liga nacija

Janković: Kada ćemo i da li ćemo doći do velikog takmičenja - ne znam, ali znam da želimo i da se trudimo

Crna Gora u ponedjeljak od 20 i 45 dočekuje Finsku

17083 pregleda 12 komentar(a)
Marko Janković, Foto: FSCG
Marko Janković, Foto: FSCG

Fudbalska reprezentacija Crne Gore u ponedjeljak završava treće izdanje Lige nacija, utakmicom sa Finskom pod Goricom (20.45).

A Liga je ostala nedostižna, nakon poraza od BIH u Zenici, opstanak u drugom rangu je obezbijeđen, ali je cilj drugo mjesto u grupi 3, koje bi, u nekim kalkulacijama, prilično preuranjenim i komplikovanim, možda moglo da donese i pogodnosti na putu ka Evropskom prvenstvu 2024.

Marko Janković, međutim, ističe da prije svega postoji sportski motiv da se utakmica pobijedi.

"Shvatamo da je utakmica sa Finskom važna. Uvijek postoji sportski motiv. Bbez obzira što su neke utakmice od izuzetnog značaja, a neke ne, kod nas mora da postoji, zbog sebe, zbog grba koji nosimo, a i zbog navijača“, kaže Janković.

Finci su u junu nadigrali i pobijedili Crnu Goru u Helsinkiju 2:0.

“Igramo protiv dobre reprezentacije, ja najviše simpatišem fudbal koji igraju Finci od rivala iz naše grupe. Jako su dobro ugirali sistem 3-5-2 i ako se ekipa koja igrea protiv njih dobro ne postavi može da ima mnogo problema. Znamo da će biti teško, ali odmorili smo i nadam se da ćemo spremno dočekati meč", kaže vezista Karabaga.

Na pitanje da li se želja da se Crna Gora plasira na neko veliko takmičenje pretvorila u pritisak koji igrači i tim nisu spremni da iznesu, Janković kaže:

"Ne mogu da odgovorim u ime čitave ekipe, već samo u svoje - ne osjećam nikakav pritisak. Jasno je da bi svi željeli da to ostvarimo, o tome je nepotrebno i govoriti. Kada ćemo uspjeti i da li ćemo uspjeti, ne znam, niti mogu da obećam. Ali trudimo se, to je sigurno”

Janković je jedan od igrača, koji je u posljednje vrijeme standardno dobar u nacionalnom timu, od dolaska Radulovića je dobio i ulogu koja mu, čini se, odgovara.

"Definitivno da moja forma ide uzlaznom putanjom, poslije perioda neigranja, perioda kada nije bila najbolja situacija u prethodnom klubu. Igram stalno u Karabagu, logično je da sam u boljoj formi. Možda sam neke iznenadio svojim povratkom, ali sebe nisam jer sam uvijek znao koliko vrijedim i koliko mogu, samo se neke stvari ne poklope u pravom trenutku. Definitivno da igrama u reprezentaciji možemo mnogo da dobijemo, a meni je reprezentacija izuzetna motivacija. Drago mi je ako javnost i stručni štab tako to vide. Uvijek sam tu da pomognem u svakom smislu, trudim se da pružim maksimum", zaključio je Janković.