Juve i Liga šampiona: Situacija se zakomplikovala

Juventus nakon dva kola bez bodova u Ligi šampiona. Alegri ne strahuje za smjenu i pored činjenice da je njegova ekipa na osam mečeva u svim takmičenjima od početka sezone pobijedila samo dva puta i to oba puta na domaćem terenu

6315 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Juventusa nakon utakmice sa Benfikom, Foto: Reuters
Fudbaleri Juventusa nakon utakmice sa Benfikom, Foto: Reuters

Prethodne sezone Benfika je u grupnoj fazi Lige šampiona bila sa minhenskim Bajernom, Barselonom i Dinamom iz Kijeva. Mnogi su već tada u osmini finala vidjeli njemačku i špansku ekipu, ali su "orlovi" poremetili poredak, remizirali sa Barsom i pobijedili je i umjesto nje otišli u nokaut fazu.

Nešto slično bi moglo da se dogodi ove sezone, samo što bi Benfika mogla da bude kobna po Juventus, umjesto po Barsu. "Stara dama" je u sinoć dočekala Benfiku, nakon četiri minuta povela preko Arkadijuša Milika, ali je na kraju izgubila 2:1. Pobjedu ekipi iz Lisabona donijeli su Žoao Mario i David Neres.

Juventus je u rezultatskoj krizi – računajući sva takmičenja, "crno-bijeli" već četiri meča zaredom ne znaju za pobjedu. U Ligi šampiona su oba meča izgubili, a u Seriji A nakon šest kola imaju 10 bodova, četiri manje od Napolija, Atalante i Milana i nalaze se na osmom mjestu na tabeli.

Zbog svega dvije pobjede na osam mečeva u svim takmičenjima od početka sezone (obje na domaćem terenu - protiv Specije i Sasuola u Seriji A), trener Masimilijano Alegri je već pod pritiskom. Na Tviteru je osvanuo haštag Allegriout - navijači traže smjenu, ali je 55-godišnji Italijan smiren.

- Moja pozicija je ugrožena? Ne, teški trenuci su dio igre. Jedino što moramo da uradimo jeste da ćutimo i da radimo – poručio je nako meča Alegri.

Masimilijanp Alegri
foto: Reuters

Italijan je rekao da poslije susreta sa Benfikom nije razgovarao sa čelnicima kluba.

- Nisam očekivao da ćemo izgubiti dva meča zaredom. Normalno je da su očekivanja velika, ali činjenica je da nam nedostaje dosta važnih igrača. Teško uspjevamo da odmorimo igrače koji već imaju mnogo utakmica u nogama. Sada se u Ligi šampiona situacija zakomplikovala, ali moramo da radimo mirno i odgovorno - ja, tim i cijeli klub – poručio je Alegri.

Juventus se, dakle, suočava sa ispadanjem iz Lige šampiona već u grupnoj fazi. Iako je jedan od najvećih, neki će reći i najveći italijanski klub, Juventus od 1996. godine i odlučujućeg penala Vladimira Jugovića protiv Ajaksa čeka evropsku titulu. Od tada je klub iz Torina odigrao pet finala i svih pet izgubio.

Prije meča sa Benfikom Alegri je poručio da će njegovoj ekipi za prolazak u osminu finala biti neophodno 10 bodova. Ali, nakon dva kola Juve nema niti jedan bod, za razliku od Benfike i PSŽ-a, koji već imaju šest poena više. Zbog toga su sljedeća dva meča protiv Makabija od presudnog značaja. A kako Juve igra, to će biti veoma težak zadatak.

- Izgubili smo utakmicu, koju nismo smjeli da izgubimo. Ja sam kapiten i moram da preuzmem odgovornost. Prolazimo kroz period u kojem nam je teško da bilo šta uradimo. Tačno je i da nam se navijači podsmijavaju – rekao je kapiten Leonardo Bonući, nakon što su navijači zviždali timu nakon utakmice sa Benfikom.

Juventus je prvi put u istoriji izgubio prva dva meča u grupnoj fazi Lige šampiona.

- Zabrinut sam, ne mogu to da poreknem. Imamo tendenciju da tokom utakmica izgubimo našu igru. Ne znam zašto se to događa. Tokom mečeva se borimo da ostanemo dosledni. Situacija mora da se promijeni. Imamo i dosta fudbalera, koji su van terena, a i ovi koji igraju osjećaju umor – rekao je Bonući.

Juventus
foto: Reuters

Istina je da je Juve teško pogođen povredama. Pol Pogba je van terena i vjerovatno se neće vratiti do januara, Anhel di Marija je odigrao samo tri meča zbog problema sa mišićima, a povratak Federika Kjeze se očekuje tek početkom 2023. godine ili, u najboljem slučaju, neposredno prije početka Mundijala u Kataru. Italijan je početkom ove godine povrijedio koljeno.

Juvetnus se suočava sa još jednim problemom. I to finansijskim. Mediji na Apeninima pišu da je tim prošle sezone bio u gubitku čak 250 miliona eura. Stoga je svaki meč u Ligi šampiona bitan, jer se svaki uspjeh nagrađuje. Samim tim plasman u nokaut fazu je praktično obaveza italijanskog giganta.

Nakon žrijeba za grupnu fazu Lige šampiona Alegri je kazao da je Benfika najveći konkurent njegovoj ekipi za drugo mjesto i nokaut fazu. A, kako sada stvari stoje, tim će morati dobro da se pomuči da dođe do druge pozicije.

Bonus video: