Ilija Spasojević - najbolji strijelac indonežanske Lige 1 od osnivanja

"Cijeli život sam posvetio fudbalu, živim od utakmice do utakmice i mislim da mi je takav pristup omogućio da ostanem na vrhu i u 35. godini"

10887 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Bali junajted
Foto: Bali junajted

Daleko od Crne Gore, u Indoneziji, nekako i "ispod radara", Ilija Spasojević i u 35. godini nastavlja da ruši rekorde i piše nove stranice istorije zemlje u kojoj je odavno fudbalska legenda.

Jedini igrač u Indoneziji koji je osvajao tri titule prvaka Lige 1 (dva puta sa Bali junajtedom, jednom sa Bajankarom), prošlogodišnja "zlatna kopačka", uspio je na početku nove sezone da stigne do brojke koja imponuje - sa ukupno 64 gola postao je najbolji strijelac Lige 1 od njenog osnivanja.

Pretekao je Brazilca Beta Gonkalveša, koji je ostao na 63, i trenutno se sam "šepuri" na vrhu, ali se očekuje da se će se borba između dva golgetera voditi i ove sezone.

"Već dugo 'jurim' to prvo mjesto, jer sam odavno ušao u top 5, potom i u top 3 najboljih strijelaca od osnivanja lige. Napokon sam 4. avgusta u duelu protiv RANS-a uspio da se izjednačim, da bih golom Persibu 23. avgusta izbio na prvo mjesto. Velika mi je to satisfakcija i motivacija da radim još jače i više kako bih se što duže zadržao na vrhu", priča Spasojević, napadač Bali junajteda.

Najbolji strijelac Lige 1 u istoriji, a "samo" 63 gola. Kako to?

Spasojević ih je, zapravo, dao dvostuko dvostruko više - 131, noseći dresove sedam različitih klubova, ali se fudbal u Indoneziji dijeli na period prije i period nakon 2017. godine. I bukvalno je tako.

Još 2015. FIFA je suspendovala kompletan indonežanski fudbal zbog miješanja politike u rad Fudbalskog saveza.

Totalna blokada trajala je do 2017, kada su izabrani novi rukovodeći ljudi saveza, kada je ukinuta prethodna Super liga i osnovana Liga 1 - profesionalnija i na svaki način bolja nego prethodna.

Ta 2017. je "nulta" godina i početak renesanse klupskog fudbala u Indoneziji, a Spasojević je najbolji strijelac i najtrofejniji igrač u novijoj istoriji.

I ne planira da se zaustavi - ni na klupskom, ni na individualnom planu.

"Ambicije za ovu sezonu ostaju iste, a to je titula prvaka. Bili smo prvaci dva puta zaredom, sačuvali smo okosnicu tima i vjerujem da možemo da nastavimo trijumfalni niz. Što se tiče mogu učinka, želim da ponovo budem najbolji strijelac", samouvjeren je sin legendarnog trenera Dragutina Spasojevića.

Nakon osam kola Bali junajted dijeli 2. mjesto sa Borneom, iza vodeće Madure koja ima bod više, a Spasojević je dao četiri gola do sada.

Uskoro će proslaviti još jedan jubilej, ali lične prirode - 11. septembra proslaviće 35. rođendan.

"Ozbiljne" fudbalske godine, ali njegov nivo fudbala ne pada...

"Cijeli život sam posvetio fudbalu, živim od utakmice do utakmice i mislim da mi je takav pristup omogućio da ostanem na vrhu i u 35. godini. Nema nikakve tajne, sve je tako jednostavno, ali zahtijeva disciplinu - ako želite da budete u vrhu u bilo kom poslu, morate da mu budete 100 odsto posvećeni", kaže Spasojević i navodi mnogo interesantne podatke za svoje godine.

"Posljednju utakmicu sam propustio još 2019. godine. Od tada sam na svakom meču starter. Bila je, naravno, pauza zbog korone, ali recimo prošle sezone sam bio starter na svakom od 34 meča, baš kao i u osam prvih kola nove sezone".

Ilija Spasojević - priča se nastavlja...

Bonus video: