Rasplet u Ligi nacija: Može li svjetski prvak da izbjegne niži rang?

Francuska, svjetski prvak i aktuelni šampion Lige nacija, večeras bi i matematički mogla da se preseli u niži rang takmičenja. Igra protiv Austrije u Parizu. U teškoj situaciji i Englezi

3559 pregleda 0 komentar(a)
Kilijan Mbape, Foto: Reuters
Kilijan Mbape, Foto: Reuters

Najveća intriga Lige nacija, u njenom trećem izdanju, glasi da li će aktuelni šampion, Francuska, ispasti iz A divizije.

Aktuelni svjetski prvak i branilac titule u najmlađem Uefinom reprezentativnom takmičenju biće večers na stadionu “Francuska” u Sen Deniju pod velikim pritiskom i iskušenjem u sudaru sa Austrijim Ralfa Rangnika. Poraz bi “trikolore” poslao u B diviziju, a remi bi ostavio odluku za posljednje kolo, s tim što tim Didijea Dešana pred meč sa Danskom u Kopenhagenu ne bi držao sudbinu u svojim rukama, već bi zavisio i od rezultata Austrije protiv Hrvatske.

U istoj grupi 1 Lige A, večeras će se Hrvatska i Danska u Zagrebu boriti za lidersku poziciju pred posljednje kolo. Hrvati su slavili u Kopenhagenu u junu sa 1:0, ali “vatreni” ipak pred novi duel na Maksimiru imaju dva boda manje od lidera grupe.

- Srećan sam što sam ovdje. Hrvatska je jaka na lopti, mi isto želimo kroz posjed da dođemo do prednosti i biće zanimljivo. Hrvatska ima niz kvalitetnih igrača, izuzetno poštujem njihovu reprezentaciju. Hrvatski igrači su tehnički izuzetni, odlično se kreću a i čitaju igru. Oni znaju u svakom tenutku šta treba da rade. No, mi smo došli po pobjedu ali će biti teško, jer domaći navijači su velika prednost. U svakom slučaju, spremni smo za izazov - kazao je kapiten Danaca, Simon Kjer.

A na Maksimiru će biti 24.593 gladaoca, pošto su tribine rasprodate, među njima i 1.400 danskih navijača. Hrvatski igrači će prezentovati novu opremu, a dresove će donirati nakon meča u humanitarnoj akciji. Hrvatskoj treba trijumf, ne samo večeras, a pobjedom u posljednjem kolu izborili bi plasman na finalni turnir.

Večeras će se odigarti i 5. kolo u grupi 4 Lige A, a lider Holandija gostuje Poljskoj, dok Belgija dočekuje Vels. “Narandžasti” bi pobjedom obezbijedili prvo mjesto kolo prije kraja, baš kao što bi se i Velšani porazom preselili u B Ligu nacija.

A 5. kolo Lige A biće kompletirano tek u subotu. Sjutra će pod pritiskom ispadanja iz A divizije biti i Engleska, finalista premijernog izdanja. “Gordi Albion” bi porazom u Italiji morao narednu sezonu da provede u B diviziji, jer u grupi 3, u kojoj senzacionalno vodi Mađarska sa sedam bodova, Njemačka je druga sa šest, dok Italija ima pet. Englezi su na dnu sa svega dva boda, nakon oba poraza od “lake konjice”.

I na kraju, u subotu u grupi 2, vlada velika neizvjesnost. Pobjednik prvog izdanja, Portugal igra sa Češkom, a Španija koja ima bod više dočekuje Švajrcarsku. U posljednjem kolu Portugal dočekuje Španiju. Zbog lošeg početka sezone, statusa rezerve u Mančester junajtedu, prva zvijezda Portugalaca Kristijano Ronaldo vidi reprezenatciju kao odskočnu dasku. Po ko zna koji put u karijeri...

- Srećan sam da sam se vratio kući. Moje ambicije u reprezentaciji su velike i nadam se da ću igrati još nekoliko godina. Imamo puno mladih talentovanih igrača sa kojima želim da napravim nešto veliko na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a potom i na Evropskom prvenstvu 2024. godine - kazao je rekorder po broju golova za reprezentaciju.

Ronaldu je matični fudbalski savez zbog toga uručio specijalnu nagradu, jer je postigao 117 golova u 186 utakmica za nacionalnu selekciju, što je apsolutni rekord svjetskog fudbala. Iza njega je Iranac Ali Daei sa 109 golova.

U B Ligi nacija, danas nema utakmica, a sjutra će sve oči biti uprte na duel u Zenici, gdje bi crnogorska selekcija pobjedom mogla da otvori vrata fudbalskoj eliti, naročito ako Rumunija uspije da iznenadi na gostovanju Finskoj. Zato se u subotu očekuje spektakl u utakmici Srbija - Švedska, u kojoj “orlovi” nemaju prava na grešku ako žele da osvoje prvo mjesto. Izabranici Dragana Stojkovića Piksija trenutno imaju tri boda manje od Norveške, kojoj gostuju u posljednjem kolu, 27. septembra.

Bonus video: