Seks snimak, šipkama po nogama, iznuda i vračevi: Bizarne afere francuskog fudbala

Mogući pokušaj iznude Pola Pogbe, slučaj koji istražuje francuska policija i u koji je, navodno, umiješan njegov brat Matijas, novi je na listi, nakon misterioznog prebijanja fudbalerke Keire Hamraui ili ucjene Matjea Valbuene, koje se završilo osuđujućom presudom Karima Benzeme

11377 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osim po talentima i asovima, kojih je iz godine u godinu sve više, po trofejima nacionalnog tima, francuski fudbal se karakteriše aferama, i to veoma neobičnim, pomalo i bizarnim.

Mogući pokušaj iznude Pola Pogbe, slučaj koji istražuje francuska policija i u koji je, navodno, umiješan njegov brat Matijas, novi je na listi, nakon misterioznog prebijanja fudbalerke Keire Hamraui ili ucjene Matjea Valbuene, koje se završilo osuđujućom presudom Karima Benzeme.

U svijetu u kome se okrenu milioni eura, elitni fudbaleri su savršena meta, ne samo za uobičajene napade ili pljačke (kao što je obijanje kuća nekoliko igrača Pari Sen Žermena), već i za ucjenu, iznudu i osvetu.

Francuska je karakterističan primer...

Valbuenin "sex tape"

Ništa nije slutilo da će dvojica igrača francuskog nacionalnog tima, koji su bili u dobrim odnosima, koji su zajedno i zagrljeni pjevali Marseljezu, završiti na sudu.

U oktobru 2015, Matje Valbuena se pojavio u policijskoj stanici u Versaju da prijavi ucjenu za snimak sa seksualnim sadržajem koji je sačuvao na svom mobilnom telefonu.

U ovu aferu, Karim Benzema je bio umiješan, zbog svog odnosa sa ucjenjivačima, sitnim potencijalnim kriminalcima, koji su prijetili Valbueni da će objaviti snimak u javnost, ukoliko im ne plati određenu svotu novca.. Šest godina kasnije sudije su zaključile da postoji i "lična umiješanost" napadača Real Madrida u ucjenu tadašnjeg igrača Liona.

Telefonski razgovor između Benzeme i njegovog prijatelja iz djetinjstva Karima Zenatija - kasnije takođe osuđenog - svjedoči o tome. Benzema je osuđen na godinu zatvora, ali je oslobođen služenja zbog ranije neosuđivanosti. Benzema je odustao od žalbe na kaznu, iscrpljen procesom u kojem je sebe smatrao žrtvom.

Valbuena od tada nije igrao za reprezentaciju Francuske, imao je bračnih problema i lutao po ruskoj, turskoj i grčkoj ligi, dok je Benzema ispunio sve fudbalske snove.

Nije bio u reprezentaciji od tog oktobra 2015. godine sve do maja 2021. nakon pomirenja sa selektorom Dešanom.

Tokom tog perioda propustio je Evropsko prvenstvo 2016. – Francuska je bila vicešampion kod kuće – i, prije svega, Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, koje je završeno osvajanjem titule.

Prebijanje fudbalerke

Još jedna turbulentna i medijska epizoda dogodila se u francuskom ženskom fudbalu. Jedne noći prošlog novembra, Keira Hamraoui se vraćala sa timske večere u automobilu sa saigračicom PSŽ-a i francuske selekcije Aminatom Dijalo, kada su ih opljačkala dva muškarca sa kapuljačom.

Cilj je bio da se zastraši Hamraui. Jedan od njih ju je gvozdenom šipkom udario u noge.

Incident je objelodanjen nekoliko dana kasnije kada je Dijalo privremeno uhapšena, zbog sumnje u umiješanost.

Istražitelji su smatrali da je ona želljela da naudi Hamraui iz profesionalnih razloga. Njih dvije su zauzimale istu poziciju u veznom redu i bili konkurencija, posebno u timu Francuske.

Međutim, istrage su isključile umiješanost Dijalo i svlačionica PSŽ-a se okrenula protiv Hamraui, što je dovelo do tenzija u klubu. PSŽ nije mogao da odbrani titulu iz 2021. niti se vratio u finale Lige šampiona.

Kako su nedjelje prolazile, priča je postajala sve zapetljanija. Istražitelji su ustanovili vezu između Hamraui i Erika Abidala, legende francuske reprezentacije i Barselone.

Saznalo se da su njih dvoje bili u vezi, između 2018. i 2021. Tada se istraga okrenula ka supruzi bivšeg fudbalera, Hajeti Abidal, koja je tvrdila da nema nikakve veze sa tim i iskoristila priliku da zatraži razvod od Abidala, sa kojim ima petoro djece.

Devet mjeseci kasnije, slučaj je još otvoren.

Klan Pogba i zlo oko Mbapea

Kada se činilo da je Dešan smirio situaciju u reprezentaciji - nakon prilično turbulentnog perioda zbog rane eliminacije protiv Švajcarske na Euru 2021. - jedan od stubova njegove ekipe je u centru afere.

Ovog vikenda, Matijas Pogba (32) je objavio "eksplozivna otkrića" o svom mlađem bratu Polu (29). Vezista Juventusa iz Torina odgovorio je saopštenjem, koje su objavili njegovi advokati, u kojem najavljuje da francuska i italijanska policija istražuju slučaj iznude.

Ubrzo su francuski mediji javili da da istraga traje već nekoliko nedjelja.

Ukratko, ljudi iz okruženja Pola Pogbe tražili su od njega 13 miliona eura, dok su fudbalera držali zatvorenog u stanu sa nekoliko naoružanih muškaraca, navodno prošlog marta.

Pol Pogba je ispričao da im je platio 100.000 eura i potpisao dokument u kojem je obećao da će platiti ostatak. Njegov brat Matijas je, tvrdi igrač Juventusa, bio među ucjenjivačima.

Matijas je, s druge strane, iznio i bizarnu tvrdnju da je Pol plaćao vračeve da začaraju Kilijana Mbapea.

Pol Pogba je, navodno, priznao da je davao novac vračevima, ali ne da bi uticali na Mbapea, već da bi njega zaštitili od povreda.

Bonus video: