"Nunjes neće iznevjeriti Liverpul, jedan je od najboljih napadača na svijetu"

Darvin Nunjes večeras (21) debituje na "Enfildu", a Liverpul u 2. kolu Premijer lige dočekuje Kristal Palas

3519 pregleda 0 komentar(a)
Nunjes, Foto: Reuters
Nunjes, Foto: Reuters

Jedan od najvećih transfera u ljetnjem prelaznom roku je prelazak Darvina Nunjesa iz Benfike u Liverpul. Urugvajski reprezentativac je nakon dvije godine napustio Lisabon i potpisao za "redse" uprkos tome što je imao ponudu i Mančester junajteda. Ipak, poziv Jirgena Klopa bio je presudan i napadač je odlučio da potpiše šestogodišnji ugovor sa Liverpulom.

Nunjesov put preko Penjarola, Almerije i Benfike do Premijer lige protkan je stalnim usavršavanjem, napredovanjem i odricanjem, piše Goal.com u tekstu posvećenom urugvajskom napadaču.

"On je zvijer", rekao je nedavno za Goal.com Pep Lijnders pomoćnik Jirgena Klopa.

Nunjes je u Premijer ligi debitovao pogotkom protiv Fulama u prvom kolu, a njegovim ulaskom u igru Liverpul je postao agresivniji, opasniji... Urugvajac je postigao lijep gol petom, a onda upisao i asistenciju za Mohameda Salaha u remiju (2:2) sa povratnikom u Premijer ligu.

A večeras će 23-godišnji napadač debitovati pred publikom na "Enfildu". Liverpul je domaćin Kristal Palasu, a nakon kiksa u prvom kolu pobjeda je imperativ. Očekuje se da Nunjes bude u startnoj postavi.

Kada za igrača izdvojite toliki novac, onda očekujete da vam se uloženo brzo vrati. U tom pogledu Nunjesov početak u novoj sredini je ohrabrujući, budući da je bio strijelac i u Komjuniti šildu protiv Mančester sitija.

"Osjeća se kao kod kuće", rekao je Klop u petak, a onda se osvrnuo i na partnerstvo sa Mohamedom Salahom.

"Oni žele očajnički da postignu gol", dodao je Njemac.

Kao i Salah, i Nunjes je naporno radio da bi dobio šansu da zaigra u Liverpulu. Put ga je vodio od Penjarola, preko Almerije i Benfike, gdje je zablistao prošle sezone.

"Naporan rad se isplati, a Darvin je pravi primjer. Posjeduje sjajne vještine, ima dobar mentalitet, spreman je da sluša i vjeruje u svoje sposobnosti. Može da postane jedan od najboljih napadača na svijetu", rekao je za Goal.com Nunjesov trener iz Almerije Pedro Emanuel.

Nunjes
Nunjesfoto: Reuters

Nunjes je imao 20 godina kada je prešao u Almeriju, koja se u tom trenutku takmičila u Segundi. Španski tim je Penjarolu platio pet miliona funti, što je bilo mnogo, budući da je Nunjes u tom trenutku na 22 utakmice postigao samo četiri gola za Penjarol.

"Doveli smo ga zbog vještina i potencijala. Mnogo smo istraživali Južnu Ameriku. U našem užem izboru bila su još dvojica igrača sa tog podneblja. Darvin je imao one vještine napadača koje su nam bile potrebne. Transfer je bio skup, ali smo znali da ako ulažemo, onda to mora da bude u mlade i talentovane igrače kao što je on", rekao je Emanuel.

Almerijino kockanje se isplatilo. Nunjes je u Španiji proveo nešto više od godinu dana - postigao je 16 pogodaka i uslijedio je transfer u Benfiku.

"Imao sam dobar utisak o njemu kad sam ga prvi put sreo. Bio je skroman. Očajnički je želio da dođe u Evropu, a kada je došao odmah se povezao sa igračima", sjeća se Emanuel.

Ipak, Urugvajac nije odmah debitovao. Zaradio je povredu igrajuči za reprezentaciju, a kada se oporavio niko nije mogao da ga zaustavi.

"Uvijek traži više - i od sebe i od saigrača. Ostavio je veliki utisak na sve nas. Bio je mlad, ali je brzo napredovao. Postao je brži i jači", prisjetio se Emanuel.

Nunjes je 2020. godine otišao u Benfiku gdje je nastavio sa sjajnim partijama, a Almerija je za ovaj transfer dobila 20 miliona funti.

"Postao je jedan od najboljih napadača u Evropi. Napredovao je fizički, poboljšao je kondiciju. Lako se kreće u šesnaestercu i oko njega. Lako se oslobađa čuvara i dolazi u poziciju za šut. Ono što ga čini opasnijim je stalna želja da ide u napad, da juri ka golu. Mnogo je napredovao u posljednje dvije-tri godine", rekao je Emanuel.

Darvin Nunjes
foto: Reuters

Žorž Žezus koji je trenirao Benfiku tokom Nunjesove prve godine u Lisabonu rekao je da će napadač biti igrač svjetske klase. Emanuel podržava tu tvrdnju.

"Mislim da će u Liverpulu biti sve bolji. Kada klub poput Liverpula izdvoji toliko novca za igrača, onda je jasno da vjeruje da on može da napravi razliku. Pridružio se stabilnom klubu. Liverpul daje igračima dosta vremena da se prilagode, da upoznaju tim... Sa Klopom će još napredovati", uvjeren je Emanuel.

Navijači na "Enfildu" će večeras imati priliku da Nunjesa vide na djelu.

"Ovo je veliki izazov za njega, ali on je u stanju da uspije. Neće iznevjeriti Liverpul. Nikada ne odustaje", zaključio je Emanuel u razgovoru za Goal.com.

Bonus video: