Napeto na Šeremetjevu - vojno legitimisani i igrači "zbornaje"

Valerij Karpin, selektor Rusije, ne krije da su pitanja o vojnom statusu izazivala nelagodu i napetost kod pojedinih putnika

7011 pregleda 3 komentar(a)
Rusija je dobila utakmicu odigranu nakon 10 mjeseci, Foto: Www.rfs.ru
Rusija je dobila utakmicu odigranu nakon 10 mjeseci, Foto: Www.rfs.ru

Reprezentacija Rusije pobijedila je Kirgistan (2:1), u prvoj utakmici "zbornaje" još od poraza u Hrvatskoj 14. novembra 2021. godine, u kvalifikacijama za Mundijal (1:0).

Selektor Valerij Karpin dao je šansu brojnim novim igračima u prijateljskoj utakmici na stadionu "Dolen Omuržakov", to, kao ni žalbe na nenaviknutost ruskih fudbalera na tako loše pripremljen teren, nisu jedini uzroci loše igre Rusije.

Pojedini ruski mediji navode da je mogući razlog tek jednog šuta "zbornaje" do poluvremena i to sa penala kojim je Soboljev izjednačio, bila napetost u selekciji prilikom leta sa aerdoroma Šeremetjevo, nakon što su igračima postavljana pitanja o vojnom statusu.

"Zbornaja" je dominaciju uspostavila u drugom poluvremenu, a u finišu je uspjela da dođe i do pobjede uz mnogo tačniji pas, više šuteva i posjed lopte nego u prvom dijelu utakmice.

U Rusiji je objavljena djelimilčna mobilizacija zbog rata sa Ukrajiniom, a...

"Kada je ekipa prošla pasošku kontrolu u Šeremetjevu, igračima su postavljana pitanja o njihovoj sposobnosti za služenje vojnog roka i posjedovanju vojne legitimacije. Nije se radilo samo o igračima. Koliko ja mogu reći, mnogim muškarcima koji sada prelaze granicu dodatno se objašnjava njihov status u kontekstu djelimične mobilizacije. Ali, svi su mirno odletjeli u Kirgistan, niko nije imao problema s prelaskom granice", kaže direktor za medije RFS Jegor Krecan.

Selektor Karpin je naglasio da nikome nije tražena legitimacija samo su svima postavljena pitanja - jeste li služili vojni rok, kuda putujete i prije koliko vremena ste planirali putoavnje.

"Da, kod nekoga je to izazivalo napetost", rekao je selektor.

Ruski fudbalski savez je naglasio da je "sport važan za otklon od loših dešavanja", a sjutra će se obratiti zvanično Ministarstsvu sporta Rusije

"U kontaktu smo s Ministarstvom sporta i Ministarstvom obrane. Sada razvijamo principe. To se ne odnosi samo na fudbal, već i na druge sportove koji su važni za državu, čak i u ovom ratnom razdoblju. Jasno je da sport, posebno fudbal, nije dio vojno-industrijskog kompleksa i ne pominje se u predsjedničkom dekretu. Očito je da sport drži zajednicu na okupu, a posebno je ruska Premijer liga važna. Važno je nastaviti rad sa mladim fudbalerima, jer ako se obustavi, onda ćemo izgubiti generacije..," rekao je Maksim Mitrofanov, direktor razvoja u RFS i zaključio:

"Stav u ponedjeljak šaljemo Ministarstvu sporta. Razumijemo da nadležni imaju važnijih pitanja, ali nadamo se da će država posvetiti pažnju sportu, kako bi se nastavila takmičenja, treninzi i igre za reprezentacije".

Nekoliko zaposlenih u RFS primilo je pozive iz vojnog odsjeka, među njima su maser u reprezenatciji, advokat RFS i administartor reprezentacija.

Dmitrij Svišćev, predsjednik Odbora Državne dume za fizičku kulturu i sport, tvrdi da nema razloga za zabrinutost.

"Jasna su pravila ko može da odgodi vojnu obavezu, a ko ne! Sportisti ruske reprezentacije nisu pozivani u rezervu. Pitanja na granici, pa šta!? Da li pitanje nekog ponižava ili vrijeđa. I meni su skoro postavljali pitanja kada sam letio vani. Vrijeme je nemirno, uznemirujuće. Ništa loše nema u tome da se pita", naglasio je Svišćev.

Bonus video: