Haland neće imati milosti prema Borusiji, Poter debituje, Anćeloti slavi jubilej

Norveški napadač večeras predvodi napad Sitija protiv bivše ekipe - Borusije Dortmund

7461 pregleda 1 komentar(a)
Haland proslavlja pogodak protiv Liverpula, Foto: MARCELO DEL POZO
Haland proslavlja pogodak protiv Liverpula, Foto: MARCELO DEL POZO

Prije dvije godine, tadašnja tinejdžerska senzacija, Erling Haland je u januarskom prelaznom roku, nakon sjajnih izdanja u Ligi šampiona, napustio Salcburg i prešao u Borusiju Dortmund.

U dresu “milionera” norveški napadač je pomjerio granice, postao jedan od najboljih svjetskih fudbalera, a onda je ljetos u transferu vrijednom 60 miliona eura napustio Njemačku i pojačao Mančester siti.

Sudbina se malo poigrala sa Halandom, koji će večeras u 2. kolu Lige šampiona sa Mančester sitijem igrati upravo protiv Dortmunda. Početak u Engleskoj je fenomenalan - 22-godišnji napadač je u Premijer ligi postigao 10 golova na šest utakmica, a sezonu u Ligi šampiona je počeo sa dva pogotka na gostovanju Sevilji prethodne sedmice. Sa 22 godine i 47 dana postao je najmlađi fudbaler koji je u Ligi šampiona postigao 25 pogodaka.

Osim Halanda, u finišu prelaznog roka je u Siti iz Dortmunda došao i štoper Manuel Akandži, koji bi večeras mogao da bude na terenu. Ljetos je stigao i Serhio Gomez koji je jedno vrijeme igrao u Dortmundu.

A uoči meča sa "milionerima" menadžer Sitija Pep Gvardiola više je pričao o zgusnutom rasporedu nego o samoj utakmici.

- Na raspolaganju imam 20 igrača i izabraću tim koji će pobijediti. Do početka Svjetskog prvenstva moramo ostati u vrhu Premijer lige, dok je u Ligi šampiona neophodno da izborimo nokaut fazu. Pobijedili smo Sevilju u prethodnom kolu, sad igramo pred svojim navijačima i moramo da budemo jaki - rekao je u najavi meča Gvardiola.

Španac neće moći da računa na povrijeđenog Kajla Vokera, dok se u tim vraća Džon Stouns, a Ajmerik Laport je počeo da trenira.

- Prilično sam siguran da će svi igrači dobiti minute - najavio je Gvardiola.

A aktuelni evropski šampion Real, nakon trijumfa nad Seltikom u prethodnom kolu, večeras u Madridu igra sa Lajpcigom. Biće to emotivan meč za trenera Madriđana Karla Anćelotija, koji obilježava 25 godina od trenerskog debija u ovom takmičenju.

- Nisam znao da je prošlo 25 godina. Ovo takmičenje me je mnogo puta usrećilo, a neizbježni su bili i tužni trenuci. Bilo je, ipak, više radosti, jer sam imao mnogo uspjeha sa timovima i igračima koje sam vodio. Cilj je i da sa ovim timom nastavim u istom ritmu, ovo je takmičenje u kojem nikada ne znate šta će se dogoditi - rekao je Anćeloti, koji je tri puta osvajao Ligu šampiona (sa Milanom 2003. i Realom 2014. i 2022).

Lajpcig je nakon poraza u prvom kolu od Šahtjora smijenio trenera, pa je Domenika Tedeska naslijedio Marko Roze.

- Ovo je važna utakmica, koja može da odredi pozicije u grupi. Imali su problema na početku sezone, ali su se odlično snašli u posljednjem meču u Bundesligi protiv Dortmunda (pobijedili 3:0). Imaju kvalitetne, sposobne, brze igrače. Napad im je opasan. Nije riječ samo o Verneru, tu je Nkunku, prošle sezone je radio sjajan posao. Moramo da se prilagodimo i pokušamo da pobijedimo - ocijenio je Italijan.

Nastup Karima Benzeme je pod znakom pitanja, nakon povrede protiv Seltika.

- Postoje šanse da bude u timu. Dobro napreduje. Ako bude spreman - igraće - jasan je Anćeloti.

U drugom meču grupe F Sead Hakšabanović i Seltik gostuju Šahtjoru u Poljskoj.

Čelsi nakon poraza od Dinama na “Maksimiru” dočekuje Salcburg. Poraz u Zagrebu koštao je posla Tomasa Tuhela, a umjesto njega došao je Grem Poter, koji će večeras imati vatreno krštenje u novom klubu, ali i u Ligi šampiona, budući da nikada nije vodio neku ekipu u tom takmičenju. Prije Čelsija je radio u Brajtonu, Svonsiju i Estersundu.

„Nikada do sada nisam bio na utakmici Lige šampiona. Ni kao gledalac. A ispalo je da ću debi imati u elitnom takmičenju. Bilo bi lijepo da start bude sa pobjedom“, rekao je u najavi meča Poter.

U istoj grupi Milan je domaćin zagrebačkom Dinamu.

"Dolazimo na "San Siro" kao lideri grupe. Želimo da ostanemo na prvom mjestu i nakon ove utakmice, iako je Milan favorit. Utakmica protiv Čelsija nam daje za pravo da vjerujemo da i protiv "rosonera" možemo ponoviti isto takvo izdanje. Ako tako bude, onda će domaćinu biti teško", rekao je u najavi meča trener "modrih" Ante Čačić.

Grupa E:

Milan - Dinamo Zagreb (18.45)

Čelsi - Salcburg (21)

Grupa F:

Šahtjor - Seltik (18.45)

Real Madrid - Lajpcig (21)

Grupa G:

Kopenhagen - Sevilja (21)

Mančester siti - Borusija Dortmund (21)

Grupa H:

Makabi Haifa - PSŽ (21)

Juventus - Benfika.

Bonus video: