Predsjednik Nice nakon žestokih navijačkih nereda: Šta ja radim ovdje?

UEFA je u petak otvorila disciplinski postupak protiv oba kluba

4294 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Nice Žan-Pjer River nije skrivao razočaranje nakon navijačih nereda prije utakmice s Kelnom, kazavši kako su problemi s navijačima "postali nepodnošljivi".

Utakmica Lige konferencija između Nice i Kelna kasnila je skoro sat zbog žestokih sukoba francuskih i njemačkih navijača na tribinama

Izgredi su počeli kada su se njemački huligani probili sa svog sektora, te napali domaće i policiju. Mediji navode kako su se gostujućim navijačima pridružili i huligani PSŽ-a. U izgredima su povrijeđene 32 osobe, pri čemu su četiri hospitalizovane, a jedna je u kritičnom stanju.

"Naš ministar sporta je to sažeo: Muka nam je od toga. Kad tome svjedočite iz prve ruke, to je užasno," rekao je River.

"To nije ono što je fudbal. To je nepodnošljivo. Nisam tip koji skače s broda kada stvari krenu loše, ali kada ste usred toga, naravno, zapitate se: 'Što ja radim ovdje?'"

UEFA je u petak otvorila disciplinski postupak protiv oba kluba.

Najteže optužbe odnose se na francuski klub, domaćina utakmice, za kršenja pravila "reda i sigurnosti" tokom evropskih takmičenja - ispaljivanje projektila, paljenje dimnih bombi, "nereda" koje izazivaju navijači.

Nice će morati da odgovara i za propuste u "identifikaciji odgovornih osoba", organizaciji službi obezbjeđenja, pretresu i filtriranju gledalaca i ograničavanju njihovog kretanja.

Sa druge strane, Keln se tereti jer su navijači tog kliba "bacali predmete, palili dimne bombe" i izazivali nerede.

"Hoćete li kazniti i grad jer su tamo napravili veliku štetu?" dodao je Rivere.

Bonus video: