Amerikanac kupuje Everton, vlasnik Čelsija gleda ka Portugalu

Za bilo kakav dogovor i dalje bi bilo potrebno odobrenje vođstva lige

3883 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki biznismen Macik Kaminski, investitor sa sjedištem u Minesoti, na korak je od kupovine engleskog premijerligaša Evertona za 400 miliona funti, prenose engleski mediji.

Navodi se da su pregovori sadašnjeg vlasnika Farhada Moširija i malo poznatog američkog biznismena daleko odmakli, ali da su i dalje komplikovani zbog nestabilnog finansijskog tržišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Za bilo kakav dogovor i dalje bi bilo potrebno odobrenje vođstva lige.

Uspješna prodaja značila bi da bi polovina od 20 klubova Premijer lige imala američke dioničare.

Britanski preduzetnik iranskog porijekla je postao većinski dioničar "karamela" u februaru 2016, a dvije godine kasnije je povećao svoj udio u klubu.

Prema izvještajima lokalnih medija, Kaminski je emigrirao u Sjedinjene Države iz Poljske kasnih 1960-ih, zatim je bio investicioni savjetnik u brokerskim kućama, prije nego što je počeo da ulaže u nekretnine.

Svoje je bogatstvo izgradio trgovinom poslovnim prostorima u Mineapolisu, najvećem gradu američke savezne države Minesota na srednjem zapadu.

Britanski mediji takođe navode i kako bi novi vlasnik Čelsija, američki tajkun Tod Boeli, mogao da kupi portugalski Portimonense kojegg vidi kao idealan "satelitski" klub.

Bonus video: