Barselona prošlu sezonu završila u dobitku 98 miliona eura

Ranije ovog mjeseca La Liga je podigla Barselonin limit potrošnje za 800 miliona eura

2319 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fudbaslki klub Barselona objavila je da je zabilježila profit od 98 miliona eura za finansijsku godinu 2021/2022, a za ovu sezonu predviđa dobit od 274 miliona eura.

Barselona je druga na Forbsovoj listi najvrjednijih fudbalskih ekipa s trenutnom vrijednošću od pet milijardi dolara, iza rivala Real Madrida, koji je procijenjen na 5,1 milijardu dolara.

Klub je u ponedjeljak saopštio da je njihov Upravni odbor zaključio finansijsku godinu s prometom od 1,017 milijardi eura i odobrio proračun operativnih prihoda od 1,255 milijardi eura za ovu sezonu.

Ranije ovog mjeseca La Liga je podigla Barselonin limit potrošnje za 800 miliona eura izvodeći klub iz deficita potrošnje nakon što je katalonska strana prodala djelove imovine kako bi popravila svoje finansije.

Kako bi nadoknadila gubitke i poštovala pravila finansijskog fer-pleja La Lige, Barselona je prodala 25 odsto svojih domaćih televizijskih prava američkoj investicijskoj kompaniji "Sixth Street" na sljedećih 25 godina u dva posla vrijedna preko 500 milijuna eura.

Klub je prikupio dodatnih 200 miliona eura od prodaje ukupno 49 posto udjela u "Barca Studios" u dvije odvojene transakcije, dok je takođe potpisao dugoročni sponzorski ugovor sa Spotifajem u martu.

To je Barseloni omogućilo da potroši više od 150 milijuna eura u toku sezone na Roberta Levandovskog, Rafinju i Žila Kundea, dok su Andreas Kristensen, Frank Kesi, Ektor Beljerin i Markos Alonso stigli kao slobodni igrači.

Bonus video: