Blijedo kad je bilo najvažnije

Nakon velikih očekivanja reprezentacija Crne Gore, poslije poraza u Zenici od BiH, bolno prizemljena. Bliži se kraj još jednog ciklusa, ostao je još meč s Finskom koji bi mogao da bude značajan u nekim dalekim kalkulacijama

10809 pregleda 22 komentar(a)
Crnogorski fudbaleri se zahvaljuju navijačima na sjajnoj podršci u Zenici, Foto: FSCG
Crnogorski fudbaleri se zahvaljuju navijačima na sjajnoj podršci u Zenici, Foto: FSCG

Odavno Crna Gora nije igrala bitnu utakmicu poput duela u 5. kolu grupe 3 B Lige nacija s Bosnom i Hercegovinom u Zenici, ali isto tako naša selekcija odavno nije loše odigrala jedan meč kao što je to bio slučaj u petak na Bilinom polju.

Istina, Crna Gora je u junu odigrala blijed meč s Finskom u Helsinkiju, izgubila je 2:0, ali je taj susret svjesno “žrtvovan” usljed zgusnutog rasporeda, te činjenice da se klupska sezona nekoliko dana prije mečeva nacionalnih timova završila.

Poraz minimalnim rezultatom (1:0) od BiH ostavio je našu selekciju u Ligi B, bez šansi da u posljednjem kolu protiv Finske izbori plasman u Ligu A, ali i bez drugih benefita.

Tako je Crna Gora ostala bez prilike da u posljednjem kolu pokuša da se domogne sigurnog polufinala plej-ofa za Euro 2024. godine, ali i bez šanse da još jednom na žrijebu za kvalifikacije za kontinentalno takmičenje bude u visokom drugom šeširu.

Treba biti realan pa reći da je pitanje da li će se u skorijem periodu takva prilika kroz Ligu nacija ukazati. A kvalifikacije za veliko takmičenje su mnogo teže.

Ovako će “hrabri sokoli” 9. oktobra na žrijebu za kvalifikacije u Frankfurtu biti u trećem šeširu, a poznato je da će tu sigurno biti i Jermenija, Finska, Slovenija, Rumunija i Švedska. Šeširi još nisu popunjeni, ali protiv ovih selekcija ekipa Miodraga Radulovića sigurno neće igrati.

Prvo poluvrijeme u Zenici bilo je za zaborav. Crna Gora je u rijetkim momentima prelazila na protivničku polovinu, šesnaesterac BiH je bio predaleko, a igra, rekao je to selektor Miodrag Radulović nakon meča - kukavička.

"Ostaje žal što smo bacili prvo poluvrijeme u vjetar. Koliko god smo pokušali igrače da relaksiramo prije utakmice, značaj meča im je okovao noge što je uticalo na prvo poluvrijeme. Igrali smo kukavički u prvom dijelu. U drugom poluvremenu je bila druga slika. Kao da su se igrači probudili, dominirali smo, imali veći posjed lopte, ali nismo kreirali šanse za kojima bismo žalili”, rekao je Radulović.

U drugom poluvremenu se nije mnogo promijenilo izuzev činjenice da je lopta više bila u posjedu crnogorskih fudbalera - i domaćin se svjesno povukao, prepustivši Crnoj Gori posjed. Ali, i pored toga, nije stvorena šansa iz kategorije onih za kojima bi sada tugovali. Jednostavno, kreacije nije bilo, sredina tokom većeg dijela meča nije postojala.

”Mislim da je bila teška utakmica, da u prvom poluvremenu nismo igrali kako treba, to je Bosna iskoristila, postigla gol. Međutim, u drugom smo preuzeli inicijativu, imali neke šanse koje je možda trebalo da iskoristimo. Krivo nam je, očekivali smo više, ali čestitam Bosni”, rekao je Stevan Jovetić nakon utakmice.

Ni povratak Jovetića, nakon što je propustio junske mečeve, nije pomogao “sokolima”. Fudbaler Herte, iako se nedavno oporavio od nove povrede, bio je u startnoj postavi, ali nije uspio da bude jedan od onih koji će prelomiti utakmicu.

S druge strane, najbolji igrač “zmajeva” Edin Džeko je letio po terenu, bio na svakom kraju igrališta, učestvovao u svim akcijama, asistirao Ermedinu Demiroviću kod jedinog gola, a u drugom poluvremenu pomagao i odbrani - poput pravog vođe, odveo je “zmajeve” u A Ligu nacija.

”Momci su dali maksimum, dali smo sve od sebe da ovo odigramo na najbolji način, jer je Crna Gora pokazala da nije nimalo naivna ekipa, naročito kada dobije Rumuniju u gostima 3:0”, rekao je napadač Intera.

Naredni meč s Finskom takođe spada u kategoriju bitnih, a našoj selekciji za drugo mjesto odgovara i remi, jer bi “sokoli” u nekim kalkulacijama i kao drugoplasirani mogli da zaigraju u plej-ofu za Euro.

Ali, kalkulacija je previše, a veliko takmičenje predaleko.

Nakon meča s Finskom završava se još jedan ciklus. Novi počinje 26. marta naredne godine, a do tada će Crna Gora odigrati dva prijateljska meča, oba u novembru - protiv Slovenije u gostima i Slovačke kod kuće.

Bonus video: