Bilo je lijepo dok je trajalo, "sokoli" čekaju novu priliku

Nakon poraza od Bosne i Hercegovine u Zenici (1:0), Crna Gora kolo prije kraja izgubila šansu da napravi podvig i plasira se u A Ligu nacije, te iskoristi i još neke benefite tog uspjeha

16182 pregleda 21 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Fudbalska reprezentacija Crne Gore će na novu šansu za plasman u A Ligu nacija i mečeve sa najboljim evropskim selekcijama morati da sačeka - “hrabri sokoli” su izgubili od Bosne i Hercegovine u Zenici (1:0), pa kolo prije kraja imaju nedostižna četiri boda manje od večerašnjeg rivala.

Poraz na Bilinom polju znači i da je naša selekcija ostala bez prilike da se u posljednjem kolu sa Finskom, u ponedjeljak (20.45) u Podgorici bori za siguran plasman u polufinale plej-ofa za Euro 2024. i drugi šešir na žrijebu za kvalifikacije za kontinentalno takmičenje. Kolo prija kraja jasno je da će BiH ponovo igrati u A Ligi nacija, dok će Crna Gora protiv Finske, koja je odigrala neriješno sa Rumunijom (1:1) igrati da sačuva drugu poziciju.

U fantastičnoj atmosferi pred 15 hiljada navijača, koji su aplauzom pozdravili crnogorsku himnu i fudbalere, domaći su jedini gol postigli u nadoknadi prvog poluvremena, kada je napadač Augzburga Ermedin Demirović nakon asistencije Edina Džeka savladao Milana Mijatovića.

Crna Gora je slabo odigrala prvo poluvrijeme, posebno njegov drugi dio, u kojem se potpuno povukla, a prije odlučujućeg primila je još jedan gol (Stevanović), koji je poništio VAR zbog milimetarskog ofsajda. Sasvim zasluženo Bosanci su otišli na pauzu sa minimalnom prednošću, iako su sekunde dijelile Radulovićev tim da sačuva “nulu”.

U nastavku je naša selekcija, uz brojne ofanzivne izmjene, imala incijativu, Bosanci su, očekivano, prepustili našem timu da se pita, ali nije Crna Gora uspjela da previše ugrozi gol rivala, iako je bilo “gužvi”, opasnih situacija u šesnaestercu, te jedna dobra šansa (Đurđević).

Vezni našeg tima imao je velikih problema u prvom dijelu, Crna Gora se u tom periodu konstantno branila, negdje od 20. ili 25. minuta, pa sve do gola Bosanaca - gotovo da nije prelazila na protivničku polovinu. BiH je od starta krenula ofanzivno, držala loptu u posjedu, a najbolji igrač “zmajeva” Džeko zadavao probleme defanzivnoj liniji. Upravo je fudbaler Intera prvi zaprijetio u trećem minutu, ali je njegov udarac nakon centaršuta Miralema Pjanića završio preko gola.

Jedina šansa u prvom dijelu za Crnu Goru se iznenada ukazala u 17. minutu kada je Milutin Osmajić prihvatio loptu, šutirao, lopta se odbila od fudbalera domaćih, ali je golman Ibrahim Šehić bio oprezan.

Nakon pokušaja Osmajića ponovo je Džeko bio u prilici, ali je njegov udarac lako zaustavio Mijatović, da bi u 32. minutu poslije greške Vukana Savićevića domaća selekcija i postigla gol, koji je naknadno poništen, jer je Stevanović bio u ofsajdu.

Pokušavao je Džeko, bio konstantno u šansi, imao još dva udarca, a onda je u posljednjem napadu u prvom poluvremenu upisao asistenciju – Amir Hadžiahmetović je sa desne strane ubacio lotpu, napadač BiH glavom proslijedio do Demirovića za vođstvo “zmajeva”.

Pokušao je Radulović u drugom poluvremenu da ofanzivnim izmjenama promijeni situaciju na terenu. Priliku su dobili Stefan Mugoša, Sead Hakšabanović, Uroš Đurđević i Driton Camaj, a najbolju šansu u nastavku Crna Gora je imala upravo nakon akcije rezervista u 78. minutu. Hakšabanović je odlično prošao sa lijeve strane, ubacio loptu, a Đurđević šutirao pored gola.

Prije izlaska iz igre dva pokušaja imao je i Jovetić. Jedan udarac napadača Herte završio je preko gola, dok je drugi, iz slobodnog udarca, odbranio Šehić.

Nije BiH u nastavku toliko prijetila, niti bila opasna, ali naša selekcija i pored inicijative u finišu nije uspjela da postigne gol i dođe do boda koji bi produžio nadu pred posljednje kolo.

Uoči početka takmičenja cilj je bio da se ostane u B Ligi nacija. Taj cilj je ostvaren još u junu, ali su snovi o fudbalskoj eliti hladne septembarske večeri ostali u Zenici.

BOSNA I HERCEGOVINA - CRNA GORA 1:0 (1:0)

Zenica - Stadion “Bilino polje”. Gledalaca: 15.000. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska). Strijelac: Demirović u 45+1 minutu. Žuti kartoni: Demirović, Pjanić, Džeko, Hadžikadunić i Saničanin (BiH), Savićević, Nikola Vukčevič, Marušić (Crna Gora).

Bosna i Hercegovina: Šehić, Dedić, Hadžikadunić, Saničanin, Kolašinac, Pjanić (67. Cimirot), Bešić (73. Kodro-Maksumić), Hadžiahmetović, Stevanović (73. Gojak), Demirović, Džeko.

Crna Gora: Mijatović, Radunović, Tomašević, Vujačić, Vešović, Savićević (46. Nikola Vukčević), Šćekić (71. Đurđević), Janković (82. Camaj), Marušić, Osmajić (46. Mugoša), Jovetić (71. Hakšabanović).

Bonus video: