Radulović: Poslali smo ružnu sliku zbog tenzije i prevelike želje da ispunimo cilj

Crna Gora je na tri od četiri meča u junu pokazala karakteristike dobrog tima, zatim je u petak u Zenici, u meču u kome je mogla da dobije premiju, bila ispod tog nivoa, da bi protiv Finske ekipa popucala po svim šavovima...

27735 pregleda 67 komentar(a)
Miodrag Radulović, Foto: REUTERS
Miodrag Radulović, Foto: REUTERS

U dva septembarska meča Crna Gora je ušla kao ozbiljan kandidat za prvo mjesto u grupi, za plasman u A Ligu i u baraž za EURO, a kraj ciklusa dočekala srećna što je ostala u B rangu.

To je rezultatski utisak, koji je, međutim, nakon duela sa Finskom možda i najmanje važan, nakon svega što se događalo u uvodu, tokom i nakon meča.

Dan počeo informacijom da je Milutin Osmajić odstranjen iz tima, nastavljen sumornim ambijentom – prilično praznim tribinama po lošem vremenu, pa nervozom na terenu, isključenjem Tomaševića, pa selektora Radulovića, blijedom igrom, porazom 2:0 i na kraju objavom da je UEFA pokrenula istragu zbog sumnji da je jedan crnogorski fudbaler na rasnoj osnovi vrijeđao finskog vezistu Glena Kamaru.

Teško da može gore od toga...

“Sinoć se, nažalost, vidjelo šta sve može da se dogodi u 90 minuta, kada se u meč uđe pod tenzijom i velikom, možda i prevelikom željom da priču završimo pobjedom i drugim mjestom u jakoj grupi”, kazao je selektor Miodrag Radulović.

Crna Gora je na tri od četiri meča u junu pokazala karakteristike dobrog tima, zatim je u petak u Zenici, u meču u kome je mogla da dobije premiju, bila ispod tog nivoa, da bi protiv Finske ekipa popucala po svim šavovima...

“Poslali smo ružnu sliku, ispalo je da smo nedisciplinovana ekipa, ali na sve je to uticao tok utakmice, čudan kriterijum, rano isključenje, a nervoza je rasla kako je vrijeme odmicalo i kako smo vidjeli da nam izmiče cilj koji smo imali. Igrali smo od 17. minuta sa igračem manje, vremenski uslovi su bili loši, mnogo toga se poklopilo, a nismo uspjeli ni da potisnemo poraz u Zenici”, rekao je selektor Crne Gore.

“Što se mog isključenja tiče, napustio sam dozvoljen prostor, jer sam vidio da je Đurđević u sukobu sa sudijom, kako bih pokušao da ga smirim i da spriječim da dođe do težeg incidenta”.

Radulović je kazao da su pripreme za dva posljednja meča bile pune problema – da su otpali Savić i Krstović, da je Mugoša došao nakon preležanog koronavirusa, da je Marušić protiv BIH dobio drugi žuti karton, da su se protiv Finske, osim ranog isključenja, povrijedili Hakšabanović i Radunović. Na pitanje da li je odstranjenje Osmajića uticalo na kompletan ambijent, selektor je odgovorio:

“Za sve važe ista pravila, disciplina je osnov svega. Kada mogu da ih poštuju najstariji i najiskuniji, mogu svi. Ne bih od toga pravio veliku priču, siguran sam da će to biti dobra lekcija”.

Radulović je sredinom poluvremena iz igre povukao kapitena Jovetića, što je bilo iznenađenje – kaže, uz dogovor sa njim.

“Planirano je bilo da igra 45 minuta u Zenici, a igrao je 70-ak. Po onakvom vremenu, sa igračem manje, a i on je imao žuti karton – trebalo je drugačije da se postavimo, nema ništa sporno. On je kapiten i vođa reprezentacije, to će i ostati”.

Kada se sve sabere, Radulović kaže da je utisak ovog ciklusa da Crna Gora nije, ili još nije takmičarski zrela ekipa.

“Kvalitet nije sporan, niti talenat, ali moramo da se takmičimo. Trebao nam je jedan bod za drugo mjesto iz dva meča, protiv BIH su nam odgovarala dva od tri rezultata. Nismo uspjeli, to moramo da ispravimo. Vidjeli smo i ko može da istrpi pritisak ovakvih mečeva, a ko ne može. Nismo uspjeli da odgovorimo, mislim da je riječ o psihološkom aspektu”.

Do kraja godine Crna Gora će odigrati dva prijateljska meča, sa Slovačkom i Slovenijom u novembru, a 9. oktobra saznaće rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

“Ostaje gorak utisak kraja ovog ciklusa, ali moramo i možemo da gledamo pozitivno pred obaveze koje slijede”, zaključio je Radulović.

Bonus video: