Crnogorci "zapalili" evropski Balkani, Kuč i Ljuljanović: Još nismo ni svjesni kakav je ovo uspjeh

Klub iz Suve Reke ostvario je spektakularan uspjeh, u kome su važnu ulogu imali crnogorski fudbaleri Edvin Kuč i Damir Ljuljanović, neposredni akteri senzacije, a u kome će od grupne faze i mečeva sa Slavijom Prag, Sivasporom i Klužom igrati i Dejan Zarubica

14035 pregleda 5 komentar(a)
Edvin Kuč i Damir Ljuljanović, Foto: FC Ballkani
Edvin Kuč i Damir Ljuljanović, Foto: FC Ballkani

Liga konferencija – takmičenje je koje je UEFA osnovala da bi i malim klubovima iz malih zemalja dala šansu da izađu na najveću scenu.

U premijernom izdanju, prošle sezone, šansu je ugrabio Linkoln Red Imps sa Gibraltara, u drugom – Balkani sa Kosova.

Klub iz Suve Reke ostvario je spektakularan uspjeh, u kome su važnu ulogu imali crnogorski fudbaleri Edvin Kuč i Damir Ljuljanović, neposredni akteri senzacije, a u kome će od grupne faze i mečeva sa Slavijom Prag, Sivasporom i Klužom igrati i Dejan Zarubica.

Balkani je do istorijskog rezultata stigao dvostrukom pobjedom u plej-of rundi nad makedonskim Škupijem – u Skoplju je bilo 2:1, sinoć u Prištini 1:0.

“Nismo očekivali kada smo krenuli u evropsku avanturu da ćemo doći tako daleko. Ali, uspjeli smo, nagrađeni smo za rad i trud, za posvećenost i za to što smo vjerovali”, kaže 30-godišnji golman Ljuljanović za TV Vijesti.

Put Balkanija, koji je minule sezone prvi put bio prvak Kosova, počeo je eliminacijom od Žalgirisa u Ligi šampiona, ali su te utakmice pokazale da postoji šansa u Ligi konferencija, kaže kapiten ekipe 28-godišnji Edvin Kuč.

Edvin Kuč i Damir Ljuljanović
foto: FC Ballkani

“Vidjeli smo da imamo kvalitet iako smo ispali od Žalgirisa, prilično nesrećno. Odmah smo se 'okrenuli' ka Ligi konferencija, jer nam se ukazala prilika, a znali smo da imamo kvalitet da se borimo do kraja. Napravili smo nevjerovatnu stvar, još nismo ni svjesni kakav je ovo uspjeh”, ističe Kuč.

I Kuč i Ljuljanović ističu da je jedna od tajni uspjeha Balkanija, osim kvaliteta i dobrog stručnog rada trenera Ilira Daje, koji je sa albanskim Skenderbegom dva puta igrao grupnu fazu Lige Evrope, to što nije potcijenio nijednog protivnika...

Balkani je prije Škupija, izbacio La Fjoritu iz San Marina, možda i vjerovao da će zatim igrati protiv Sutjeske, ali crnogorski prvak nije mogao da se izbori sa Klaksvikom sa Farskih ostrva.

“Imali smo i malo sreće u žrijebu, ali jedna od naših odlučujućih osobina na putu do grupne faze bila je ta da nismo potcijenili nikoga, pa ni ekipu iz San Marina. Čini mi se da je drugačije nego kod nas u Crnoj Gori – mi znamo da potcijenjujemo, u stilu – to su Farani, lako ćemo... Ne postoji lako, svi igraju, svi ulažu... Mislim i da se liga Kosova potcjenjuje, bez ikakvog razloga, mnogo je kvalitetnija nego što se misli. Nadam se da će se nakon našeg plasmana u Ligu konferencija i to mišljenje promijeniti”, kazao je Kuč.

Kuč, bivši igrač Dečića, OFK Titograda i Rudara, od januara 2019. je u klubu, kao kapiten je podigao pehar šampiona Kosova, a sada proslavio istorijski evropski uspjeh.

“Vjerovao sam u ambiciju kluba, u projekat koji mi je predstavljen. Sve ide onako kako je i planirano. Veoma sam srećan ovdje, mislim da je velika stvar da sam kao stranac kapiten ekipe koja je ispisala istoriju fudbala u jednoj državi”, ističe Kuč.

Uloga Damira Ljuljanovića u uspjehu Balkanija bila je ogromna – odbranio je dva šuta u penal-seriji 3. runde kvalifikacija protiv Klaksvika.

Edvin Kuč i Damir Ljuljanović
foto: FC Ballkani

“Bilo je sjajno nakon tog meča, za golmana je to poseban osjećaj. Ali, nisam ja zaslužan za tu pobjedu, kao što jedan igrač nije zaslužan za uspjehe ekipe. Ovo je uspjeh svih nas – igrača, kluba, stručnog štaba, navijača...”, ističe Ljuljanović.

Balkani je, kažu Kuč i Ljuljanović, klub koji se razvija iz godine u godinu, a rezultat na evropskoj sceni za sada je vrhunac...

“Predsjednik kluba ima ambicije, ulaže novac, imamo dobar tim, odličnog trenera. Balkani je prvi put bio šampion Kosova, prvi put izašao na evropsku scenu i došao do grupne faze. To nešto govori”, kažu uglas Kuč i Ljuljanović, uz nadu da će i crnogorski klubovi, vodeći se ovakvim primjerima, u narednom periodu napravitti iskorak na evropskoj sceni, jer Balkani je pokazao – da se sve može.

Bonus video: