Drobnjak: Budućnost je moja kuća, gradićemo porodične odnose

Drobnjak je ulogu sportskog direktora Budućnosti već obavljao u dva mandata - od 2004. do 2006. godine i u sezoni 2015/2016

8682 pregleda 8 komentar(a)
Drobnjak, Foto: FK Budućnost
Drobnjak, Foto: FK Budućnost

Anto Drobnjak se vratio u Budućnost, ovog puta u ulozi sportskog direktora - legendarni crnogorski fudbaler je prije četiri dana dogovorio dvogodišnji ugovor sa upravom kluba, a danas je predstavljen medijima.

Drobnjak je ulogu sportskog direktora Budućnosti već obavljao u dva mandata - od 2004. do 2006. godine i u sezoni 2015/2016. Budućnost je bila bez sportskog direktora od početka decembra 2020. kada je smijenjen Zvezdan Milošević.

„Budućnost je najveći klub u Crnoj Gori. Čast i zadovoljstvo je biti ovdje. Budućnost je moja kuća. Ovaj klub mi je dao vjetar u leđa, pod Goricom sam započeo afirmaciju. Kao igrač – odužio sam se klubu. Kao sportski direktor – jesam na neki način. Sada želim da dam svoj maksimum u cilju uspjeha. Bićemo tim i svi zajedno ćemo doprinositi daljem rastu Budućnosti“, rekao je 53-godišnji Bjelopoljac na današnjoj konferenciji.

Drobnjak će blisko sarađivati sa novim trenerom Miodragom Džudovićem, sa ljudima iz Omladinske škole Budućnosti, ali i sa upravom „plavih“.

„Razgovarao sam sa Džudovićem, znamo se dugo, sarađivali smo u reprezentaciji – bio sam mu trener, a kasnije smo radili kao kolege u stručnom štabu. Smatram da se radi o veoma kvalitetnoj ličnosti, dosta je radio na sebi i napredovao kao trener. Dobio je pravu šansu da radi samostalno, a to bi trebalo da iskoristi. Tu sam da mu pomognem u svim segmentima, ako treba i da izađem na teren“, jasan je Drobnjak.

Sportski direktor zna šta nedostaje ekipi.

„To otprilike vidimo svi, ali ekipi fali samopouzdanja, a krivci su eliminacija iz Evrope i porazi na startu prvenstva od Petrovca i Dečića. Ipak, krenulo je na bolje, vezali smo dvije pobjede sa novim trenerom, očekujem da i dalje napredujemo i borimo se za trofeje. Imamo jaku konkurenciju u Dečiću, Petrovcu i Sutjesci, ali vjerujem da ćemo na kraju biti zadovoljni. Budućnost je gradski klub, klub čitave Podgorice, sa armijom navijača. Svima moramo da se odužimo pobjedama, dobrim igrama i jurišom na najviše ciljeve“, jasan je Drobjnak.

Nakon odlaska iz Budućnosti, gdje je u prvom mandatu kratko bio i trener, nekadašnji napadač Jedinstva, Budućnosti, Crvene zvezde, Bastije, Lensa, Gambe, Sošoa, Martiga... je radio kao pomoćnik u stručnom štabu „hrabrih sokola“ četiri godine, dok je prethodne sezone bio prvi trener Koma. Kada je stigao poziv Budućnosti, razmislio je i prihvatio.

„Bio sam tu kada su se igrale velike utakmice protiv La Korunje ili Hajduka, ali i kada smo prolazili težak period. Nije bilo finansija, a trebalo je pričati sa momcima, motivisati ih i kada im se duguje pet-šest plata koja je izvor egzistencije. Toga sada nema, igrači razmišljaju samo u fudbalu. Klub dobro stoji organizaciono, svi su maksimalno posvećeni poslu, dišu kao jedno i to je veliki napredak u odnosu na prethodni period. Kontakt sa predsjednikom Mijačem uspostavljen je prije nedjelju dana. Tražio sam da malo rasmislim o svemu, jer sam prošle godine kao trener vodio Kom. Tom pozivu sam se okrenuo“, govori Drobjak, pa dodaje...

„Htio sam da budem načisto sam sa sobom, maksimalno posvećen Budućnosti i onome što se od mene traži. Gospodin Mijač je bio direktan, konkretan i korektan. Prihvatio sam ponudu. Tu sam, spreman da radim najbolje što znam. Poznajem materiju i sa trenerskog aspekta mogu da pomognem stručnom štabu. Gradićemo porodične odnose, napraviti dobru komunikaciju i biti podrška jedni drugima. Iskustva mi ne fali, bio sam igrač, četiri godine radio u reprezentaciji, a pratio sam i kako funkcionišu određeni klubovi u inostranstvu. Sve to ću staviti u službu bolje Budućnosti“.

Drobnjak je govorio i o eventualnim pojačanjima.

„Kada se dovode pojačanja, onda to treba da budu fudbaleri koji će igrati, a ne da sjede na klupi. Mislim da je tu bila osnovna greška. Ne želim nikoga da kritikujem, svi griješimo, niti neko želi namjerno da pogriješi na svoju štetu. Imamo pravo da dovedemo "džokera", a još ne znam je li sve definisano oko odlazaka. Imamo jedan period da prevaziđemo do decembra sa ekipom igrača u koje vjerujem i kvalitetnim čovjekom na mjestu trenera. Do tada ćemo pratiti, imamo otvorene ruke da radimo kako bismo finiš sezone dočekali spremni sa najvećim ciljevima. Potrudiću se da sve to bude dobro, svi zajedno ćemo dati sve od sebe“.

Budućnost je prethodnih godina lansirala i mlade fudbalere. Drobnjak ističe da će mladi igrači ostati prioritet.

„Mladi igrači su uvijek prioritet, posebno kada se dobro radi u Omladinskoj školi. Naravno, i tu treba da se vidi kako stvari stoje, da se sa pojedincima radi i individualno, da se vidi ko je budućnost kluba... Prioritet jeste što više mladih igrača, ali nekada ne mogu da se uklope interesi, rezultat i mladi igrači. Tu treba da imamo kvalitetne iskusne momke koji će im davati vjetar u leđa. Znate i sami kako ide, mladi igrač kada počne i dobije šansu odigra izvanredno, a poslije toga dođe pad, pa ukoliko ih „skloniš“ ne podnesu to najbolje. Treba im prići i psihološki, a siguran sam da ćemo ih sve izvesti na pravi put uz dobru kordinaciju stručnog štaba, mene, predsjednika kluba i ljudi u klubu“, poručio je na kraju Anto Drobnjak.

Bonus video: