Kako je politika „uprljala” iskonski žuti dres Brazila

Mjesec i po prije početka Svjetskog prvenstva, a dan uoči predsjedničkih izbora, Brazil je politički podijeljen - žuti i plavi dresovi reprezentacije imaju značajnu ulogu

6177 pregleda 3 komentar(a)
Nejmar je dao javnu podršku aktuelnom predsjedniku Žairu Bolsonaru na nedjeljnim izborima, Foto: REUTERS
Nejmar je dao javnu podršku aktuelnom predsjedniku Žairu Bolsonaru na nedjeljnim izborima, Foto: REUTERS

Kada je u avgustu ove godine napokon pušten u prodaju legendarni žuti dres brazilske reprezentacije, edicija “Katar 2022”, 20-godišnji student po imenu Žoao Vitor Gonkalveš de Oliveira je požurio da ga kupi.

Uzbuđen što ga drži u rukama, odnio ga je do kase, gdje ga je dočeo uzbuđeni osmjeh prodavca.

”Vlasnik radnje je pretpostavio da podržavam aktuelnu partiju koja je na vlasti, jer sam kupio žuti dres, i počeo da priča protiv ljevičarskog kandidata Luiza Injasia Lula da Silve”, kazao je Žoao za BBC.

Brazilski student, zaljubljenik u fudbal (što je u Brazilu, valjda, normalno), vatreni navijač “karioka”, ne podržava Žaira Bolsonara, aktuelnog predsjednika, koji je na sjutrašnjim izborima favorit da dobije novi predsjednički mandat.

Ipak, kupovinom iskonskog žutog dresa sa zelenim detaljima, najčešće kragnom - koji su proslavili Pele, Garinča, Romario, Ronaldo, Ronaldinjo i mnogi drugi - shvatio je da će tako mnoge ljute natjerati da vjeruju da je pristalica aktuelne vlasti.

Da bi izbjegao konfrontaciju, Žoao se pratvarao da je “navijač” Bolsonara. Uzeo je kesu i odjurio kući. Bio je to mali, ali jasan znak kako je jedna od najpopularnijih majica u istoriji fudbala postala simbol podijeljene nacije.

Kako se to dogodilo i kada je počelo?

”Sveti dres je uprljan politikom još od 2014. godine”, kaže Mateus Gamba Tores, profesor istorije na Univerzitetu Brazilija.

Prije osam godina, milioni Brazilaca izašli su na ulice u znak protesta protiv tadašnje predsjednice, ljevičarke Dilme Rousef - obučene u boje brazilske zastave - zahtijevajući njen opoziv.

Zatim je 2018. čuvene brazilske boje iskoristio Žair Bolsonaro. I ove godine, u predizbornoj kampanji, žuti dres reprezentacije Brazila, postao je dominantan simbol na političkim skupovima koji su okupljali njegove pristalice.

”Žuto-zeleni dres postao je simbol onih koji su povezani s Bolsonarovom vladom”, nastavlja Gamba Torres.

”Što znači da se dobar dio stanovništva više ne identifikuje s njim.”

Student Žoao imao je valjan razlog da se pretvara da podržava režim - u Brazilu, naime, najobičniji politički sporovi često postaju smrtonosni.

U julu ove godine, Marselo Aloizio de Aruda - pristalica bivšeg predsjednika i sadašnjeg ljevičarskog kandidata Lula da Silve - ubijen je iz vatrenog oružja na proslavi svog 50. rođendana, navodno od strane policajca koji je pucao u znak podrške desničarskom predsjedniku Bolsonaru.

Prije samo 20 dana, 44-godišnjeg Benedita Kardosa dos Santosa ubio je kolega nakon žučne političke rasprave između njih dvojice.

Tehnički programer Ruj Araujo Souza Žunior (43) kaže za BBC da će žuti dres Brazila nositi samo kod kuće, kako ne bi bio zamijenjen sa Bolsonarovim navijačem.

Ako bivši predsjednik Lula pobijedi na izborima, nada se da će žuta majica “još jednom ujediniti Brazilce i simbolizovati pravu ljubav prema našoj zemlji, a ne političkoj stranci”.

Reper Đonga, Lulin pristalica, koji je bio dio zvanične kampanje “Najkija” za brazilsku opremu uoči Mundijala, nosi žuti dres na koncertima u znak - protesta.

”Bolsonarove pristalice misle da je sve njihovo, prisvajaju zastavu, prisvajaju našu nacionalnu himnu, prisvajaju dres. Ali, evo istine: sve je naše, ništa nije njihovo.”

Ipak, nisu samo protivnici Bolsonara ti koji su oprezni kada je u pitanju nošenje žutog dresa.

”Ja sam patriota i desničar. Zaista želim da glasam u svojoj žutoj majici”, kaže Alesandra Pasos, 41-godišnja pristalica Bolsonara.

”Ali, zbog napetog okruženja između birača, bojim se da ga obučem na dan glasanja. Radije ću ga ostaviti kod kuće”.

I fudbaleri su podijeljeni. Nejmar, najveća fudbalska zvijezda Brazila, javno je podržao Bolsonara, dok se njegov saigrač iz napada, igrač Totenhema Rišarlison, kloni političkih konotacija.

”Kao navijač, kao igrač, prije svega kao Brazilac, dajem sve od sebe da širim identifikaciju koju imamo u cijelom svijetu. Vjerujem da je važno prepoznati da smo svi Brazilci i da imamo brazilsku krv, iznad svega”.

I reklama Najkija za novi dres uključila je u kampanju ličnosti s obje strane političkog spektra - fokusirajući se na zajedništvo kao glavnu temu.

”Dres je kolektivni. Predstavlja više od 210 miliona Brazilaca”.

Ipak, među običnim narodom, nije baš tako. Mnogi Brazilci su se odlučili da kupe plavu, gostujuću boju dresova, koja je rasprodata većom brzinom nego žuta.

”Ne osećam nikakvu želju da nosim žuti dres”, kaže Mateus Roha, 28-godišnjak, trener futsala.

”Zapravo, ideja da ga nosim me odbija, ne vadim ga iz svoje stare iz fioke. Šteta, jer je sam dres prekrasan”.

Ovo je prvi put da su predsjednički izbori u Brazilu tako blisko povezanim sa Svjetskim prvenstvom - kako u vremenskoj liniji, tako i u društvenim diskusijama.

”RIP žutom dresu. I nadam se da će Brazil osvojiti šestu titulu na Svjetskom prvenstvu u plavim dresovima. Za narod”, dodaje Mateus Roha.

Grupa navijača “Movimento Verde e Amarelo” (pokret zelenih i žutih) smatra da će Svjetsko prvenstvo u Kataru pomoći da se Brazilci vrate kultu žutih dresova.

”Ne slažemo se s onima koji insistiraju da je žuta majica ‘selesaa’ mrtva, samo je tužno vidjeti da se koristi kao izgovor za političke sukobe”, kaže Luiz Karvaljo, osnivač grupe.

Fudbal teče krvotokom 210 miliona Brazilaca, bliži se Svjetsko prvenstvo, ali nije baš sve tako jednostavo. Kada je i bilo?

Bonus video: