Liga nacija dobija novog pobjednika, Ligom nacija dobili svi

Holandija, Hrvatska, Španija i Italija će igrati plej-of Lige nacija, 14. i 15 juna, nakon finala 18. juna znaće se novi šampion takmičenja koje se nakon trećeg izdanja pokazalo kao pun pogodak Uefe

8360 pregleda 3 komentar(a)
Holanđani su predvođeni Lujom van Galom najuspješnija reprezentacija grupne faze Lige nacija, Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW
Holanđani su predvođeni Lujom van Galom najuspješnija reprezentacija grupne faze Lige nacija, Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW

Plodove odluke da prijateljske utakmice zamijeni takmičarskom, Ligom nacija, UEFA je počela da u punom obliku ubira u trećoj sezoni.

Puni stadioni, odlična igra, uzbuđenja i naročito karika koja fudbal čini posebnim - iznenađenja - nisu izostala, pa su zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar dobili očekivani spektakl.

Na fajnl-foru, odnosno u plej-ofu divizije A, igraće Holandija, Hrvatska, Španija i Italija, pa će najmlađe reprezentativno takmičenje dobiti i novog pobjednika.

Osvajač prvog izdanja Lige nacija, Portugal, pao je u Bragi u derbiju sa Španijom (0:1), iako mu je za pobjedu u grupi bio dovoljan i remi. Baš kao i u odlučujućoj utakmici sa Srbijom za direktan plasman na Mundijal, “seelsao” je izgubio golom u finišu.

Finalista prvog izdanja, Engleska, nije izdržala pritisak igranja u “grupi smrti” sa Njemačkom, Italijom i iznenađenjem - Mađarskom, pa će se preseliti u B diviziju, dok je Italija sjajnom igrom pokazala u Budimpešti kako treba igrati sa zahuktalom “lakom konjicom”. Mađari su u utakmicama sa Engleskom i Njemačkom osvojili čak 10 bodova, ali je Italija pod imperativom pobjede slavila na areni “Ferenc Puškaš”.

Baš kao i Hrvatska u Austriji, koja je ispala u nižu diviziju na sreću branioca trofeja, Francuske, koja je završila treća, nakon novog poraza od Danske.

Holandija je bila najubljedljivija. Izabranici Luja van Gala su osvojili 16 bodova, i samo protiv Poljske na svom terenu su “lale” remizirale. Favorit je bila Belgija, ali... “Crveni đavoli” su propustili još jednu priliku da sa jednom od najboljih generaija osvoje trofej, a većina igrača je bliža kraju karijere nego fudbalskom zenitu. Holandija im je u oba susreta očitala lekciju iz fudbala.

Belgija je, poput Portugala, dokaz je da ne igraju zvijezde. Na svakoj poziciji, ako se izuzme sjajni golman, Unai Simon, “selesao” u ovom momentu prevazilazi “crvenu furiju”. Ipak, Portugal je imao šanse, Simon bio siguran a kako je vrijeme odmicalo Španija je sve više pomjerala težište igre prema naprijed a selektor Luis Enrike pokazao izmjenama da je taktički u ovom momentu neupordivo iznad Fernanda Santoša. Upravo je mlađi od tamnopute braće Vilijams iz Bilbaa, 20-godišnji Niko, nakon 15 minuta na terenu uspio da spoji Moratu sa golom u 88. minutu.

Kristijano Ronaldo je imao šansu za remi, sve je uradio fudbalski, ali je Simon opet bio sjajan i poput neuspjeha utakmice za pobjedu u grupi i plasman na Mundijal u Kataru protiv Srbije, CR7 je u bijesu bacio kapitensku traku. Da li će ceh platiti selektor Santoš?

I Francuska je imala razočaravajuće nastupe, ali selektor svjetskih prvaka i branilac trofeja u Ligi nacija, Didije Dešan, ima alibi - Pogba, Kante i Benzema nisu bili u sasatvu “galskih pjetlova”. Bez njih Francuska nije ista ekipa, ali je zato svjetski viceprvak pokazao da sa Lukom Modrićem može sve - u utakmici bez prava na grešku “vatreni” su se revanširali Austriji za poraz u svom dvorištu i slavili u grupi, dok je kapiten postigao prvi do tri gola, učestvovao je u akcijama i kod ostala dva koja su postigli Livaja i Lovren.

Osim Engleske i Austrije, u A Ligi nacija u četvrtom izdanju neće biti Češke i Velsa. Zamijeniće ih Srbija, Škotska, Bosna i Hercegovima i Izrael.

Češka trdicionalno dobro igra protv Švajcarske, ali je poražena, a krivac je golman Janu Zomer. Sjajni čuvar mreže Menhengladbaha nije primio gol sa posljednjih pet penala - Italiju je sa odbranama Žoržinju eliminisao s Mundijala, dva puta je bio uspješniji od Serhija Ramosa, a sada i od Součeka.

Najbolji strijelci Lige nacija dolaze iz B divizije i iz iste grupe - Aleksandar Mitrović i Erling Haland su dali po šest golova, ali je Norvežanin učestvovao kod svih sedam pogodaka svoje selekcije, jer je bio i asistent Sorlotu, pa priznanje ide njemu. Srbija i Švajcarska su najviše dobile u septembarskom ciklusu - sjajne igre i po dvije pobejde nad velikim rivalima, što garantuje ogromno samopouzdanje pred novi međusobni mundijalski okršaj.

Bonus video: