Srbija pokorila Norvešku, gol Vlahovića i jubilej Mitrovića za let u A Ligu nacija

Napadaču Fulama za 50 golova u reprezentaciji bilo dovoljno 76 utakmica, Lionelu Mesiju 107, a Kristijanu Ronaldu 114! Noć obilježio i nestvaran pogodak Slovenca Benjamina Šeška, koji je izbacio Švedsku u C Ligu nacija

16785 pregleda 31 komentar(a)
Slavlje fudbalera i navijača Srbije, Foto: Javad Parsa/NTB via Reuters
Slavlje fudbalera i navijača Srbije, Foto: Javad Parsa/NTB via Reuters

Za 72 sata, Srbija je dva puta nadigrala timove iz Skandinavije i otišla tamo gdje joj je mjesto - u A Ligu nacija.

Nakon 4:1 u Beogradu protiv Švedske, „orlovi” su u Oslu savladali Norvešku 2:0 i osvojili 1. mjesto u grupi 4.

Timu Dragana Stojkovića Piksija je odgovarala samo pobjeda, a malo je nedostajalo da krenu iz minusa, jer je već poslije 20-ak sekundi Erling Haland imao veliku šansu, ali je Vanja Milinković-Savić odlično odbranio.

Srbi su polako nametnuli svoj tempo, a prvu veliku šansu je imao Dušan Vlahović, čiji je šut sjajno odbranio Erjan Niland. U 42. minutu nije imao šansi - nakon pasa saigrača iz Juventusa, Filipa Kostića, Vlahović je poslao loptu kroz noge golmana „vikinga”.

Sve je praktično bilo gotovo u 54. minutu, kada je Sander Berge pogriješio, Ivan Ilić asistirao, a fenomenalni Aleksandar Mitrović dao svoj 50. gol u dresu nacionalnog tima.

Objavljen je zanimljiv podatak - napadaču Fulama je za 50 golova u reprezentaciji bilo dovoljno 76 utakmica, Lionelu Mesiju 107, a Kristijanu Ronaldu 114!

U direktnom obračunu za 3. mjesto, Slovenija je u Solni osvojila bod protiv Švedske (1:1) i poslala selekciju „tri krune” u niži rang.

Meč je obilježio fenomenalan gol Benjamina Šeška, sličan kultnom pogotku Marka van Bastena protiv SSSR-a na Evropskom prvenstvu 1988. godine.

Srbija je pobjedom u Norveškoj izborila makar baraž za Evropsko prvenstvo, baš kao i Škotska, koja je osvojila 1. mjesto u grupi 1.

Ostrvljani su u meču odluke sačuvali bod na gostovanju Ukrajini u poljskom Krakovu (0:0) i ostali ispred „plavo-žutih”.

U C diviziju, osim Rumunije, Rusije i Švedske, ide i Jermenija, kojoj je bila neophodna pobjeda na gostovanju Irskoj, a izgubila je 3:2.

Domaći su vodili 2:0, Jermeni izjednačili preko Dašjana u 71. i Spercjana u 73. minutu, ali je sve dileme riješio Brejdi iz penala u 91.

Bonus video: