Crna Gora u 3. šeširu, Francuska i Engleska vrijebaju iz drugog: Prijeti nam "smrtonosna" grupa

U prvom šeširu su sve same moćne reprezentacije - Holandija, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Švajcarska, Mađarska i Poljska, a ima ih i u drugom: Engleska, Francuska, Srbija...

16564 pregleda 28 komentar(a)
Finska je ponovo mogući rival Crne Gore: Marko Janković i Temu Puki, Foto: Reuters
Finska je ponovo mogući rival Crne Gore: Marko Janković i Temu Puki, Foto: Reuters

Završetkom grupne faze takmičenja u Ligi nacija, potvrđeni su i sastavi šešira pred žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024, koji će se obaviti 9. oktobra u Frankfurtu.

Nakon što je očajnim partijama u septembarskom dvomeču propustila priliku da se nađe u drugom šeširu, u kojem su Bosna i Hercegovina i Finska, fudbalska reprezentacija Crne Gore će frankfurtsko izvlačenje kuglica dočekati iz treće kvalitativne kategorije.

"Sokoli" su ostvarili napredak u odnosu na nekoliko ranijih ciklusa - kada su, obično, bili u 4. šeširu, ali su taj skok, ispostavilo se, osigurali još prije dvije godine, kada su pod Farukom Hadžibegićem iz C prešli u B Ligu nacija.

UEFA je odlučila da reprezentacije uoči žrijeba rangira po plasmanu i "statusu" u Ligi nacija, pa se tako trećem šeširu našla i Rumunija, posljednjeplasirana iz naše grupe.

Pažnja je, ipak, na drugi šešir, u kojem su fudbalske veleslile, poput aktuelnog svjetskog prvaka Francuske, ili polufinaliste prethodnog Mundijala i finaliste Eura 2020. Engleske.

U drugom šeširu je i jaka Srbija, ali i Austrija, Češka, Vels, Škotska i Izrael, uz već pomenute BiH i Finsku.

Crna Gora bi, dakle, opet mogla da se sastane sa BiH i Finskom, reprezentacijama koje bi se smatrale "lakšim" rivalima iz drugog šešira. Iz četiri meča sa tim selekcijama u Ligi nacija selekcija Miodraga Radulovića osvojila je samo bod.

U prvom šeširu su uglavnom super-sile: Holandija, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska.

Crna Gora neće moći da se sastane sa preostalim ekipama iz trećeg šešira, a osim Rumunije to su Ukrajina, Albanija, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Island, Švedska i Jermenija.

Takođe, iz četvrtog šešira vrijebaju neugodni i teški protivnici, kao što su Turska, Grčka, Kosovo, Bugarska ili Sjeverna Makedonija, a tu su još Gruzija, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan i Farska Ostrva.

U petom šeširu su Slovačka, Gibraltar, Kipar, Litvanija, Sjeverna Irska, Bjelorusija, Moldavija, Estonija, Letonija i Malta, a u šestom Andora, Lihtenštajn i San Marino.

Biće žrijebano sedam grupa sa pet i tri grupe sa šest timova. Po dvije prvoplasirane ekipe iz 10 grupa plasiraće se na EP.

Crnoj Gori tako prijeti "smrtonosna" grupa sa, recimo, Italijom i Francuskom, ili, na primjer, sa Španijom i Engleskom.

Moguće su i nešto povoljnije kombinacije sa Mađarskom i Izraelom iz prva dva šešira, ili Poljskom i BiH, ali - kod god da dođe - Crna Gora je daleko od uloge favorita.

Plasman na Evropsko prvenstvo biće utoliko teži ako se zna da je jučerašnjim porazom od Finske otpala opcija plej-ofa preko Lige nacija, kojim će se u martu 2024. dobiti tri posljednja putnika na završnicu, gdje već čeka domaćin Njemačka.

Bonus video: