Konte bi da pokvari Artetinu statistiku

Povratak klupskom fudbalu nakon Lige nacija i mečeva reprezentacija - Arsenal i Totenhem (13.30) igraju premijerligaški derbi sjevernog Londona. Možda se i sazna ko će biti glavni rival Mančester sitiju, koji u nedjelju u još jednom gradskom derbiju dočekuje Junajted

4225 pregleda 0 komentar(a)
Saka, Žezus i Martineli - Arsenalove glavne napadačke opcije, Foto: REUTERS
Saka, Žezus i Martineli - Arsenalove glavne napadačke opcije, Foto: REUTERS

Dvije sedmice su “potrošile” reprezentacije i Liga nacija, većina ljubitelja fudbala s nestrpljenjem očekuje povratak klupskog fudbala u najjačim ligama.

Vikend u engleskoj Premijer ligi donosi dva velika derbija, oba gradska. London, jedna od najvećih fudbalskih metropola na svijetu, i fudbalski funkcioniše parcijalno, a na sjeveru grada su dva velika kluba - Arsenal i Totenhem. Kada se oni sastanu, to je poseban dan, a još kada taj meč otvara fudbalski fudbalski vikend na Ostrvu (danas, 13.30) onda je sve spremno za spektakl.

Posebno zbog toga što dva tima odavno nisu tako dobro otvorila prvenstvo. “Tobdžije” su lideri sa 18 bodova, ali im mnogi prigovaraju da su do sada uglavom igrali “trening” utakmice. Jedini pravi derbi - gostovanje Mančester junajtedu su izgubili.

”Sparsi” imaju bod manje na drugom mjestu, koje dijele sa aktuelnim šampionom i apsolutnim favoritom za titulu, Mančester sitijem. I za tim Antonija Kontea ovo je najteža utakmica od početka sezone, nakon gostovanja Čelsiju koje je u vatrometnom finišu završeno 2:2.

Derbi sjevernog Londona mogao bi da da odgovor ko će biti najveći rival Sitija - tima koji u još jednom gradskom derbiju, mančesterskom, u nedjelju dočekuje Junajted.

Engleski mediji, zasada, s većom pažnjom analiziraju Arsenal, koji je sa šest pobjeda u dosadašnjih sedam kola ostvario najbolji start još od sezone 2007/08.

Angažovana je i analitika, a kompanija “Grejsnout” identifikovala je ključne oblasti u kojima je tim Mikela Artete bolji nego prošle sezone. Ugrubo - to su prodorniji napad, manje komplikovana igra i poboljšana odbrana.

Na osnovu ekvivalentnih utakmica iz prošle sezone (protiv Fulama i Bornmuta, koji su zamijenili Barnli i Votford), a na osnovu pojačanja - procjena je bila da će Arsenalova stopa stvaranja šansi porasti za 47 odsto, a ta brojka je skočila čak za 70 procenata, uprkos padu od 11 odsto što se tiče udaraca na gol.

Prema podacima “Grejsnouta”, velike šanse Arsenala su se skoro utrostručile u ekvivalentnim utakmicama iz prošle sezone (sa 12 prošle na 31), uz 17 golova u protivničkoj mreži.

Uticaj Gabrijela Žezusa je ključan.

Brazilac, koji je stigao iz Sitija, dao je četiri gola do sada, što nije neka impresivna brojka, ali je njegov uticaj na igru - otvaranje prostora, stvaranje šansi saigračima, značajno poboljšao Arsenalove napadačke performanse.

Žezus je drugi u Premijer ligi, iza Erlinga Halanda, po očekivanim golovima (xG) po utakmici.

”Žezus je na listi strijelaca malo ispod skale očekivanih golova, jer je postigao samo četiri, ali igrači Arsenala uopšte nisu bili zastupljeni u prošlosezonskoj rang-listi prvih 20 igrača po očekivanim golovima (xG)”, saopštili su iz “Grejsnouta”.

”Bukajo Saka je bio 21. na toj listi, ali je ove sezone 10. Gabriel Martineli je 13...”

Zanimljivo, broj dodavanja po meču igrača Arsenala opao je u odnosu na ekvivalentne utakmice prošle sezone (sa 547 na 514), ali je procenat driblinga porastao za čak 44 odsto. Eto zašto su “tobdžije” prodornije u u napadu, a Žezusova uloga ponovo je ključna.

Arsenalova odbrana je, takođe, dozvolila protivnicima 7,6 šansi po meču, u odnosu na 9,6 iz prošle sezone, dok su protivnički udarci u okvir gola smanjeni za 36% - sa 4,7 na 3 po meču.

Igrači se, takođe, više bore, imaju i više klizećih startova, što ukazuje na agresivniji način razmišljanja kada nisu u posjedu lopte.

Ipak, ovaj uzlazni trend biće na ozbiljnom iskušenju u narednim nedeljama i mečevima protiv Totenhema, Liverpula i Čelsija, u užurbanom oktobarskom rasporedu pred Svjetsko prvenstvo.

Konte je prvi koji će izaći na “crtu” Arteti - i pokušati da mu pokvari statistiku.

Bonus video: