Elitni fudbal u brojkama - najbolji De Brujne i Haland, dva rekorda Mesija...

Alan Mekregor branio u tri različite decenije, Modić kao Puškaš a nakon Holanđana i Norvežanmi imaju "letećeg fudbalera"

6850 pregleda 0 komentar(a)
Haland je morao da leti da bi nadmudrio bivše saigrače, Foto: Reuters
Haland je morao da leti da bi nadmudrio bivše saigrače, Foto: Reuters

Ni u drugom kolu Lige šampiona nisu izostala izenađenja, ali ni spektakl. Dvije večeri eitnog fudbala svakako je obilježio gol za pobjedu Sitija, i to Norvežanina Erlinga Halanda svom bivšem klubu, Dortmundu - u stilu Ibrahimovića i Johana Krojfa.

Gol Halanda izabran je za najljepši u 2. kolu Lige šampiona.

Upravo je sličan pogodak Krojfa u dresu Barselone Atletiko Madridu (decembar 1973) fudbalskoj ikoni i donio nadimak "Leteći Holanđanin".

Barselona je prava na snimak tog gola prodala NFT- u za skoro 700 hiljada eura u julu ove godine.

A za najboljeg igrača kola proglašen je Kevin de Brujne, saigrač Halanda iz Mančester sitija koji je pretrčao 11,35 kiloemtara, aistirao Stonsu za prvi pogodak u karijeri izvan kaznenog prostora.

Mada, sve bi bilo drugačije da Pep Gvardiola nije posegao za rizičnim izmjenama i davši De Brujneu puno više prostora protiv Dortmunda, koji je do izmjena bio opasnija ekipa a "građani" bili bez šuta u okvir gola i bez šanse!

Padali su i rekordi, Mesi je pogodio u pobjedi PSŽ-a u Haifi i 39. klubu u Ligi šampiona, a rekodna mu je i 18. sezona u evropskoj eliti u kojoj je postigao makar gol. Kristijano Ronaldo, koji ove sezone ne igra lIgi šampiona, ostao je na brojci od 38 klubova kojima je pogodio mrežu.

Prvak Evrope Real Madrid je na iskustvo dobio Lajpcig, iako bez povrijeđenog Benzeme (2:0), a utakmicu je obilčježio Luka Modrić. On je prvi igarč nakon Ferenca Puškaša u prvom timu Reala sa 37 godina u elitnom takmičenju.

Alen Mekgregor je doživio da u tri decenije brani za Rendžers u Ligi šampiona, uspio je da zaustavi penal Zjelinskom, da odbrani osam šutava Hviče, najboljeg igrača Serije A u avgustu, ali je sa igračem manje Rendžers ipak primio tri gola od Napolija. Mekgregor je branio sa 40 godina i 226 dana a u karijeri je odbranio 19. penal.

Čelsi nije mogao do pobjede ni u drugom kolu, jer je nakon poraza u Zagrebu kući remiziaro sa Salcburgom. To je prvi put u 23 godine da Čelsi nema pobjedu u prva dva kruga Lige šampiona...

Razočarao je i Juventus koji je bez bodova nakon dva kola.

Bonus video: