U napad na BiH i Finsku: Prvo mjesto donosi mnogo

Do kraja trećeg izdanja Lige nacija ostala još dva kola - Crna Gora u petak (20.45) gostuje Bosni i Hercegovini, tri dana kasnije dočekuje Finsku (20.45)

11479 pregleda 5 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Fudbalska reprezentacija Crne Gore, u petak (20.45) u Zenici, protiv Bosne i Hercegovine i tri dana kasnije protiv Finske u Podgorici igra mečeve odluke u Ligi nacija.

"Hrabri sokoli" zauzimaju drugu poziciju i imaju bod manje od BiH, a tri više od Finske i četiri od Rumunije i imaju šansu da osvoje prvo mjesto i plasiraju se u Ligu A.

Osim što bi se plasirala u A Ligu nacija za naredni ciklus, gdje su najjače reprezentacije evropskog fudbala, ali i izborila polufinale plej-ofa za plasman na Evropsko prvenstvo, Crna Gora bi osvajanjem prvog mjesta u grupi dobila još jednu, veliku povoljnost.

UEFA je, naime, odlučila da se šeširi za predstojeći žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (Frankfurt, 9. oktobar) određuju na osnovu plasmana reprezentacija u Ligi nacija.

Reprezentacije iz sadašnje A Lige nacija biće raspoređene u prvom i drugom šeširu, a četiri mjesta u drugom šeširu rezervisana su za pobjednike četiri grupe B Lige nacija.

To znači da bi se Crna Gora, ako završi na prvom mjestu, našla u fenomenalnom drugom šeširu i, jasno, mogla bi da očekuje povoljniji žrijeb u Frankfurtu. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. počinju u martu naredne godine.

Crna Gora je samo jednom u istoriji bila u drugom šeširu na žrijebu, i to u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu 2014. Nije, međutim, imala sreće, ni sa tako visoke startne pozicije - iz prvog šešira dopala nam je Engleska, iz trećeg Ukrajina, iz četvrtog Poljska...

Bonus video: