Haland, velika odluka: Siti je najbolji fudbalski projekat i ima najboljeg trenera na svijetu

Haland je nakon dvije i po godine napusti Borusiju Dortmund i za 60 miliona eura prešao u Siti

8746 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Erling Haland - najbolji golgeter današnjice - od prvog dana u Mančester sitiju potvrdio je klasu i da je napravio pravi izbor kluba.

A kako je došlo do transfera otkriva dokumentarni film "Haland, velika odluka", u kome se prikazuju i momenti kada norveški bombarder definitivno "prelama" i bira Siti.

U filmu je važnu "ulogu" imao njegov otac Alf Inge, koji govori:

"Imamo listu favorita i na njemu je na prvom mjestu Mančester siti kao najbolji klub za Erlinga. Bajern je na drugom mjestu, a broj tri je Real. Četvrto mjesto drži PSŽ. Slijede Liverpul i Čelsi. Na kraju je tu i Barselona", nabraja stariji Haland.

Na kraju - Erling je odlučio i to 2. aprila:

"To je najbolji sportski projekat na svijetu i onaj u kojem ću ja biti najbolji."

Siti je izabrao i zbog trenera:

"Nikada nisam odabrao klub zbog trenera, ali u ovom slučaju velika prednost Sitija bila je što ga vodi Pep Gvardiola, najbolji trener na svijetu."

Haland je nakon dvije i po godine napusti Borusiju Dortmund i za 60 miliona eura prešao u Siti.

U prvih deset utakmica postigao je 14 golova i tako srušio i postavio niz rekorda.

Novac kaže Haland nije bio presudan:

"Novac mi je važan, kao i svakome, ali ne smije da bude glavna motivacija. Međutim, jasno je da ako mi neko za isti posao ponudi pet ili deset hiljada norveških kruna, da ću se odlučiti za ovo drugo."

Njegov otac je predstavio i planove za Erlinga:

"Mislim da Erling želi da se okuša u svim najjačim ligama. To bi mogao da napravi tako da u svakoj od njih ostane tri, maksimalno četiri godine. Recimo, bio je dvije i po godine u Njemačkoj. Sada nek odradi toliko u Engleskoj, pa onda još u Španiji, Italiji, Njemačkoj...".

Bonus video: