Meč koji će kompletirati sliku

Crnogorska fudbalska reprezentacija večeras protiv Finske pod Goricom (20.45) završava nastup u B Ligi nacija. Utakmica ima značaj, u igri je drugo mjesto za koje je “hrabrim sokolima” dovoljan i bod

26903 pregleda 22 komentar(a)
Marko Janković najavljuje napad na tri boda, Foto: FSCG
Marko Janković najavljuje napad na tri boda, Foto: FSCG

Zašto crnogorska fudbalska reprezentacija ne reaguje na pravi način kada je to najpotrebnije, kada su joj bodovi neophodni kako bi napravila ili se makar približila velikom rezultatu?

Selektor Miodrag Radulović vjeruje da pritisak plasmana na veliko takmičenje “podsvjesno” utiče na igrače, jer se jedino na taj način može koliko-toliko objasniti zašto su mnogo puta do sada u važnim mečevima odigrali slabije nego što mogu i što se očekuje.

Crna Gora je u petak poražena u Zenici od Bosne i Hercegovine (1:0), time je izgubila šanse da osvoji prvo mjesto u grupi 3 B Lige nacija, nakon blijedog izdanja u većem dijelu utakmice, posebno u prvom poluvremenu. Dogodilo se nešto slično kao protiv Norveške u kvalifikacijama za Katar, pa Finske u tekućem ciklusu...

- Osjeća se da pritisak plasmana na veliko takmičenje podsvjesno utiče, jedino to može da bude logičan odgovor. Imali smo sve preduslove za dobru utakmicu u Zenici. Mnogo naših navijača, od tri moguća rezultata su nam dva odgovarala. Niko nije potencirao ogroman ulog, momci su zreli, profesionalci su, ali vjerovatno je pritisak doveo do toga da nismo bili na nivou u prvom poluvremenu - rekao je Radulović i dodao:

- Možda je pomalo i riječ o psihološkom problemu. Kad treba da ostavimo pečat i trag, mi odemo korak unazad. Ne dešava se samo ovoj generaciji, već i ranije u baražu sa Češkom, zatim u mečevima sa Danskom i Ukrajinom. Zašto je to tako - to je za dublju analizu.

Liga nacija
foto: Sofascore

To što je bilo u Zenici je završeno. U fudbalu, kaže Radulović, postoji samo danas i sjutra. Slijedi meč sa Finskom (20.45), duel za drugo mjesto u grupi - Crnoj Gori remi ili pobjeda donose drugo mjesto koje bi sačuvalo šansu za odlazak u baraž za Evropsko prvenstvo, koja bi se otvorila u slučaju da neka od prvoplasiranih ekipa iz B ranga kroz kvalifikacije direktno ode na Euro.

- Želimo da pobjedom završimo Ligu nacija. Osvojili bismo drugo mjesto u grupi, dala bi nam nadu za baraž za Euro, a revanširali bismo se Fincima za poraz u junu. Izaći će najspremniji i igrači koji mogu da izdrže teret jakog ritma. Samo maksimalno spremni će dobiti šansu, jer nas očekuje težak teren i težak protivnik, koji dugo igra zajedno, koji se uigrao u formaciji 3-5-2 - naglasio je Radulović.

Ukupan utisak nakon Lige nacija umnogome će zavisiti od skora u posljednjem meču.

- Gradili smo tim i imali viziju da iskoristimo Ligu nacija da ostaneto u B grupi, proširimo roster i homogenizujemo ekipu. Junski ciklus je bio izuzetno dobar, nadali smo se da ćemo to nadograditi protiv BIH. Nismo, ali ako savladamo Finsku takođe ćemo biti zadovoljni. Biće uspjeh ako ostanemo drugi, ako iza sebe ostavimo dvije selekcije koje su bolje rangirane od nas - jasan je Radulović.

Biće promjena u sastavu u odnosu na duel u Zenici. Nema Adama Marušića zbog kartona, vraća se Vladimir Jovović. Vjerovatno će od prvog minuta igrati Sead Hakšabanović.

- Hakšabanović je u boljem fizičkom stanju i podiže formu. Očekujemo od njega zapaženu partiju - kazao je Radulović.

A Liga je ostala nedostižna, opstanak u drugom rangu je obezbijeđen, ali “hrabri sokoli” imaju motiv i to ne kriju.

- Shvatamo da je utakmica sa Finskom važna. Uvijek postoji sportski motiv. Bez obzira na to što su neke utakmice od izuzetnog značaja, a neke ne, kod nas mora da postoji - zbog sebe, zbog grba koji nosimo, a i zbog navijača - kaže Marko Janković.

Na pitanje da li se želja da se Crna Gora plasira na neko veliko takmičenje pretvorila u pritisak koji igrači i tim nisu spremni da iznesu, Janković kaže:

- Ne mogu da odgovorim u ime čitave ekipe, već samo u svoje - ne osjećam nikakav pritisak. Jasno je da bi svi željeli da to ostvarimo, o tome je nepotrebno i govoriti. Kada ćemo uspjeti i da li ćemo uspjeti, ne znam, niti mogu da obećam. Ali trudimo se, to je sigurno.

Janković, fudbaler azerbejdžanskog Karabaga, jedan je od igrača koji je u posljednje vrijeme standardno dobar u nacionalnom timu.

- Definitivno mi forma ide uzlaznom putanjom poslije perioda neigranja kada nije bila najbolja situacija u prethodnom klubu. Meni je reprezentacija izuzetna motivacija - zaključio je Janković.

Vjerovatni sastavi - Crna Gora: Mijatović - Vešović, Vujačić, Tomašević, Radunović - Šćekić, Janković, Nikola Vukčević - Hakšabanović, Jovović, Mugoša.

Finska: Hradecki - Alho, Vaisanen, Ivanov, Uronen, R. Jensen - Kairinen, Valakari, Kamara - F. Jensen, Puki.

Standings provided by SofaScore

Bonus video: