Poruka "arogantnom Amerikancu": Ovo je Engleska, ovo je Evropa

U intervjuu američkim medijima, Boli, koji je preuzeo Čelsi ranije ove godine, nakon odlaska Romana Abramoviča, sugerisao je da bi Premijer liga mogla da prihvati američke ideje, kako bi prikupila dodatna sredstva za fudbalsku porodicu

6963 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Liverpul - Mančester junajted, Foto: Reuters
Sa meča Liverpul - Mančester junajted, Foto: Reuters

Vlasnik Čelsija, američki biznismen Tod Boli, dobio je poruku iz kolijevke fudbala - „ovo je Engleska, ovo je Evropa“, u reakcijama na njegovu ideju da Premijer liga organizuje ol-star meč, između sjevera i juga, po uzoru na američke glamorozne sportske revije...

U intervjuu američkim medijima, Boli, koji je preuzeo Čelsi nakon odlaska Romana Abramoviča, sugerisao je da bi Premijer liga mogla da prihvati američke ideje, kako bi prikupila dodatna sredstva za fudbalsku porodicu.

“Nadam se da će Premijer liga izvući pouke iz američkih sportskih primjera i zaista početi da razmišlja o nekim promjenama. Ljudi pričaju o tome zašto nemamo više novca za fudbal koji nije elitni, za početak piramide? MLB (bejzbol liga) je ove godine imala ol-star utakmicu, zaradili za dva dana 200 miliona dolara. Zašto ne bi bio fudbalski ol-star sjevera i juga iz Premijer lige kako bi se lakše finansirale sve strukture”, kazao je Boli. Ideja je naišla na široku osudu i protivljenje engleske fudbalske javnosti.

“Ovo je Evropa, to mora da se razumije”, kazao je Tijeri Anri, francuska i legenda Arsenala.

“Fudbal je drugačije organizovan, rivalstvo je mnogo veće, nema potrebe da se upotrebljava riječ 'lekcija', jer fudbal u Evropi i Engleskoj ima posebnu tradiciju”.

Džejmi Karager, bivši as Liverpula, a sada fudbalski analitičar, bio je još oštriji.

“Kada sam čuo izjavu, prvo što sam pomislio jeste da je nevjerovatno arogantna. On govori o ligi i mentalitetu koje ne poznaje. Ne treba zanemariti ideje – Premijer liga je međunarodna liga po vlasnicima, menadžerima, igračima i to je ono što je čini najboljom. Ne sviđa mi se ova ideje, ali tako govoriti – od nekoga ko još nije pokazao da može dobro da vodi klub iz Premijer lige – kada je tamo samo šest sedmica, to je neverovatno arogantno. Isto bi bilo kada bi engleski vlasnik otišao da kupi NFL tim i tako govorio”, kazao je Karager.

Takođe, Karager i ostali su naveli da, sve i da je ideja dobra, problem pronaći termin u teškom rasporedu mečeva, dok je Jirgen Klop bio ironičan.

“Možda da dovedemo i Harlem Globtroterse... Ja ne mogu da zamislim u istom timu igrače Junajteda, Liverpula, Evertona... Sve momke iz Londona u istom timu i oni se nešto zabavljaju... Nije to reprezentacija. Ja ne mogu da vjerujem da je to rekao”, kazao je Klop.

Bonus video: