liga nacija

Džaka: Nemamo Mesija i Ronalda, funkcionišemo jedino ako radimo zajedno

Švajcarska pobjedom nad Češko 2:1 završila učešće u Ligi nacija

3678 pregleda 3 komentar(a)
Džaka na utakmici sa Špancima, Foto: Reuters
Džaka na utakmici sa Špancima, Foto: Reuters

Fudbaleri Švajcarske savladali su sinoć Češku 2:1 i pobjedom se oprostili od Lige nacija.

"Sajdžije" su u grupi, u kojoj su još bili Španija i Portugal, osvojili devet bodova, zauzeli treće mjesto i na kraju bili zadovoljni kako je protekao kompletan ciklus.

Ekipa Murata Jakina u junu je zabilježila jednu pobjedu i tri poraza, a onda je u septembru, prije utakmice sa Česima, savladala u gostima Špance.

"Osvojili smo tri boda i odigrali posljednje tri utakmice onako kako smo zamislili kompletan ciklus. Možemo biti ponosni na ova dostignuća. Znali smo da će utakmica sa Češkom biti drugačija od one sa Španijom, jer smo imali više prostora za igru. Možda nije u svakom trenutku izgledalo lijepo, ali to nije ni bitno. Pokazali smo da možemo da igramo prljavo i donesemo kući pobjedu. Igrati protiv nas je vrlo nezgodno", rekao je nakon susreta sa Česima fudbaler Švajcarske Granit Džaka.

Početak u Ligi nacija nije bio dobar, naročito nakon tri vezana poraza.

"Ako dobijete Španiju i Češku, napravili ste napredak. Pokazali smo reakciju poslije lošeg starta. U posljednje četiri utakmice pokazali smo šta se očekuje od državnog tima i šta sami očekujemo od nas. Zbog toga nisam iznenađen što smo dobili tri utakmice u nizu."

Džaka ističe da se u prethodnom periodu mnogo stvari promijenilo u nacionalnom timu.

"Radili smo pod Petkovićem sedam godina, imao je drugačiju filozofiju od Jakina. Bilo nam je potrebno vrijeme, iako smo se kvalifikovali za Svjetsko prvenstvo još protiv Italije na jesen. Ali još tada smo imali sreće sa dva promašena penala. Borimo se jedni za druge mnogo više nego ranije. Nemamo Mesija i Ronalda u timu, funkcionišemo jedino ako radimo zajedno. Vidjeli ste to prethodnih godina."

Švajcarska će na Mundijalu igrati sa Brazilom, Srbijom i Kamerunom. Džaka poručuje da će ekipa imati šta da pokaže i u Kataru.

"Šest poena iz dve utakmice daje nam dosta samopouzdanja. Oni koji me poznaju znaju da imam visoka očekivanja od sebe i tima. Možemo da sanjamo, čak i o nečemu zaista velikom. Ali idemo polako, korak po korak", zaključio je Džaka.