Ponos „narodnaje kamande“

Predstavljamo stadione i gradove domaćine Mundijala – „Spartak arena“ na sjeverozapadu Moskve je ponos svih navijača najpopularnijeg ruskog kluba i jedan od dva moskovska stadiona na kojem će se igrati mečevi Svjetskog prvenstva
100 pregleda 0 komentar(a)
Spartak stadion
Spartak stadion
Ažurirano: 13.06.2018. 01:51h

Početkom 20. vijeka, u već ocvalom Ruskom carstvu, vojska je odlučila da osnuje svoj fudbalski klub u Moskvi i nazove ga CSKA (Centralni sportski klub armije).

Stigla je Oktobarska revolucija (1917), vlast su preuzeli boljševici, a u glavnom gradu Sovjetskog Saveza počeli su da niču fudbalski klubovi kao pečurke poslije kiše.

Policija je, po ugledu na vojsku, osnovala svoj klub i nazvala ga - Dinamo.

Moćna ruska željeznica takođe se zainteresovala za fudbal - nastala je Lokomotiva.

Ni moskovsko automobilsko društvo nije željelo da pasivno i sa strane prati ovaj trend - osnovan je Torpedo.

Šta je još preostalo? Sovjetske vlasti željele su klub koji neće biti pod uticajem nijednog centra moći, koji će pripadati narodu.

Tako je, 1922. osnovan Spartak iz Moske, najpopularniji ruski klub.

PODSTANAR U SVOM GRADU

Čuvena „narodnaja kamanda“ dugo nije imala svoj dom - gotovo cijeli vijek.

Spartak se seljakao sa stadiona na stadion, iz grada u grad - domaće utakmice igrao je na stadionu Dinama, na stadionu Lokomotive, na centralnom stadionu „Lužnjiki“, koji je pripadao reprezentaciji Rusije, na stadionu Himkija, u blizini Moskve, pa čak i mnogo dalje, u Jekaterinburgu.

Na jesen 2014. godine, istorija se promijenila.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, ministar sporta Vitalij Mutko i prvi čovjek Spartaka Leonid Fedun letjeli su helikopterom iznad prekrasne crveno-bijele školjke, u sjeverozapadnom dijelu Moskve.

Ispod njih je zablistala je „Otvorena arena“ („Atkritaja arena“, po imenu sponzora, banke) - prvi stadion u vlasništvu fudbalskog kluba Spartak.

- Objekat je spreman za jedan od najomiljenijih klubova u Rusiji - izjavio je Putin pri slijetanju na travnatu podlogu stadiona.

Gradnja je trajala sedam godina i koštala je blizu 400 miliona eura. Sve je finansirao milijarder Leonid Arnoldovič Fedun, jedan od vlasnika naftne kompanije „Lukoil“ i gazda Spartaka.

Na otvaranju, 14. septembra 2014. sestali su se klubovi pobratimi - moskovski Spartak i beogradska Crvena zvezda. Meč je završen prijateljskih 1:1.

Dizajn stadiona je stvar ponosa svih navijača velikog kluba. Fasada se sastoji od više stotina malih dijamanata koji formiraju logotip Spartaka.

Fasada može da se mijenja, u zavisnosti od toga koji tim igra. Za Spartakove utakmice, arena je okupana u crveno-bijelu boju, a kada je domaćin reprezentacija, dominiraju boje ruske zastave.

Kapacitet „Otvorene arene“, na kojoj su se prošle godine igrali i mečevi Kupa konfederacija, iznosi 45 hiljada mjesta.

Argentina i Island igraće prvi na stadionu Spartaka kada su u pitanju mečevi Svjetskog prvenstva, a tu će se sudariti i Poljska - Senegal, Belgija - Tunis i Srbija - Brazil. Planirana je i jedna utakmica osmine finala.

MITSKI HEROJ SPARTAK

Po pravilima Fife, stadioni za vrijeme Mundijala ne mogu da nose imena sponzora, pa će se stadion od 14. juna do 15. jula zvati jednostavno - Spartak arena.

Stadion je sagrađen na sjeverozapadu Moskve, na prostoru nekadašnjeg aerodroma „Tušino“. Polje ispred stadiona krasi 24,5 metara visoka figura rimskog gladijatora, mitskog Spartaka.

Stadion je sa svim djelovima grada povezan metroom, novoizgrađenom stanicom u blizini stadiona koja se zove - Spartak.

Bonus video: