"Najhrabriji fudbaler na svijetu": Iranski Mesi stao u odbranu iranskih žena

Serdar Azmun, napadač Leverkuzena, ustao protiv terora koji se u Iranu sprovodi nad ženama: "Ne mogu više da trpim ovu tišinu", rekao je

18461 pregleda 3 komentar(a)
Sardar Azmun, Foto: Reuters
Sardar Azmun, Foto: Reuters

Fudbaler Bajer Leverkuzena Sardar Azmun, poznat pod nadimkom "iranski Mesi", stao je u odbranu žena u Iranu, koje se ovih dana bore životima za svoja prava.

U Teheranu, ali i još nekoliko iranskih gradova, ne jenjavaju protesti nakon što je ubijena Maša Amini, kojoj je život oduzet jer je, po iranskim pravilima, bila "neprikladno obučena". Odnosno - nosila je hidžab na pogrešan način.

Do sada je u protestima stradalo više od 40 osoba, a nema podataka koliko je ljudi uhapšeno ili oteto.

Sve je to potreslo 27-godišnjeg fudbalera, koji je ponikao u iranskom Sepahanu, ali je otšao u Rusiju još dok je igrao u mlađim kategorijama - igrao je u Rubinu, Rostovu, a punu afirmaciju doživio je u Zenitu. Sve ga je to preporučilo Bajer Leverkuzenu i sada igra u Bundesligi.

"Treba da bude sramota sve one koji ubijaju ljude zbog tako trivijalnih razloga. Živjele Iranke", kazao je napadač Leverkuzena.

U Iranu, svako protivljenje regulama doživljava se kao direktan atak na državu. Zato je Azmunov istup doživljen kao veliki čin hrabrosti.

"Zbog pravila u državnom timu rekli su nam da ništa ne smijemo da govorimo dok se ne završi trening kamp, ali ne mogu više da trpim ovu tišinu. Ako hoće da me izbace iz reprezentacije, neka to bude moja žrtva, vrijedjelo je ako spasi jednu dlaku iranskih žena. Sramota treba da bude sve one koji ubijaju ljude zbog tako trivijalnih razloga. Živjele Iranke", napisao je Azmun na Instagramu.

Poslije samo nekoliko sati nestao je i njegov post i sve fotografije s profila, a njemački "Bild" smatra fudbaler da nije sam to uradio.

U Njemačkoj su ga već proglasili "najhrabrijim fudbalerom na svijetu".

Iran je, inače, danas igrao prijateljski meč sa Senegalom u Austriji. Završilo se 1:1, a jedini gol postigao je - Serdar Azmun

Bonus video: