Budućnost i "ad hoc" analiza: Šta ako navijači budu tražili da se nakon kapitena i golmana zamijeni, recimo, lijevi bek?

O medijskoj pismenosti uči čovjek koji je za kratko vrijeme stigao da preuzme i ugasi jednu dnevnu novinu

17095 pregleda 25 komentar(a)
Foto: FK Budućnost
Foto: FK Budućnost

U reagovanju FK Budućnost na tekst objavljen na portalu Vijesti "Incident u Kotoru: "Varvari" žele da sastave tim, traže smjenu na golu Budućnosti" napisano je mnogo riječi, a nije napisano ništa, osim patetičnih floskula o tradiciji, porodici, uspjesima, strasti... kao i apsolutne neistine da je u tekstu aludirano da je jedan fudbaler tog kluba nije dovoljno dorastao da zaslužuje svoje mjesto u timu.

Nije, što bi trebalo valjda da bude i suština nekog reagovanja, demantovano da su nakon meča sa Arsenalom navijači podgoričkog kluba tražili, zahtijevali (ili koji god drugi termin da se upotrijebi), da na golu bude igrač za koga oni misle da je bolji od kolege koga je odabrao stručni štab.

Budućnost, zapravo, i navodi da je bilo kontakta sa navijačima, nazivajući to “ad hoc” analizom.

Vijesti su iz više izvora, i dobro provjerivši sve činjenice, objavile da se analiza meča, u kojoj je Budućnost pobijedila 4:0, svela na to da je grupa navijača nezadovoljna izborom golmana, te da nezadovoljstvo nije saopšteno “analitičkim” pristupom, već vulgarnim i prijetećim rječnikom, uz potencijalnu opasnost da dođe i do fizičkog kontakta.

Iako su informaciju o dešavanjima u Kotoru imale neposredno nakon meča, baš zbog obaveze da dobro provjere šta se zaista dogodilo – kako i nalaže novinarska etika, Vijesti su tekst objavile u utorak, skoro 48 sati kasnije.

Potrebe za kontakt sa čelnicima kluba apsolutno nije bilo, jer nije riječ o spekulaciji, već o nečemu šta se dogodilo pred brojnim svjedocima.

Mada, i pominjanje novinarske etike u saopštenju Budućnosti je apsolutno promašena tema, jer se na čelu kluba nalazi čovjek (Veselin Mijač) koji je imao dvije medijske avanture u Crnoj Gori i obje su završene krahom i sudskim procesima – ugasio je jednu dnevnu novinu (bez posla je ostao veliki broj ljudi, uz dugovanja koja potražuju u sudskom procesu) i kupio TV prava za prenose crnogorske lige, na osnovu kojih gotovo cijelu prošlu sezonu ljubitelji fudbala u Crnoj Gori nisu mogli da vide ni golove sa najvećeg broja utakmica (FSCG je nedavno objavio da je podnio tužbu zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora, koji je raskinut).

Ali, to je najmanje važno, pri apsolutnoj neistini o namjeri Vijesti da diskredituju, ili - kako se navodi u saopštenju kluba - blate golmana Đorđija Pavličića.

Vijesti za 25 godina medijskog praćenja aktivnosti FK Budućnost, kao najvećeg crnogorskog kluba, nikada, ali baš nikada, nisu dovodili u pitanje izbor igrača za prvi tim nijednog trenera – od Mojaša Radonjića 1997, preko Dimitrija Mitrovića, Petra Ljumovića, Dragana Okuke, Branka Babića, Miodraga Radulovića, Saše Petrovića, Miodraga Ješića... do Aleksandra Nedovića, a sada i Miodraga Džudovića.

Nijednom jedinom riječju, ni u tekstu o incidentima tokom “ad hoc” analize, a ni u ranijim tekstovima, nije se pomenuo Pavličić kao neko ko ne zaslužuje da bude prvi golman, ili nema kvalitet za Budućnost, niti se upoređivao sa Milošem Dragojevićem. Niti je aludirano na to.

Vijestima je potpuno svejedno ko će da bude prvi golman, i apsolutno poštuju izbor Miodraga Džudovića i njegovih saradnika, ali problem je što navijačima nije svejedno.

Kao što im nije bilo svejedno i to da je kapiten bio Vasilije Terzić, što su na utakmici sa Dečićem jasno i glasno “saopštili” sa tribina (nakon tog meča Terzić više nije imao traku). Vijestima je, da ne bude zabune, svejedno i ko je kapiten, jer poštuju izbor kluba, ne ulazeći u unutrašnju organizaciju, odnose u svlačionici, procjenu.

Vijesti, dakle, nisu, niti mogu da budu problem, niti su akteri “ad hoc” analiza, niti imaju želju da nekoga promovišu u prvotimca, a ponajmanje da nekoga diskredituju.

Vijesti u ovom konkretnom slučaju mogu možda samo da postave pitanje čelnicima kluba – šta ako navijači u nekoj narednoj “ad hoc” analizi budu tražili ili zahtijevali da ne igra jedan već drugi lijevi bek, zadnji vezni ili krilni napadač, kao što su tražili ili zahtjevali izmjenu kapitena i golmana?

Ili, ako “ad hoc” analiza bude podrazumijevala i zaustavljanje klupskog autobusa sa igračima i stručnim štabom, na izlazu iz Budve, te skidanje dresa i kapitenske trake fudbalera?

Bonus video: