Preminuo Milutin Šoškić, legendarni jugoslovenski golman

Milutin Šoškić rođen je 31. decembra 1937. godine u selu Jablanica kod Peći, porijeklom je iz Crne Gore

12563 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Screenshot/ Youtube/ Bimbros Beograd
Foto: Screenshot/ Youtube/ Bimbros Beograd

Legendarni golman Partizana Milutin Šoškić preminuo je danas u 85. godini.

"Tužan dan za svakog člana crno-bijele porodice. Neka mu je vječna slava i hvala", naveo je Partizan.

Milutin Šoškić rođen je 31. decembra 1937. godine u selu Jablanica kod Peći, porijeklom je iz Crne Gore.

Najveći dio karijere proveo je u Partizanu, od 1955. do 1966. godine, i bio je član čuvene generacije koja je igrala finale Kupa šampiona protiv Real Madrida.

Sa crno-bijelima je tih godina dominirao u jugoslovenskom fudbalu, tada su na sceni bile "Partizanove bebe", jedna od najboljih generacija u istoriji jugoslovenskog fudbala.

U tom periodu, Partizan je bio četiri puta prvak države, tri puta uzastopno.

Za reprezentaciju Jugoslavije branio je 50 utakmica, bio je vicešampion Evrope 1960. godine, a iste godine osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu. Na prvenstvu svijeta u Čileu, gdje je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto, istakao se fantastičnim odbranama.

Nagrada i priznanje za sve odbrane u dresu reprezentacije i Partizana stigla je u vidu poziva za Tim svijeta. U meču sa Engleskom na Vembliju 1965. godine Milutin Šoškić je bio među najvećim asovima tog vremena.

U inostranstvu je branio za njemački Keln, od 1966. do 1971. godine, ali zbog teške povrede, loma noge, imao je dugu pauzu.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom poslu, između ostalog i u Partizanu, zajedno sa legendama kluba Milošem Milutinovićem i Nenadom Bjekovićem.

Kada je Bora Milutinović postao selektor reprezentacije SAD, Milutin Šoškić je bio trener golmana u stručnom štabu američke selekcije.

Bonus video: