SP 2022: U Kataru će biti puno iznenađenja

Između posljednjeg vikenda, u kojem će se igrati nacionalna prvenstva 12. i 13. novembra, i utakmice otvaranja Katar - Ekvador u nedjelju, 20. novembra, reprezentacije će imati samo nedjelju dana priprema, u poređenju s tri sedmice u jednom mjesecu prije svakog velikog takmičenja

5302 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vrlo kratke pripreme i nemogućnost odigravanja pripremnih utakmica za Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje će se održati od 20. novembra do 18. decembra, izazov su za sve reprezentacije, pa stručnjaci predviđaju da će na ovom Mundijalu biti velikih iznenađenja, piše Hina.

Dok je u ponedjeljak počeo posljednji međunarodni "FIFA prozor" za sve selekcije svijeta, i to usred netipičnog i zgusnutog rasporeda, fudbalski svijet čeka prvo zimsko Svjetsko prvenstvo s puno velikih nepoznanica.

Između posljednjeg vikenda, u kojem će se igrati nacionalna prvenstva 12. i 13. novembra, i utakmice otvaranja Katar - Ekvador u nedjelju, 20. novembra, reprezentacije će imati samo nedjelju dana priprema, u poređenju s tri sedmice u jednom mjesecu prije svakog velikog takmičenja.

"Selektori će morati da se pomire s tim", rezimira za AFP Nikolas Dajon, kondicioni trener koji je radio za Nicu, Rens i Sent-Etjene, koji vjeruje da će fizička forma igrača biti u rukama svakog kluba.

"Vrlo je problematično u smislu fizičke spreme i utakmica. To je poput bacanja novčića."

Selektori pokušavaju da stave stvari u perspektivu tvrdeći da je većina njih s istim problemom, poput Didijea Dešana, šefa francuske reprezentacije:

"Činjenica da nemamo mogućnost da odigramo pripremnu utakmicu prije takmičenja, to je žalosno, ali to će biti slučaj gotovo za sve", rekao je Dešan prethodne sedmice.

"Isto je za sve, tako da je pošteno", rekao je španski selektor Luis Enrike.

Aktuelni svjetski prvak Francuska, koja prvi meč na Mundijalu igra 22. novembra protiv Australije, ne namjerava da igra prijateljsku utakmicu, dok Njemačka, koja će u takmičenje ući 23. novembra, planira mini-pripremni kamp u Omanu od 14. do 18. novembra, uz prijateljsku utakmicu protiv Omana 16. novembra.

Argentina Lionela Messija računa na "generalku" protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata 16. novembra, dok Portugal Kristijana Ronalda očekuje 17. novembra duel protiv Nigerije.

"Pripreme za Svjetsko prvenstvo potpuno su drugačije od prethodnih izdanja. Imamo manje vremena i male reprezentacije mogu to iskoristiti", rezimirao je Oliver Birof.

Druge selekcije, kao što je domaćin Katar, imaće više nego dovoljno vremena za pripremu, skoro mjesec i po dana.

"Moje mišljenje je da ćemo na Svjetskom prvenstvu vidjeti velika iznenađenja. I to od ekipa za koje ne očekujemo da će biti u dobroj formi", analizira Nikolas Dajon, bivši kondicioni trener katarske selekcije početkom ovog vijeka.

"Idemo u zemlju s puno neizvjesnosti u pogledu vlažnosti. Kako će se igrači prilagoditi? Male ekipe to mogu iskoristiti."

Tite, selektor Brazila, napominje da će biti prisiljen da bira samo igrače u odličnoj formi, bez obzira na njihov status, a Dešan ne govori ništa drugo kada upozorava da Pol Pogba, koji se oporavlja, neće ići na SP ako ne bude potpuno spreman.

"Naša prva utakmica je samo deset dana nakon dolaska igrača na okupljanje. Dakle, ili ste u dobroj formi ili niste na popisu", rekao je Tite.

Postoji i jedna jedina pozitivna tačka - sa Svjetskim prvenstvom usred zime nagomilanog umora od kraja sezone, uobičajenog za svjetska prvenstva, neće biti.

Bonus video: