Epicentar odluke - Tumbaković: Želimo isto što i cijela crnogorska javnost

"Ove utakmice su proizvod cijele organizacije i daju nam satisfakciju za sve što smo radili do sada", kazao je Tumbaković
59 pregleda 11 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Reuters
Tumbaković, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2017. 09:36h

Vrlo inspirativan bio je juče selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković na konferenciji za medije, uoči presudne utakmice sa Danskom, večeras u kvalifikacijama za Mundijal (20.45).

Njegovim fudbalerima trebaće inspriracija na terenu, više nego ikada u ovim kvalifikacijama.

Mnoge visoke prepreke, teške fudbalske i psihološke barijere, preskočila je i probila naša reprezentacija u ovom ciklusu, da bi se večeras našla tamo gdje je malo ko očekivao da će se naći - u epicentru odluke, u predvorju Svjetskog prvenstva.

Je li to očekivao Tumbaković, kada je prije 19 mjeseci preuzeo nacionalni crnogorski fudbalski tim, tada rezultatski uzdrman, daleko od važnijih fudbalskih tokova.

"Da li sam očekivao? Uvijek temeljno i profesionalno prilazim svakom poslu - kada nešto planiram, onda želim da uspijem. A pošto je cijela moja karijera protekla nekim trendom koji je pokriven rezultatima, onda bi bilo neskromno kada bih rekao da nisam očekivao. Gdje god da dođem, pokušavam da ostavim trag, a da u isto vrijeme iza mene ostane rezultat. Dobili smo tada interesantnu grupu, sa tri reprezentacije koje su na papiru bile kvalitetnije od nas. Mi smo, međutim, vrlo hrabro ušli u kvalifikacije, sa idejom da napravimo dugoročnu reprezentaciju, a isto tako i reprezentaciju koja će biti prepoznatljiva po načinu i stilu igre, a kao posljedica toga trebalo je da dođe rezultat. Nisam se bavio prognozama, ali sam očekivao. Ove utakmice što nas čekaju su proizvod cijele organizacije i daju nam satisfakciju za sve što smo radili do sada", kazao je Tumbaković.

Očekivao je, dakle, ali nije govorio javno. Kao što večeras protiv Danaca priželjkuje i očekuje pobjedu, a ne želi da priča o njoj.

"To je samo posljedica nekog mog dugogodišnjeg iskustva. Kad god sam tamo na početku svoje karijere najavljivao pobjede - nisam dobro prolazio. To je nešto što je ostalo u mojoj glavi. Tako da ni sada neću reći ništa novo - radimo i pripremamo se kao da ćemo da pobijedimo, a to da izgovorimo nećemo! Naše želje i naša očekivanja ista su kao i očekivanja cijele crnogorske javnosti", kazao je Tumbaković.

Crna Gora je već jednom pobijedila Dansku u ovim kvalifikacijama, prije tačno godinu, u Kopenhagenu.

Taj veliki trijumf najavio je da „sokoli” neće igrati epizodnu ulogu u kvalifikacijama, a istovremeno i probudio Dance iz zimskog sna.

Dvanaest mjeseci kasnije, a dva kola prije kraja kvalifikacija, uoči podgoričke utakmice odluke, Crna Gora i Danska su izjednačeni na svaki mogući način - bodovno, po datim i primljenim golovima!

Postoji li bolja najava za večerašnji spektakl?

"Pobjeda u Kopenhagenu bila je nagovještaj naših vrijednosti", kazao je Tumbaković, odgovarajući na pitanje kako Danci doživljavaju Crnu Goru. "Ako nas pred prvu utakmicu nisu doživjeli baš najozbiljnije, sada smo ravnopravni sa njima, u svakom obliku - i tabelarno, i po kvalitetu. Ako smo u nekom realnom svijetu i sadašnjem takmičenju - onda moraju da prepoznaju naš kvalitet. Ja bih volio da nas ne doživljavaju kao nešto posebno kvalitetno. To je ta psihologija koja može značajno da utiče na rezultat".

Danci su mnogo dobra reprezentacija, priznao je Tumbaković.

"Naravno da imaju kvalitet, ne bi bili to što jesu već godinama. Dobro smo ih analizirali, svaki trening u minulih pet dana iskoristili smo da do detalja obradimo svaki segment danske igre - od odbrane do napada, preko prekida, pojedinaca koji su interesantni. Naravno da i oni imaju nedostatke, a koji su - neka to bude neka naša intima u pripremi utakmice", kazao je Tumbaković.

A priprema utakmice razlikuje se od prethodnih samo u detaljima. Crnoj Gori treba pobjeda protiv Danske ako želi da ostane u realnoj trci za Mundijal pred nedjeljno gostovanje Poljskoj, ali pobjeda je bila „pod moranjem”, i protiv Rumunije, u Kazahstanu, protiv Jermenije...

"Svake naše pripreme, svako naše novo okupljanje, mi pokušavamo da za nijansu poboljšamo, da to bude još kvalitetnije. Sama priprema za ovaj meč ne razlikuje se u velikoj mjeri od onog prvog koji smo igrali u Rumuniji, ali ima taj dodatni stepenik kojim se prilagođava protivniku, tabeli", istakao je Tumbaković.

Bonus video: