Nikola Vukčević: "Bacili" smo 45 minuta, niko od nas ne zna zbog čega, a nisu bolji od nas

“Oni su nas 'gušili' konstantno, a mi smo im dali prostor i vrijeme, da razmisle šta sa loptom, da promijene stranu... Kada smo u nastavku izašli malo naprijed i napravili presing bilo je drugačije, niko ne može lagodno da igra kada se nađe pod pritiskom. Međutim, nismo imali ništa konkretno da bismo mogli da žalimo za šansama”, kazao je Vukčević

12511 pregleda 28 komentar(a)
Nikola Vukčević na meču sa BIH, Foto: FSCG
Nikola Vukčević na meču sa BIH, Foto: FSCG

Još jednom se potvrdilo – kad su očekivanja velika, razočaranje je, ako se očekivanja ne ispune, još veće.

Crnogorski fudbaleri čekali su meč sa Bosnom i Hercegovinom ubijeđeni da mogu do rezultata koji im otvara brojne pogodnosti (A Ligu nacija, baraž za i drugi šešir u žrijebu za EURO 2024), a završili ga porazom u Zenici 1:0, golom primljenim u dodatku prvog poluvremena, uz neubjedljivu igru, bojažljivu (kukavičku) u prvom poluvremenu, nešto bolju u nastavku, ali, realno, bez šansi da promijene ishod...

“Mogu slobodno da kažem da smo 'bacili' 45 minuta. Ušli smo sa prevelikom dozom respekta prema BIH, koja, tvrdim, nije bolja reprezentacija od nas. Drugo poluvrijeme je bilo donekle bolje, ali ni to nije recept po kome bi trebalo da igramo, već je samo poređenje sa prvim dijelom meča, koje je bilo previše slabo”, kazao je Nikola Vukčević, koji je ušao na poluvremenu umjesto Savićevića.

Lako je vidljivo kako je Crna Gora odigrala u Zenici, posebno prvo poluvrijeme – ali pitanje je zašto, jer se ne događa prvi put da nacionalni tim u važnim mečevima protiv rivala sličnog ranga “prospe” dobar dio od 90 minuta igre.

“Pričali smo nakon utakmice, kada smo se vratili u Podgoricu, do kasno i niko od nas nije znao odgovor na to pitanje, ni pravi razlog, nažalost”, kaže Vukčević.

Stav nije bio pravi u prvom poluvremenu...

“Oni su nas 'gušili' konstantno, a mi smo im dali prostor i vrijeme, da razmisle šta sa loptom, da promijene stranu... Kada smo u nastavku izašli malo naprijed i napravili presing bilo je drugačije, niko ne može lagodno da igra kada se nađe pod pritiskom. Međutim, nismo imali ništa konkretno da bismo mogli da žalimo za šansama”, kazao je Vukčević i naglasio:

“Greška je naša, cijela reprezentacija preuzima krivicu za prvih 45 minuta”.

“To se ponavlja, pa i generacijama prije ove, da u važnim mečevima ne "udarimo jako" i napravimo to što možemo i što bi trebalo. Jeste za analizu, ali nema vremena sada, jer nas čeka važan meč u ponedjeljak protiv Finske”, rekao je Srđan Kljajević, prvi asistent selektora Radulovića.

Možda su i očekivanja prevelika, i to je pitanje koje se postavlja često. Možda želja da se dođe do velikog takmičenja predstavlja teret i možda se zanemari suština igre – da je najvažnije uživati u fudbalu, dati sve na terenu...

“Tako se igralo u junu, išlo se iz meča u meč, niko nije pominjao A Ligu nacija, plej-of za Evropsko prvenstvo... Tako bi trebalo da bude uvijek, ali, s druge strane, mislim da je činjenica – nije mala stvar da budemo drugi u grupi B Lige nacija. Čeka nas meč sa Finskom, nadam se pobjedi”, ističe Vukčević.

Motiv nikada nije bio problem za crnogorske reprezentativce, ističe Vukčević, nevezano za važnost meča. A pobjeda nad Finskom u ponedjeljak mogla bi da bude važna u podjeli karata za baraž za EURO 2024. u dosta komplikovanom sistemu.

“Svako od nas ima maksimalnu motivaciju kada igra za nacionalni tim, za grb i dres. Motiv je i to drugo mjesto, postoje neke šanse da sa druge pozicije dođemo do baraža za Evropsko prvenstvo, znamo koliko je značajna ta utakmica”, ističe Vukčević.

“Ne sumnjamo da će momci dati maksimum, svjesni su koliko nam znači taj meč”, rekao je Kljajević.

Vukčević očekuje podršku navijača, koja je, često, znala da izostane kada rezultati nisu na nivou njihovih očekivanja, ili makar da ne bude tako strastvena, kao kada Crna Gora pobjeđuje ili igra sa selekcijama visoke klase i kategorije.

“Bilo je momenata kada se živjelo za fudbal, bilo je momenata kada se ta 'vatra' gasila. Sada smo opet bili u situaciji da su svi pratili reprezentaciju Crne Gore, momci koji su igrali u junskim mečevima doveli su do toga. Imamo odgovornost prema svima, cijelom narodu i državi, da izađemo jako protiv Finske i pobijedimo, a očekujem da ćemo imati podršku navijača kada je najvažnije”, zaključio je Vukčević.

Utakmica Crna Gora – Finska igra se u ponedjeljak pod Goricom.

Bonus video: