Kraj afere Kastiljo: FIFA presudila u korist u Ekvadora

Nacionalni savezi Čilea i Perusa su tvrdili da je u reprezentaciji Ekvadora igrao fudbaler koji nije na to nije imao pravo, jer nije rođen u Ekvadoru, već u Kolumbiji

4246 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

FIFA je odbacila žalbe Čilea i Perua, koje su tražile isključenje Ekvadora sa Mundijala 2022. godine, uz obrazloženje da Bajron Kastiljo nije imao pravo da igra za ekvadorsku selekciju u kvalifikacijama.

Time je stavljena tačka na aferu, pa će se Ekvador takmičiti na Svjetskom prvenstvu 2022. koje će početi u Kataru 20. novembra.

Nacionalni savezi Čilea i Perua su tvrdili da je u reprezentaciji Ekvadora igrao fudbaler koji nije na to nije imao pravo, jer nije rođen u Ekvadoru, već u Kolumbiji.

U žalbi se navodi da je Bajron Kastiljo po izvodu iz matične knjige rođenih, rođen u Kolumbiji i da je njegov stvarni datum rođenja 25. jul 1995. godine, a ne 10. novembar 1998. godine, kao što stoji u zvaničnim ekvadorskim dokumentima.

"Roditelji Bajrona Kastilja su rođeni u Tumaku u Kolumbiji, Bajron je rođen u Tumaku i tamo je i kršten. Ne postoji nikakav dokaz da on ima ikakve veze s Ekvadorom i dokazi su vrlo jasni", rekao je Eduardo Karleco, koji je zastupao Fudbalski savez Čilea.

FIFA je, međutim, odlučila da nema ništa sporno u Kastiljovim dokumentima i proglasila Ekvador učesnikom Mundijala.

Bonus video: