Počela liga u ratnim uslovima: Šahtjor i Metalist pokrenuli fudbal u Ukrajini

Prvenstvo je počelo dan prije nego što Ukrajina obilježava šest mjeseci otkako je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda u ratu koji je ubio hiljade ljudi, raselio milione, uništio čitave gradove i koji još bijesni

7144 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Šahtjor - Metalist, Foto: Reuters
Sa meča Šahtjor - Metalist, Foto: Reuters

Utakmicom Šahtjor - Metalist 0:0 počelo je fudbalsko prvenstvo Ukrajine u ratnim uslovima.

Dok se ukrajinski vojnici bore protiv ruskih snaga na istoku i jugu, meč kojim je otvorena sezona odigran je u Kijevu.

Za Šahtjor je to i domaći teren još od 2014. godine, jer tim iz Donjecka od tada ne može da igra kod kuće, nakon što su grad zauzeli separatisti koje podržava Rusija.

Metalista je iz Harkova, grada koji se nalazi na istočnom frontu.

Prvenstvo je počelo dan prije nego što Ukrajina obilježava šest mjeseci otkako je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda u ratu koji je ubio hiljade ljudi, raselio milione, uništio čitave gradove i koji još bijesni.

„Ovo će biti jedinstveno takmičenje - tokom rata, tokom vojne agresije, tokom bombardovanja“, rekao je Andrej Pavelko, predsednik Ukrajinske fudbalske asocijacije.

Utakmice će se igrati bez navijača na tribinama zbog opasnosti od bombi i projektila.

Pavelko je rekao da je veliki podsticaj za obnavljanje fudbalske sezone u teškim okolnostima došao od predsjednika Volodimira Zelenskog i ukrajinske vojske, koji se nadaju da će liga pomoći da se podigne nacionalni moral.

"Mnogi ljudi na prvim linijama su tražili da počnemo da razmišljamo o ponovnom pokretanju fudbala u našoj zemlji“, rekao je Pavelko.

Sezona će se igrati uz niz logističkih izazova, uključujući rizik od raketnih udara.

Svi stadioni moraju da imaju skloništa. Za početak, utakmice će se igrati samo u Kijevu, njegovoj okolini i dvije zapadne pokrajine u blizini granice sa Poljskom.

Svaki put kada se oglasi sirena za vazdušni napad, što je svakodnevna pojava u većini regiona, igra će biti zaustavljena da bi se igrači i zvaničnici utakmice sklonili u podrume.

Vojni zvaničnici će biti prisutni na svakoj utakmici i ako sirena za vazdušni napad potraje duže od sat, savjetovaće se sa sudijom da odluči da li da sačekaju ili da u potpunosti odlože meč.

Pavelko je rekao da je rat ne samo uništio objekte, već je uništio i budućnost hiljada mladih talentovanih fudbalera.

"Ovdje se ne radi samo o gubitku stadiona. Ovdje se radi o čitavoj generaciji fudbalera koji neće moći da se razvijaju", kazao je Pavelko.

Bonus video: