Ko je Antoni: Odrastao je u "Malom paklu", hvalio ga je Nejmar, odbio prvi tim kako bi igrao sa omladincima

Brazilski napadč Antoni uskoro će i zvanično postati napadač Mančester junajted

7540 pregleda 0 komentar(a)
Antoni, Foto: Reuters
Antoni, Foto: Reuters

Početkom 2019. godine tada javnosti nepoznati brazilski fudbaler Antoni mogao je da ide sa prvim timom Sao Paula na američku turneju i igra utakmice protiv Ajaksa i Ajntrahta iz Frankfurta. Nije želio i to mu je zauvijek promijenilo karijeru.

Uprkos tome što je prije toga nekoliko mjeseci trenirao sa prvim timom, mladi krilni fudbaler je izabrao da ostane sa ekipom do 20 godina, koja se takmičila na Kupu Sao Paula u omladinskoj konkurenciji. Antoni je na turniru zablistao, postigao četiri pogotka, imao šest asistencija i njegova ekipa je osvojila trofej.

Ubrzo je vraćen u prvi tim, ali to više nije bio samo talentovani fudbaler. Antoni je već bio zvijezda.

"Taj turnir je bio prekretnica za njega. Za razliku od drugih fudbalera, koji bi u njegovoj situaciji odbili da se vrate u omladinski pogon, on je ostao u Brazilu i propustio putovanje, kojem bi se njegovi vršnjaci radovali", ispričao je za BBC Alešandre Pasaro direktor brazilske ekipe.

"Uvijek je bio skroman. Ta turneja ga nije zanimala, nije o njoj razmišljao, već je tražio na koji način bi mogao postati bolji igrač. Te sezone je zablistao i postao igrač kojem se divimo"

Ubrzo se javio Ajaks. Holandski velikan je pratio Antonija od 2018. godine, tada je i ponudio tri miliona eura, ali posao nije realizovan sve do 2020. kada je holandski tim izdvojio šest puta više novca.

"Prodali smo ga Ajaksu 2020. godine, ali smo se pobrinuli da u ugovoru bude klauzula od 20 odsto od buduće prodaje. Znali smo da će Antoni dostići nebeske visine", rekao je Pasaro.

U brazilskom klubu su bili uvjereni u kvalitet napadača, a ubrzo su i u Ajaksu shvatili da je riječ o velikom potencijalu. Za dvije sezone Antoni je u dresu "kopljanika" postigao 25 pogodaka, uz 22 asistencije u svim takmičenjima i nalazi se pred odlaskom u Mančester junajted. Klubovi su juče postigli dogovor i Junajted će holandskom klubu platiti 93 miliona eura fiksno, plus pet miliona u raznim bonusima. Antoni će postati četvrto najskuplje pojačanje u istoriji Premijer lige nakon Pola Pogbe, Romelua Lukakua i Džeka Griliša.

"Pritisak je kada živite u faveli"

Antoni je odrastao u faveli koja se zove "Inferninjo", što bi u prevodu značilo "Mali pakao". Riječ je o jednoj od najopasnijih favela u Sao Paulu - droga, ubistva, kriminalci koji bježe od policije bili su svakodnevica.

Stoga nije iznenađenje što se ničega ne plaši. Kad ga pitaju o pritisku na utakmicama samo se nasmije i kaže:

"Pravi pritisak je bio kada sam živio u faveli. U devet ujutro bih otišao u školu, a nisam bio siguran da ću nešto pojesti u devet uveče. To je pritisak. Ostalim stvarima možemo da se prilagodimo", pričao je Antoni.

U usponu do vrha nije zaboravio one koji su bili uz njega sve vrijeme.

"Kada je produžio ugovor sa nama, na potpisivanje je doveo kompletnu porodicu - majku, oca, brata, sestru. Porodica mu je sve", prisjeća se Pasaro.

U međuvremenu ga je zapazio i pohvalio selektor Brazila, Tite. Postoji šansa da Antoni zaigra na Mundijalu u Kataru. Svojim potezima je osvojio i Nejmara - tokom jednog meča Antonija su kritikovali, jer se ne oslobađa lopte. Tada je zvijezda PSŽ-a reagovala.

"Pustite klinca da dribla i da radi svoj posao", poručio je Nejmar.

Antoni je u Ajaksu sarađivao sa sadašnjim menadžerom Mančester junajteda, Erikom ten Hagom, koji ima ogromno povjerenje u mladog igrača.

"Možda izgleda kao da nema iskustva i da mu se stvari u životu odvijaju velikom brzinom. Ali mogu da vam kažem samo jedno - svaki trener koji je radio sa njim, ne želi da ga se odrekne. Tako je sa Ten Hagom, ali i Titeom i ostalim trenerima koji su radili sa njim u Brazilu. Znaju kakav je fenomen i šta sve može sa loptom. On je vrsta igrača koji će uraditi tačno ono što tražite od njega i neće vam zadavati probleme", poručio je Pasaro.

Antoni je na korak od Junajteda. Premijer liga čeka još jednog Brazilca.

Bonus video: