Fudbal u Evropi: Pet liga dominira

Evropski klupski fudbal zabilježio je rast prometa čak i u vrijeme pandemije, u sezoni 2020/21. Oni bogatiji profitiraju od porasta prihoda od prodaje TV-prava

5789 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prazni stadioni, jeziva tišina. Tu i tamo se čuje zvižduk sudije. Igrači se dovikuju na terenu, treneri se deru s klupe. Fudbal bez publike je i za navijače i za same aktere na terenu bio nešto na šta su teško mogli da se naviknu. A za klupske uprave to je bio put u nepoznato, pogotovo u finansijskom smislu. I uprkos svemu tome, evropske profesionalne lige su u sezoni u kojoj su zbog na snazi bile restrikcije, ostvarile mnogo bolji poslovni rezultat nego što se strahovalo.

Promet je u sezoni 2020/21. u prosjeku porastao za deset odsto. Ne računajući prohode od transfera, kompletan promet na evropskom fudbalskom tržištu je u toj sezoni bio veći za 2,4 milijardi eura, odnosno ukupno 27,6 milijardi. To su podaci iz nedavno objavljene studije konsultantske kuće „Dilojt“.

„Petica“ prosperira

Pet velikih liga dominira tržištem u Evropi: engleska, španska, njemačka, italijanska i francuska. One su u sezoni 2020/21. povećale prihode za prosečno tri odsto. Italijanska Serija A je pritom ostvarila ukupni rast od čak 23 odsto – ukupno 2,5 milijardi eura, a engleska Premijer liga za procenata – 5,5 milijardi eura.

Od tih pet liga samo je engleska uspjela da zabilježi rast profita za 49 miliona funti (58 miliona eura) na ukupno 479 miliona funti (568 miliona eura). Pritom je neto zaduženje Premijer lige u istom periodu takođe poraslo, i to za četiri odsto, na 4,1 milijardu funti. U nižim ligama dug je porastao za 32 odsto. Već četvrtu godinu zaredom, u tim ligama su izdaci za plate bili znatno veći od ostvarenih prihoda.

Među „velikom petorkom“ njemačka Bundesliga se s ostvarenim prometom od tri milijarde eura nalazi na drugom mjestu – iza Premijer lige (5,5 milijardi). Na trećem mjestu su Španci (2,9 milijardi), zatim Italijani (2,5 milijardi) i na kraju Francuzi (1,6 milijardi eura).

Pozitivna očekivanja

Nakon pandemije, Bundesliga i ostale evropske fudbalske lige sada očekuju pozitivan razvoj. Veliki dio sponzora i navijača bio je vjeran klubovima i tokom krize sa koronom, a stadioni su nakon ukidanja zabrana ponovo dupke puni, bar u Njemačkoj.

Osim toga, UEFA bi mogla da se izbori za više novca za klubove u sezonama 2021/22. i 2023/24, pogotovo od prodaje TV-prava. Za Bundesligu je DFL (udruženje klubova koji nastupaju u prvoj i drugoj Bundesligi, prim.red.) usred pandemije, odnosno u ljeto 2020, uspio da postigne dogovor o prodaji medijskih prava sve do sezone 2024/25.

Dogovorena cijena po sezoni je 1,1 milijarda eura. To jeste doduše minus od pet odsto u odnosu na prethodni period, ali u tadašnjim ekonomski nesigurnim uslovima, ocjenjuju stručnjaci „Dilojta“, to se može smatrati uspjehom.

Taj novac je, tvrde autori studije, otvorio njemačkim klubovima novu perspektivu za budućnost, a time im omogućio i sigurnost planiranja budućih aktivnosti.

Bonus video: