Dan derbija: Budućnost - Sutjeska, bez kalkulacija

Meridianbet 1. CFL, peto kolo - pod Goricom večeras najveći crnogorski derbi između Budućnosti i Sutjeske (20 h), drugoplasirani Petrovac gostuje trećeplasiranom Jezeru, lider Dečić sjutra u Tuzima protiv Rudara

24245 pregleda 13 komentar(a)
Nikola Drinčić (Sutjeska) i Zoran Petrović (Budućnost), Foto: Savo Prelević
Nikola Drinčić (Sutjeska) i Zoran Petrović (Budućnost), Foto: Savo Prelević

Odavno se uoči najvećeg crnogorskog derbija nije desilo da barem jedan od rivala - Budućnost ili Sutjeska, nije na vrhu tabele. Tek su, doduše, odigana četiri kola, ali sama činjenica da su i Podgoričani i Nikšićani mijenjali trenere nakon samo dva odigrana meča, pokazuje da mnogo toga nije krenulo prema očekivanjima.

Dečić i Petrovac diktiraju stvari na početku sezone u Meridianbet 1. CFL, a “vječiti” favoriti za trofeje pokušavaju da se vrate. A teško da postoji bolji način za povratak od pobjede u derbiju - Budućnost i Sutjeska večeras pod Goricom (20 h, TV Arenasport) igraju prvi od četiri međusobna duela ove sezone.

Iz tabora tima Miodraga Džudovića, ali i iz ekipe Nenada Brnovića, najavljuju igru na pobjedu - bez kalkulacija. Da li će tako biti kada sudija Nikola Dabanović da znak za početak meča, ostaje da se vidi.

Tek, za ishod derbija, barem još ne u tolikoj mjeri, nisu zainteresovani vodeći - Petrovac večeras (18 h, RTCG) gostuje Jezeru, ekipi koja sa tri pobjede u prva četiri kola ima samo bod manje od timova sa vrha, dok Dečić sjutra u posljednjem meču ove runde dočekuje Rudar (20).

Večeras igraju još Iskra - Arsenal i Mornar - Jedinstvo (20 h).

PAVLIČIĆ: NAKON DEČIĆA SMO SE POGLEDALI U OČI

Pod Goricom se lakše diše nakon pobjede protiv Rudara u Pljevljima, ali tim koji želi titulu mora da pobjeđuje u seriji - ko god bio sa druge strane.

Golman Podgoričana Đorđije Pavličić imaće zadatak da spriječi ofanzivne namjere Sutjeske, vjerujući da će i njegovi saigrači, posebno iz napada, obaviti svoj dio posla.

”Derbi je uvijek derbi, a Sutjesku ne bih previše komentarisao, jer smo svi svjesni njenog kvaliteta. Vjerujem da će utakmica biti odlična, ali isto tako smatram da imamo veći kvalitet i potencijal od rivala. Ako budemo ispunili zadatke stručnog štaba, vjerujem da ćemo bez problema privesti utakmicu u našu korist”, kazao je Pavličić, koji je opcija na golu dok se novi kapiten, Miloš Dragojević još oporavlja od povrede.

Budućnost je loše počela sezonu, porazima od Petrovca na strani i Dečića kod kuće, nikada se do sada nije desilo da se nakon dva odigrana meča nađe na nuli i na dnu tabele. Pobjeda nad Rudarom je, zbog toga, bila izuzetno važna...

”Ni u najgorem slučaju Budućnost sebi ne smije da dozvoli da bude u toj situaciji, da iz dvije utakmice nama nijedan bod, ali smo nakon Dečića sjeli i pogledali se u oči. Postavili smo ciljeve ispred sebe i šta treba da se radi u budućnosti. Tako smo u Pljevljima odigrali taktički odličnu utakmicu i došli do trijumfa što je najvažnije. Poslušali smo zadatke šefa i stručnog štaba, vratili se kući sa tri boda koja nam mnogo znače pred derbi”, rekao je Pavličić.

SUTJESKA STIŽE DA NAPADA: BEZ KALKULACIJA

Sutjeska u najveći CG derbi ulazi sa ciljem da pobijedi, poručeno je iz Nikšića, uoči večerašnjeg duela pod Goricom.

”Uradićemo sve da izvučemo pozitivan rezultat, daćemo sve za pobjedu. Poznajemo Budućnost, znamo im i dobre i loše strane, pokušaćemo da iskoristimo neke nedostatke. Igrači su svjesni šta bi trebalo da uradimo da ispunimo cilj”, kazao je trener Nenad Brnović, koji je debitovao pobjedom nad Iskrom (3:0).

Pobjedu donosi ofanzivna igra, Brnović očekuje isto i od domaćeg tima...

”Vjerujem da ćemo se bolji snaći u takvoj igri”, dodao je trener Sutjeske.

U posljednja dva prevenstvena meča Budućnosti i Sutjeske pod Goricom gledane su goleade - 4:2 za domaćina, prije toga 3:3...

”Jedva čekamo da istrčimo na teren, ovo je najljepša utakmica. Nadam se pravom spektaklu. Imamo dosta kvaliteta i mi i oni, očekujem otvorenu utakmicu, bez kalkulacija”, istakao je Filip Knežević.

Sutjeska je u prošlom kolu, rezultatski lako pobijedila Iskru, ali bilo je padova u igri...

”Moramo pametno da rotiramo igrače, jer su evropske utakmice umorile ekipu. Vidjelo se i protiv Iskre da su potrošeni. Vjerujem da će svako ko bude igrao, koliko god bude igrao, dati sve od sebe protiv Budućnosti”, kazao je Brnović.

LAMBULIĆ, FAUST I MENDI PROTIV “SVOG” JEZERA

Kada se sastanu Budućnost i Sutjeska, to je uvijek derbi, ali ako su parametar trenutne pozicije na tabeli, onda se meč koji je u fokusu igra sjevernije, u Beranama.

Jezero, koje je treće na tabeli, dočekuje drugoplasirani Petrovac.

Meč će biti posebno intetesantan zbog toga što su ljudi koji su “kreirali” sjajnu prošlu sezonu Jezera sada nosioci Petrovca - i na klupi, i na terenu.

Trener Petrovčana Mladen Lambulić je prošle sezone predvodio Jezero do sigurnog opstanka i petog mjesta na tabeli, a dres Plavljana nosile su i udarne napadačke igre Petrovca - Senegalac Mamadu Mendi i Argentinac Rodrigo Faust, napadači koji su zajedno dali sedam golova u dosadašnjem dijelu sezone.

PAROVI 5. KOLA

SUBOTA

JEZERO - PETROVAC (18 h)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

MORNAR - JEDINSTVO-FRANCA (20)

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

ISKRA - ARSENAL (20)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

BUDUĆNOST - SUTJESKA (20)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

NEDJELJA

DEČIĆ - RUDAR (20)

Sudija: Dalibor Vujisić (Podgorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: