Spektakl kreće - s Maksimira: Pretposljednja LŠ u ovom formatu

Pari Sen Žermen i Čelsi igraju derbi prve večeri nove sezone Lige šampiona

7581 pregleda 1 komentar(a)
Prvak Evrope kreće iz Glazgova: Real se sprema za duel sa Seltikom, Foto: LEE SMITH
Prvak Evrope kreće iz Glazgova: Real se sprema za duel sa Seltikom, Foto: LEE SMITH

Liga šampiona, najelitnije fudbalsko, sportsko takmičenje uopšte, počinje danas - sa zagrebačkog Maksimira i dortmundskog “Signal Iduna parka”, gdje će se igrati prva dva meča, u 18.45 (Dinamo - Čelsi, Borusija - Kopenhagen).

UEFA je proljetos definitivno odlučila da proširi broj učesnika sa 32 na 36, da pređe na klasični ligaški sistem takmičenja, ali će se postojeći, grupni format (osam grupa po četiri tima, prije nokaut faze) zadržati još dvije sezone - ove i naredne. Tek od septembra 2024. godine svi timovi će biti smješteni u jednu veliku grupu od 36 ekipa, po ugledu na košarkaške NBA i Evroligu, a svaka ekipa će igrati po osam mečeva. Prvih osam timova ići će direktno u 1/8 finala, timovi od 9. do 24. mjesta igraće šesnaestinu finala.

Sve do tada, favoriti će morati da “pripaze” - grupa od četiri tim i šest mečeva je nezgodniji format, naročito kada se u istoj nađu timovi poput Barselone, Bajerna i Intera (C), Liverpula, Ajaksa i Napolija (A), Pari Sen Žermena, Juventusa i Benfike (H)...

Čelsi, prvak Evrope iz 2021, nosilac je grupe E u kojoj su još Milan, Salcburg i Dinamo.

Prva stanica - zagrebački Maksimir, rival povratnik u Ligu šampiona, Dinamo Anta Čačića.

”Dinamo je navikao da pobjeđuje i bude na vrhu. Oni zaslužuju da budu tu, imaju pobjednički mentalitet i individualni kvalitet, kao i svaka hrvatska ekipa. Plan im je da nas iznenade jer mi nismo zadovoljni svojim nastupima. Važno je da odigramo ponizno i da se borimo”, kazao je Tomas Tuhel, trener Čelsija, koji ne računa na Kantea, Tijaga Silvu i najnovije pojačanje, Obamejanga.

Nije Čelsi najbolje ušao u sezonu, dobio je svega tri, od šest premijerligaških mečeva, pokušaće to da iskoriste “modri” koji su već rušili Engleze - 2015. je u Ligi šampiona u Zagrebu pao Arsenal (2:1), a 2021. u Ligi Evrope i Totenhem (3:0, legendarni preokret).

”Teško je porediti Dinamo i Čelsi u bilo čemu, ali daćemo sve od sebe da ih iznenadimo”, kazao je Ante Čačić, koji je vodio Hrvatsku na EP 2016. godine, ali je večerašnji duel opisao “najvećim u trenerskoj karijeri”.

Derbi prve večeri igraju Pari Sen Žermen i Juventus, a “sveci” su s Nejmarom, Mesijem i Mbapeom veliki favoriti u Parizu. Trener “stare dame” Masimilijano Alegri otkrio je da se najveće ljetnje pojačanje, povrijeđeni Pol Pogba, neće vratiti na teren prije januara, dok je trener Parižana Kristof Galtije morao da se brani od napada francuske željeznice zašto je njegov tim za subotnje gostovanje Nantu (manje od dva sata vožnje superbrzim TGV-om) koristio avion.

”Naredni put idemo jahtom”, bio je njegov odgovor.

Šampion Evrope Real u grupi F ima neugodno gostovanje Seltiku, gdje Sead Hakšabanović čeka debi, a trener “merengesa” Karlo Anćeloti se razmišlja da odmori Karima Benzemu.

Milan gostuje Salcburgu, a Mančester siti Sevilji.

Večeras - grupa E: Dinamo Z. - Čelsi, Salcburg - Milan. Grupa F: Seltik - Real M, Lajpcig - Šahtjor. Grupa G: Borusija D. - Kopenhagen, Sevilja - Mančester siti. Grupa H: PSŽ - Juventus, Benfika - Makabi Haifa.

Sjutra - grupa A: Ajaks - Rendžers, Napoli - Liverpul. Grupa B: Atletiko M. - Porto, Klub Briž - Leverkuzen. Grupa C: Inter - Bajern, Barselona - Plzenj. Grupa D: Totenhem - Marsej, Ajntraht - Sporting.

Bonus video: