Strah od nasilja, francuske vlasti uvele posebne mjere u Marseju

Strastveni navijači Ajntrahta često putuju u velikom broju na gostujuće utakmice i bili su umiješani u brojne sukobe tokom prošle sezone u kojoj je taj klub osvojio Ligu Evrope

4799 pregleda 0 komentar(a)
Navijači Marseja, Foto: Shutterstock
Navijači Marseja, Foto: Shutterstock

Francuske vlasti u Marseju naredile su danas delimičnu zabranu prodaje alkohola u tom gradu i zabranile su njemačkim navijačima da sami, bez policijske pratnje, dolaze na predstojeću utakmicu Lige šampiona između fudbalera Olimpika i Ajntrahta.

Manje od sedam dana nakon žestokih sukoba navijača na stadionu u Nici uoči utakmice Nice i Kelna u Ligi konferencija, očekivani dolazak hiljada navijača Ajntrahta na jug Francuske izaziva novu zabrinutost.

Navijačima Ajntrahta dodijeljeno je 3.300 ulaznica, ali klub iz Frankfurta vjeruje da bi još 5.000 navijača moglo da stigne u Marsej.

Strastveni navijači Ajntrahta često putuju u velikom broju na gostujuće utakmice i bili su umiješani u brojne sukobe tokom prošle sezone u kojoj je taj klub osvojio Ligu Evrope.

Da bi se ograničili rizici od nasilja, regionalna policijska uprava je saopštila da će u utorak od 14:00 u nekoliko okruga u gradu biti zabranjena prodaja alkohola sve do početka utakmice u 21.00.

Ukazujući na rizik da bi navijači Marseja mogli da napadnu navijače Ajntrahta koji se kreću u malim grupama, policija je naredila da pristup Velodromu i okolini bude dozvoljen samo navijačima koji dolaze službenim autobusima pod policijskom pratnjom.

Serija nasilnih incidenata na stadionima prošle sezone u francuskoj ligi navela je vlasti da preduzmu mjere za jačanje bezbjednosti.

Međutim, incidenti koji se ponavljaju, uključujući i haos uoči finala Lige šampiona, izazvali su zabrinutost i u Francuskoj i u inostranstvu u vezi sa sposobnošću te zemlje da bude domaćin velikih sportskih događaja, naročito uoči Svjetskog prvenstva u ragbiju naredne godine i Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Bonus video: