Stojković: Spisak je sastavljen za Ligu nacija, ne za SP, Švedska je prioritet svih prioriteta

Reprezentacija Srbije igra protiv Švedske u Beogradu 24. septembra i protiv Norveške u Oslu tri dana kasnije, u Ligi nacija B u Grupi 4

5150 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO/Nebojsa Parausic
Foto: BETAPHOTO/Nebojsa Parausic

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je danas da će ekipa dati sve od sebe da u predstojećim utakmicama protiv Švedske i Norveške na pravi način završi takmičenje u Ligi nacija.

Na tabeli Lige nacija B u Grupi 4 Norveška je prva sa 10 bodova, Srbija ima sedam, Švedska tri boda, a Slovenija dva.

"Spisak je sastavljen za dvije utakmice u Ligi nacija, ne bih da govorim o SP u Kataru, pošto su ove obaveze prioritet ovog okupljanja. Korak po korak, fokus je na Švedskoj, gdje je imperativ pobjeda, učinićemo sve da dođemo do nje. Neće biti lako, Švedska je dobra ekipa koja traži revanš poslije poraza u Stokholmu. Na nama je da pružimo maksimum kroz dobru igru. Srbiji nikad nije bilo ništa lako, uvijek smo morali da se mučimo da bismo došli do nečega, tako i sada", rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi.

Reprezentacija Srbije okuplja se od danas u Sportskom centru u Staroj Pazovi za posljednje dvije utakmice u Ligi nacija, protiv Švedske u Beogradu 24. septembra i protiv Norveške u Oslu tri dana kasnije, u Ligi nacija B u Grupi 4.

"Švedska je prioritet svih prioriteta, igrači su svjesni toga. Imaćemo neke sastanke da popričamo i pokušamo da uradimo sve što se budemo dogovorili. Igrači su svjesni da je Liga nacija takmičarska, pokazali smo da možemo. I dalje smo u igri bez obzira na to što zaostajemo tri boda, na nama je da ispravimo stvari u rezultatskom smislu. Nije nikakva tragedija ni moranje ako ne budemo prvi. Učinićemo sve da dođemo do cilja i vjerujem da možemo. Bitno je da igrači vjeruju u svoj potencijal i talenat i na njima je da to pokažu na terenu", naveo je Stojković.

On je dodao da nekih igrača nema u timu zbog povreda i suspenzija, da je Nikola Milenković u fazi oporavka i da je logično da ne bude na spisku, ali da očekuje da će se što prije vratiti na teren.

Upitan o problemima sa povredama štopera i da Strahinja Pavlović jedini igra na vrhunskom nivou, Stojković je rekao da se ne brine previše.

"Fudbal shvatam kao život, ono što je tu i na šta možete da računate, to je to, nema vremena za bilo kakvo plakanje i traženje odgovora u nekoj sudbini. Ima drugih igrača da tražimo rješenja, bilo bi pogubno da ne radim ništa i čekam šta će da se desi. Pratimo situaciju, igre i ponašanje, mislim da je ovo dobra prilika da se pruži šansa igračima koji su trenutno tu. Bez svakog se može i mora", naveo je on.

Na pitanje o igraču Benfike Mihailu Ristiću, Stojković je rekao da ga nije pozvao pošto je u posljednje vrijeme igrao samo devet minuta.

"U prethodnom periodu odigrao je jedan minut, a juče osam i to je devet minuta. Minutaža je razlog zašto ga nema, ali to nije ništa definitivno. On to zna i nije ništa lično. Imamo dovoljan broj igrača na krilnim pozicijama, pa je odluka logična", dodao je.

Stojković je rekao i da je u prethodnom periodu obišao reprezentativce i razgovarao sa njima o obavezama i aktivnostima, prije svega o fudbalskim stvarima i onome što ih čeka u novembru.

On je dodao da se prati kako igraju potencijalni reprezentativci, ali i protivnici Srbije na Mundijalu.

"Recimo Eraković je 1.052 minuta igrao u posljednjih mesec dana, Veljković 720, Kostić i Vlahović 711 minuta. Prati se bukvalno sve, naravno i protivnici ali ne individualno jer ja te igrače odlično poznajem i nema potrebe da se priča, sve su to vrhunski igrači, nego ekipno, kako igra Brazil, Kamerun i Švajcarska. Tako i oni o nama prave analize. Nema tu neke velike tajne, fudbal je kolektivni sport, radimo i pripremamo se kao tim jer jedino kao tim imamo šanse za uspeh", naveo je Stojković.

Govoreći o okupljanju u junu, on je rekao da su odigrane četiri utakmice za 11 dana, da su svi igrači u tim duelima osjetili šta znači igrati za reprezentaciju, pa tako i golmani i da ima vremena da se pronađe rješenje ko će biti prvi čuvar mreže.

"Sada imamo dvije utakmice za kraj, termin je odličan, vidjećemo u kakvom stanju će igrači doći. Za sada znam je da je Maksimović osjetio lakšu povredu, ali da nije ništa ozbiljno, a drugi se nisu požalili. Najvažnije je da dođu živi i zdravi, da se odmore i da radimo na taktičkim stvarima, da se pripremimo što bolje. U planu imamo 10 treninga i dvije utakmice, dobar je program", ocijenio je on.

"Radićemo na taktičkim stvarima, na fizičkim sigurno nećemo. Nisam ja tu da ih pripremam što se kondicije tiče, ja sam tu za neke finije stvari. Radićemo na tehničko-taktičkim stvarima, da Srbija igra dobar fudbal, napadački, ono što je igrala do sada", dodao je Stojković.

Zbog kazne, na utakmici Srbije i Švedske prisustvovaće djeca uzrasta do 14 godina, a Stojković je rekao da kazna mora da se prihvati, ali da je to šteta pošto će biti posljednja utakmica reprezentacije u Srbiji pred odlazak u Katar.

"Znamo naše obaveze, pripremamo se da ove utakmice odigramo maksimalno, trudićemo se da ostavimo dobar utisak i ostvarimo povoljan rezultat i na najbolji način oprostimo se od srpske publike", rekao je on.

Svjetsko prvenstvo u Kataru igraće se u novembru i decembru, a Stojković je rekao da će pripreme i uslovi biti isti za sve ekipe.

"Poslije žreba u aprilu smo dogovorili da igramo jednu utakmicu blizu Dohe i pored mnogih ponuda izabrali smo Bahrein za 18. novembar. Ovdje nećemo imati nijedan trening, letimo 15. Sve ide po planu, vrijeme priprema će biti isto za sve, nekada je to bilo daleko drugačije, danas je to promijenjeno samim tim što se igra u ovom periodu. Ali igrači praktično dolaze iz prvenstava, samo će nastaviti sa treningom, ne obraćam previše pažnje na to", rekao je Stojković.

Bonus video: