera mogao bi da se uveća. Veliku šansu s Karabagom imaju Marko Vešović i Marko Janković.

Vešović je u julu prošle godine stigao u Karabag i osvojio titulu prethodne sezone. Ove sezone je odigrao šest utakmica.

A Marko Janković je ovog ljeta stigao u Azerbejdžan. Od januara prošle godine je igrao u Izraelu - prvo za Beitar, a onda je u drugom dijelu prethodne sezone prešao u Hapoel iz Tel Aviva.

Janković je u karijeri igrao još za Partizan, OFK Beograd, Maribor, Spal i Krotone.

Vešović je bio igrač Legije, Specije, Rijeke, Torina, Crvene zvezde i Budućnosti.

Crnogorski reprezentativci nisu imali priliku da igraju u grupnoj fazi LŠ, ali im se ta želja možda ispuni ove sezone.

Bonus video: